Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин потиснули один одному руки після підписання угоди про всеосяжне стратегічне партнерство між двома країнами. Пхеньян, Rodong Sinmun News1

Оригінал: The Korea Times
За матеріалами Ен Б'юл Шин з Берліна ebshin@hankookilbo.com

«Я дуже стурбований тим, що Росія разом з Північною Кореєю
та Іраном спробує здійснити провокації в жовтні або листопаді
»

Петро Бурковський, виконавчий директор провідного аналітичного центру України, Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, надіслав мені термінове смс-повідомлення. Це був прогноз щодо впливу «військового зближення» між президентом Росії Володимиром Путіним і лідером Північної Кореї Кім Чен Ином на безпеку на Корейському півострові.

«Я сподіваюся, що мій аналіз помилковий, –  написав він,  – але я не можу вас про це не попередити».   Раніше,  після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну,  Петро Бурковський  попереджав, що «війна в Україні поставила Південну Корею під загрозу», і тепер його побоювання справджуються.

Ми поговорили з Петром Бурковським, який зараз перебуває в лавах ЗСУ,  про вплив північнокорейсько-російського військового співробітництва на Корейський півострів та інші питання.


Петро Бурковський, виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, розмовляє з The Korea Times у своєму офісі в столиці України, Києві, в лютому минулого року.

Північнокорейські провокації вигідні Росії...
«Морських безпілотників» слід остерігатися

Петро Бурковський вважає, що угода про всеосяжне стратегічне партнерство, укладена  між Північною Кореєю та Росією, «відкриває шлях для Росії до серйозних провокацій спільно зі своїми друзями (Північною Кореєю, Іраном і т.д.)».

«Росія суттєво виграє́, коли військова напруженість виникає в декількох місцях одночасно. Вона  захоче спровокувати енергетичну кризу не тільки на Близькому Сході, але й на Корейському півострові», – зазначив він, нагадавши, як війна між Ізраїлем і ХАМАС у жовтні минулого року відвернула увагу Заходу від України і як нафтовидобувна галузь Росія отримала економічний зиск від різкого зростання міжнародних цін на нафту.

З огляду на це, аналітик особливо занепокоєний можливістю проникнення «морських безпілотних літальних апаратів» (дронів) у територіальні води Кореї.

«Морські безпілотники – це найпростіший спосіб створити заворушення в Південній Кореї та Японії, які відчутно залежать від нафти та інших джерел енергії. Найкращий час для такої атаки – напередодні президентських виборів у США, які відбудуться у листопаді», – прогнозує  аналітик,  і саме тому він висуває теорію «жовтневої корейської кризи».

Північнокорейський лідер Кім Чен Ин (ліворуч) і президент Росії Володимир Путін зустрічаються в розкішному лімузині Aurus російського виробництва в державному пансіонаті Кумсусан в Пхеньяні, Північна Корея,  Пхеньян, Rodong Sinmun News1

Суб’єктом, який вдасться до ймовірної атаки, буде Північна Корея, але не можна виключити того, що Росія  долучиться до цього безпосередньо. Це пояснюється тим, що Договір між Північною Кореєю та Росією містить пункт про взаємну оборону,  який передбачає, що кожна сторона надасть військову допомогу, якщо інша сторона буде піддана  збройному нападу.

«Якщо Північна Корея нападе на Південну Корею, а Південна Корея завдасть удару у відповідь, Росія може використати це як привід для втручання», – пояснив Петро Бурковський.

«Тактика двох фронтів» — це традиційний спосіб реагування Росії на «загрози», вважає  аналітик:

«Для Росії всі дипломатичні об’єкти є або “ворогами”, або “друзями”. Південна  Корея є ворогом, оскільки вона є державою-сателітом ворога (Сполучених Штатів), тому що “невизначеність”, а не відверта ворожість – це для Росії спосіб приборкати Південну Корею».

Петро Бурковський переконаний, щоб  запобігти ескалації напруги,  Південна Корея має діяти на випередження і «надіслати сигнал про рішучу відповідь».

Зближення Північної Кореї з  Росією  фатальне й для України…

«Тісні зв’язки між Росією та Північною Кореєю також смертельно небезпечні для України», – каже  аналітик.  У міру розгортання «нового фронту» Сполученим Штатам доведеться думати про те, як ефективно розподілити свої обмежені ресурси, і є висока ймовірність, що    Україна  опиниться в кінці списку пріоритетів.

«Якщо на кону стоятимуть Корейський півострів і Близький Схід, Сполучені Штати не зможуть відмовитися від свого військового союзника – Південної Кореї, або допустити ескалацію на Близькому Сході», – сказав він.

І хоча Путін відкинув можливість відправки північнокорейських солдатів до України, але Петро Бурковський вважає  інакше: «Оскільки багато спеціалізованого персоналу, наприклад пілотів та офіцерів, в Росії вже загинуло, існує висока ймовірність того, що Північна Корея спробує це компенсувати».

 

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024