Події
Перегляди: 892
18 березня 2021

Стажерки «Демініціатив» опановували ази журналістики та комунікації на тренінгу Фонду

12 та 13 березня у м. Києві відбувся тренінг для стажерок «Демініціатив». Два дні поспіль студентки опановували базис, важливий для кожної публічної людини. Говорили про основи комунікації, побудову матеріалів та журналістські стандарти. Мета семінарів – підвищення обізнаності у сфері медіа, зокрема того, що стосується професійної етики, розвиток навичок написання текстів та виступів перед аудиторією.

Лекторами стали викладачі Інституту журналістики КНУ імені Шевченка – Юрій Горбань, Олександр Чекмишев та Артем Захарченко. Вони акцентували увагу на практичних завданнях та знаннях, ілюстрували свої матеріали життєвими ситуаціями.

«Найбільше сподобалась інформативність тренінгу. Не було сухої теорії. Незважаючи на обмежену кількість часу нас ознайомили з основами журналістики та надали корисні практичні знання», – поділилась Софія Голубцова.

Формулою успішної комунікації поділився Юрій Горбань.  На прикладі кожної з стажерок, він розбирав правила зовнішнього вигляду для людини, яка з’являється на екрані. Розповідав, як важливо, щоб ніяка деталь не відволікала від суті слів мовця, які кольори в одязі слід та не слід обирати для зйомки. Під його керівництвом дівчата виконали комплекс мовленнєвих вправ для розвитку голоса та дикції.

Темою лекцій Олександра Чекмишева була діяльність ЗМК, журналістські стандарти та жанри. Про цей блок Єлизавета Хомовська зазначила: «Про журналістські стандарти я знала доволі побіжно з попереднього стажування, а тепер змогла все розкласти по поличках. Навіть наочно побачила їхню дію на справді цікавих прикладах». Пан Олександр також розповідав про «7 китів якісного рерайта»: правила наближення інтересів, олюднення інформації, якості мови і формотворчості, використання цифр, подання події як історії та правило перевернутої піраміди.

Про написання новин, їхнє сприйняття в онлайн-медіа та кросплатформність комунікації вів бесіду Артем Захарченко. Він також  запропонував стажеркам осучаснити одну новину з старих газет радянської доби. На прикладі шпальт часів Союзу лектор продемонстрував різницю між ними та сучасною журналістикою незалежної України. Крім того, він детально розібрав питання маніпуляцій: які є способи впливу на нашу свідомість, їхні прояви у медіа та як від цього захиститися.

Це був перший із серії тренінгів для підвищення кваліфікації, які проводитиме Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва для своїх стажерок, які беруть участь у роботі Фонду в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Олександра Ладиченко, стажерка ДІФ

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024