Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Коментарі
Перегляди: 2642
2 вересня 2020

Це буде спеціальний законопроєкт про проведення виборів в ОРДЛО

Оригінал статті - на сайті  Сегодня

Авторка: Крістіна Зеленюк

На засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ), яке пройде в форматі відеоконференції в середу, 2 вересня, представники Росії та підконтрольні їй маріонетки "ЛДНР" знову намагатимуться заблокувати переговори. На противагу глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук презентуватиме ідею з міжкомітетською парламентською групою. Таку групу вирішили створити після його доповіді в комітеті ВР з місцевого самоврядування 26 серпня.

Як розповіла сайту "Сьогодні" політична аналітикиня Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна, на даний момент в парламенті починаються рухи, щоб продемонструвати РФ, Берліну та Парижу, що Україна максимально готується до певної домовленості, принаймні, зі свого боку.

"Я маю на увазі ідею створення парламентської групи, яка має напрацювати низку законопроєктів. [...] Це буде спеціальний законопроєкт про проведення виборів (в ОРДЛО. – Авт.). Швидше за все, буде перегляд законопроєкту про амністію", – каже аналітикиня.

Але, на думку Золкіної, є небезпека, що ця робоча група потрапить в залежність від обставин і роботи парламенту.

"Тоді більше не буде можливості маневрувати. Адже саме в парламенті закладалися всі подушки безпеки для реалізації Мінських домовленостей", – вважає вона.

Як відомо, на засіданні ТКГ 19 серпня представник РФ Борис Гризлов висунув Україні новий ультиматум: поки Верховна Рада не прибере з постанови про призначення чергових місцевих виборів в Україні пункт 4 (в якому записано про неможливість призначити і провести місцеві вибори у тимчасово окупованих Росією Криму та ОРДЛО), навіть зустріч радників лідерів "Нормандської четвірки" буде заблокована.

За словами співрозмовників сайту "Сьогодні", наближених до переговорного процесу, постанова "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" не суперечить Мінську. У Комплексі заходів від 12 лютого 2015 року чітко вказано, що вибори в ОРДЛО повинні проходити за окремим законом. Такий документ і його пункти досі обговорюються на політичній підгрупі ТКГ. Учасники переговорів нагадують, що за аналогічною постановою проходили і місцеві вибори у 2015 році, потім були президентські і парламентські вибори в 2019 році, і нікого в Росії це не  хвилювало.

На думку Марії Золкіної, новий ультиматум Кремля – ​​це чистої води маніпуляція. Росіяни грають зараз так: виставляють нереалістичні і абсолютно неприйнятні для української сторони умови, тобто, висувають максимум, щоб отримати бажане.

"Дуже небезпечно вплутуватися в переговори з росіянами з політичними пунктами і погодитися на частину їхніх вимог. Вони на це і сподіваються. Щоразу, коли вони намагалися дотиснути Україну, просили більше, ніж реально очікували отримати. Плюс потрібно мати на увазі, що росіяни постачають зброю на окуповану територію. Тобто готуються до зриву перемир'я. Зараз вони вимагатимуть просто залізобетонних гарантій в дуже стислі терміни. Але загалом схема виглядає так: росіяни тиснуть максимально, щоб насправді отримати те, що вони хочуть. І це небезпечно, оскільки це не компроміс, а примус до домовленостей", – вважає Марія Золкіна.

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024