Коментарі
Перегляди: 1538
25 жовтня 2017

Судова реформа найважча - є проблема, де взяти нових суддів

Судову реформу провести найважче, тому що є проблема з тим, де взяти нових суддів.

Про це під час круглого столу у Львові сьогодні, 23 жовтня, заявила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, передає кореспондент ІА ZIK.

За її словами, найбільш важкою є судова реформа. "Із патрульною реформою простіше: одних звільнити, інших набрати - це просто. А що робити з суддями? Зараз у нас у судовій системі не вистачає 2 тисячі суддів. І є райони, де взагалі судочинство не здійснюється, бо немає жодного судді", - зазначила Бекешкіна.

Вона нагадала, що багато суддів пішли зі своїх посад добровільно, коли стало очевидно, що їм треба заповнювати декларації про майновий стан.

"Ми трохи спілкувалися з Радою суддів, і вони кажуть, в рік можуть підготувати 300-400 суддів з людей, які мають юридичну освіту. Якщо дуже напружитися - то 700. Тобто це, звичайно, дуже велика проблема, де взяти нових суддів і як. Думаю, вона буде вирішуватися. Але я згодна, що найбільш "знакових" суддів не треба залишати, навіть якщо їх дуже не вистачає", - заявила Бекешкіна.

Керівник відділу адвокації Реанімаційного пакету реформ Вадим Міський додав, що зараз оголосили набір суддів у перші інстанції, але цей набір відбувається за спрощеною процедурою серед помічників суддів, тобто серед тих, хто вже поварився певний час у цій системі.

"Напевно, краще тренувати нових людей з-поза меж системи, як це з було поліцією... Але очевидно, що чим швидше заміниться основна маса суддів, тим краще. Провал конкурсу до Верховного суду, який був, показав, що нинішні органи суддівського врядування, які здійснювали цей відбір, протидіють цьому процесу", - зазначив експерт.

Нагадаємо, протягом останнього року 25% громадян України особисто (або їхні близькі родичі чи знайомі) давали хабарі. При чому більшість людей робили це у медичних установах. Про це свідчать результати соціологічного опитування стосовно побутової корупції в Україні, які директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна оприлюднила 23 жовтня під час круглого столу у Львові.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024