Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 577
30 травня 2023

Танки, літаки, ракети. РФ розуміє, що не стримає наступ ЗСУ – Тарас Жовтенко

Вашингтонський інститут вивчення війни, проаналізувавши останні  заяви Кремля, повідомив, що Москва відновлює свою інформаційну кампанію з метою натиснути на Захід, щоб той змусив  Україну піти на поступки і провести певні переговори на вигідних для Росії умовах.  Про ознаки цієї кампанії докладніше в інтерв’ю Радіо NV розповів безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Ознаки такої інформаційної кампанії, безумовно, є, каже аналітик:

«Зовсім недавно була заява одного із заступників міністра закордонних справ Росії, в якій він викотив цілий список пунктів, за яких Росія згодна на припинення війни і, відповідно, на мирні переговори.  У тій заяві містилися традиційні їхні «хотєлки»:  що Україна повинна припинити чинити спротив,  має відмовитися від західної зброї, від НАТО, Європейського Союзу і, зрештою, визнати окупацію українських територій, які поки що перебувають під контролем російських військ». 

За словами Тараса Жовтенка,  ці речі насамперед пов'язані з підготовкою до українського контрнаступу, а також з тим, що в останні тижні і місяці Захід радикально змінив свою позицію щодо типів і кількості зброї, яку він постачає Україні. 

«За останні кілька місяців переозброєння української армії відбувалося досить швидкими темпами - від основних бойових танків до крилатих ракет Storm Shadow.  Ми вже маємо важливе рішення щодо винищувачів F-16 і  певні дедлайни,  коли вони прибудуть.  Американці розпочали підготовку українських екіпажів для танків «Абрамс», які вони передадуть  орієнтовно восени.   Бачачи все це, росіяни розуміють, що втримати територію після того, як Україна перейде в контрнаступ, буде складно, і ситуація для переговорів буде набагато гіршою, ніж зараз», – пояснив аналітик.

 В очікуванні чергового фіаско і, можливо, необхідності робити «кроки доброї волі»,  Росія зараз намагається переконати Захід примусити Україну до переговорів, пояснив експерт.  

«Крім того, росіяни дуже бояться, що на полі бою перед їхніми військами з'являться танки «Абрамс», а в небі – американські F-16, адже це докорінно змінить для них ситуацію.  Тому очевидно, що Кремль хоче почати переговори і припинити постачання західної зброї, поки Росія перебуває в більш вигідному становищі», – додав Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024