Події
Перегляди: 2762
23 квітня 2014

Студенти Донецька надали свої рекомендації щодо інформаційної безпеки держави

Марина Семененко,
студентка історичного факультету (спеціальність «Міжнародні відносини»)
Донецького Національного університету

 

17 квітня в Донецькому національному університеті відбулася зустріч студентства з експертами Фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» – Юрієм Горбанем, Марією Золкіною,  головою комітету «Рівність можливостей» Олександром Чекмишевим та директором Школи політичної аналітики НАУКМА Олексієм Гаранем.

В умовах інформаційної війни говорили про болючі проблеми інформаційної безпеки України. Варто зазначити, що зараз актуальність теми як ніколи висока.  Говорили довго та продуктивно. До нашої уваги був представлений звіт за результатами моніторингу українських та російських медіа щодо висвітлення резонансних подій в Україні. Це дослідження було проведено шляхом вибірки ЗМІ та їхньої реакції на події у визначений період часу. Цікаво було послухати  експертів, бо зараз, на жаль, пересічному громадянинові не легко орієнтуватися в інформаційних нетрях. Спрямована проти України пропаганда не може залишати байдужими. І тому студенти змогли не тільки послухати думки експертів, а й запропонувати свої шляхи виходу з цієї ситуації.

Раніше часто чула, що ЗМІ – четверта гілка влади. Тепер я в цьому стовідсотково переконана. Вплив, який чинять мас-медіа на суспільство, дуже великий. Тому будь-яке викривлення інформації тягне за собою важкі наслідки. Нагадаю, що нова політична реальність дала поштовх  маніпулюванню інформацією, її перекручуванню, міфологізації. На зустрічі експерти висловили думку, що основний принцип ЗМІ – бути містком між владою та народом. Тобто бути своєрідним медіатором у комунікації влади з суспільством. Споживачі – характеристика сучасного суспільства, ми звикли бути бездумними реципієнтами готової, запакованої в обгортку, чужої думки, інформації. Виховати мисляче суспільство дуже важливо, мас-медіа повинні бути наставником у цьому.

Візьмімо Донецьк-2014: складно знайти місце, де НЕ говорять про політику, хоча наш регіон ніколи не був особливо активним у політичному житті.  Але якщо послухати, що говорять,  яким поняттями та фактами оперують, стає зрозумілим – знання у людей поверхові. Прагнуть  федералізації, хоча до кінця не розібралися, що вона означає.  Суспільство погано інформоване про такі важливі речі, завдання ж ЗМІ полягає в тому, щоб допомогти йому в зростанні загальноукраїнського IQ.

         Зараз журналісти мають бути обережними. Аудиторія дуже строката, а ситуація в країні – критична. На превеликий жаль, єдності в поглядах на майбутню долю країни не спостерігається. На Донбасі, за моїми спостереженнями, у людей різних політичних поглядів сприйняття однієї новини зовсім різне. Працюють стереотипи, чимало людей підпадає під  інформаційну політику сусіда. Але голос Східного регіону не повинен обмежуватися лише цією групою громадян, адже тут чимало  людей, які хочуть жити в неподільній Україні, яка іде в ногу з часом, Україні,  яка має перспективи стати сильною державою. Рівень національної самосвідомості тут побив, напевно, всі рекорди за часи незалежності. Ті, хто ніколи і не замислювався про такі речі, як патріотизм та любов до Батьківщини, вже й вони стали борцями за єдність нашої України. Треба скористатися цим, самим будувати ідеальну для нас країну, а не чекати, що хтось зробить це за нас.

На зустрічі нам був представлений проект рекомендацій, який стосувався подолання кризи в Україні, зокрема інформаційних викликів. Складений він був групою експертів,  але  ми, студенти, також змогли внести свою лепту і запропонувати щось своє. Ідея прекрасна, бо почути голос кожного та зробити висновки – на мою думку, вдала порада для влади, щоб подолати загрози та досягти консолідації населення.

 

 

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024