Події
Перегляди: 1926
20 вересня 2013

Тему вступу України до ЄС журналісти мають «наблизити» до аудиторії

Як реагує суспільство на вступ України до Європи, які перспективи відкриваються перед громадянами, чи розуміють звичайні люди ці процеси і чи достатньою мірою засоби масової інформації розповідають читачам та глядачам про євроінтеграцію - ці та інші питання стали предметом обговорення під час тренінгу для представників регіональних ЗМІ «Євроінтеграція України та засоби масової інформації». Захід був проведений 12 вересня у Національній спілці журналістів спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Демократична дія» та  за сприяння Посольства Литовської Республіки в Україні.Участь у відкритті тренінгу взяв Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської республіки в Україні Пятрас Вайтекунас.

Як зауважив віце-президент ВГО «Демократична дія» Сергій Джердж, Угода про Асоціацію - це шанс реформувати неефективну українську економіку та поліпшити добробут громадян.

«Але не варто зводити її лише до економічних показників. Ця угода надзвичайно важлива з точки зору тих змін, що вона несе в соціальну, гуманітарну та правову політику держави. Верховенство права, справедливе судочинство, економічна конкуренція, забезпечення свобод громадян тощо, - зазначив пан Джердж. -  Але її треба не тільки підписати і ратифікувати, її слід виконувати. Сьогодні і суспільство, і держава налаштовані на підписання Угоди з ЄС. Сподіваємося, що українському політикуму вдасться консолідуватися до підписання, і це дасть змогу впровадити практичні стандарти Євросоюзу в українські реалії».

Посол Пятрас Вайтекунас наголосив: вересень - вирішальний місяць для України. Часу для прийняття рішень залишилося дуже мало, а необхідно прийняти ще низку важливих законів. Насамперед вони стосуються реформування виборчої системи і прокуратури.

«Литва підтримає інтеграцію України в Європейський союз, але рішення повинні приймати ви. Це ваша земля, ваші люди, ваше майбутнє. І ніхто, крім вас, вибору не зробить і відповідальності не візьме. Від вашого внутрішнього переконання буде багато залежати. Ви - лідери громадської думки, як вам вдасться переконати своїх співгромадян, так і буде», - звернувся Посол до журналістів.

Ще одним необхідним законотворчим зобов'язанням України перед Радою Європи є прийняття Закону про роздержавлення друкованих засобів масової інформації. На це звернув увагу у своєму виступі голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. За його словами, є сподівання, що найближчим часом Верховна Рада України таки ухвалить законопроект, в основу якого буде покладено спільні напрацювання НСЖУ та Держкомтелерадіо.

Вступ України до ЄС - це виклик для української влади, адже потрібно привести законодавство у відповідність до стандартів, що існують у Європі, - переконаний директор Департаменту інформаційної політики Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак.

«Закон про роздержавлення - не єдиний закон, який має ухвалити українська влада. Ще є один закон, який буде мати велике значення для розвитку інформаційної сфери в Україні, гарантувати свободу слова в Україні. Ідеться про створення громадського телебачення, - зазначив експерт. - Без цих законів українська делегація може у листопаді до Вільнюса не їхати, бо всі медіаексперти наголошують на цих двох позиціях».

 

За словами директора Фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» Ірини Бекешкіної, згідно з опитуваннями, проведеними Фондом, лише 35% українців відчувають себе європейцями.

«Ми запитували, що потрібно, щоб ви відчули себе європейцем. На перше місце люди ставлять матеріальний чинник, рівень життя. А на другому місці - захищеність. Це те, чим відрізняється Європа від України», - каже пані Бекешкіна.

На її переконання, щоб роз'яснити українцям переваги вступу до ЄС, треба показувати це на прикладі досвіду інших країн, зокрема, тих, що недавно вступили до Євросоюзу. Водночас, за її словами, ЗМІ впливають на формування громадської думки. «Ще два роки тому більшість людей схилялася до підтримки Митного союзу. Зараз прихильників ЄС більше на кілька відсотків»,  - зазначає вона.

«Критичними точками» у сприйнятті вступу до ЄС експерт називає Східний і Південний регіони нашої держави та літніх людей. «Я запропонувала створити рух молоді «Переконай бабусю», адже якраз молодь найбільш позитивно ставиться до євроінтеграції», - ділиться думками Ірина Бекешкіна.

На тому, як саме ЗМІ повинні висвітлювати тему євроінтеграції, зосередив увагу перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, даючи учасникам практичні поради стосовно роботи з «європейською» тематикою.

За його словами, інформація про євроінтеграцію висвітлюється здебільшого поверхово, у ЗМІ трапляється чимало фактичних і смислових помилок та неточностей. Деякі медіа (з позицій своїх власників) навіть свідомо перекручують інформацію. «Ця тема далека як для громадян, так і для журналістів. Зрозуміло, що медіа реагують в першу чергу на ті теми, де є інформаційні приводи. А тема Європи - штучна. Повинна бути воля і бажання редакції, журналіста, щоб знаходити такі теми і висвітлювати», - прокоментував Сергій Томіленко.

Ключова настанова медіатренера - «олюднювати» складну для сприйняття тему євроінтеграції. «Місія журналіста - знайти, зібрати і адаптувати інформацію, щоб донести до людей. Наскільки матеріал про переваги вступу до ЄС буде читабельним і зацікавить громадян, залежить насамперед від журналіста і його видання», - підсумував Сергій Томіленко.

Прес-служба НСЖУ

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024