Коментарі
Перегляди: 1087
15 вересня 2021

Ті, хто вже перехворів на ковід, вакцинуються від цієї недуги значно частіше, – Андрій Сухарина

Понад 56% дорослого населення України не планує вакцинуватися проти COVID-19 в найближчій перспективі. Про це, представляючи результати дослідження,  повідомив   аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина.

За його словами, дані опитування показують частку вакцинованих від COVID-19, майже ідентичну з офіційною статистикою, що становить близько 18% дорослого населення країни, яке постійно проживає в Україні.

«Однак низькі темпи вакцинації найближчим часом можуть ще більш пригальмувати, якщо зважати на те, що понад 56% дорослого населення країни не планує робити щеплення в найближчій перспективі. Ці показники одні з найвищих у світі та порівняно з сусідніми державами, де наявні дані таких опитувань», – прокоментував цифри аналітик.

Як так сталося, можна лише дискутувати, каже він. Як одну з причин не можна виключати  антивакцинаторську інформаційну кампанію Росії, припускає аналітик. Самі ж люди серед чинників, чому вони не хочуть вакцинуватися, називають недостатню перевіреність вакцин і страх від побічних ефектів вакцинації.

Оскільки найближчим часом  добровольців вакцинуватися  вже не буде, відповідальним особам потрібно буде думати, як до людей достукатися, наголошує Андрій Сухарина.

Скажімо, серед аргументів, які стали вирішальним на користь вакцинації, для щеплених людей стала потреба працювати в разі жорсткого локдауну, наводить результати опитування аналітик.

«Основний аргумент дуже «шкурний» і на ньому   теж можна працювати, коли МОЗ розглядатиме можливі подальші карантинні обмеження внаслідок сплеску захворювання. Очевидність для людей працювати під час карантинних обмежень – це найкращий стимул для вакцинування», – пояснив Андрій Сухарана і додав, що для молоді  ще одним із топ-аргументів є  потреба і можливість виїзду за кордон.

Щодо обов’язкової вакцинації населення, то більшість громадян здебільшого  її не підтримує. Але підтримує вакцинацію єдиної професійної  групи – медиків, а також  схильні скоріше підтримати, ніж ні, обов’язкову вакцинацію працівників освіти.

Ще промовистий факт  – згідно з дослідженням, респонденти, які не хворіли на COVID-19, вакцинуються або планують вакцинуватись значно рідше, аніж ті, які перехворіли на коронавірус. А ті, хто вже перехворів, значно частіше підтримують обов'язкову вакцинацію.

«Якщо ми здійснимо  розподіл серед респондентів, які хворіли і не хворіли на ковід, то ті, які хворіли  на ковід, значно частіше підтримують обов’язкову вакцинацію будь-яких груп. І другий момент – вони значно частіше вакцинуються. Зокрема, якщо ми беремо тих 18%, які вже провакцинувалися, і приблизно таку саму частку, які збираються вакцинуватися, то більшість із них – це люди, які вже перехворіли. Це доволі  цікавий висновок – особливо не хочуть вакцинуватися ті люди, які не хворіли. І це є ще одним викликом для відповідальних осіб», – підсумував Андрій Сухарина.

Останні новини з категорії Коментарі

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024

Чи боятися Кулебі ревнощів Зеленського: як читати дані різних опитувань

Олексій Гарань прокоментував свіжі рейтинги довіри до інституцій
8 квітня 2024