Стадіон розбрату. Хто та чому пропонує присвоїти Арені Львів ім'я Бандери

Коментарі
Перегляди: 1176
24 березня 2021
Андрій Сухарина

політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Оригінал коментаря - на Новом времени

Ініціатива цікава, а також не позбавлена здорового глузду. І це без жодної іронії. Але є одне «але»

16 березня, під час сесійного засідання Львівської обласної ради, депутати звернулися до Кабміну з пропозицією присвоєння стадіону Арена Львів імені борця за незалежність України у XX сторіччі Степана Бандери. Звернення підтримали 68 депутатів.

Ініціатива цікава, а також не позбавлена здорового глузду. І це без жодної іронії. Степан Бандера любив спорт. Улюблені види спорту — лижі, кошиківка (так тоді називали баскетбол), шахи, легка атлетика. Загалом, сфера спортивних інтересів провідника ОУН дійсно вражає: окрім переліченого там і біг, і теніс, і автоперегони, і кулачні бої з джіу-джітсу, і стендова стрільба, і футбол. Особливо вражає те, що сам Бандера не був від природи спортивним — займався він для покращення здоров’я та загартування характеру.

Називати спортивні об'єкти іменами визначних історичних постатей — це нормальна практика. Так само нормальною практикою є присвячувати назви спортивних арен відомим бізнесменам, філантропам, навіть віддавати назву для розміщення реклами брендів коміксів, енергетичних напоїв чи кредитів.

Але чи дійсно є сенс перейменування Арени Львів на честь Степана Бандери? І з яких міркувань виходили львівські депутати у своєму зверненні до уряду. Давайте розбиратись.

По-перше, львівські депутати вирішили повторити досвід своїх колег з Тернополя. Так, нещодавно схоже рішення ухвалила Тернопільська міська рада, присвоївши міському стадіонові нову назву — Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича. Але тут є відмінність. Якщо назву тернопільського стадіону місцеві депутати можуть обрати самостійно (стадіон у комунальній власності), то у Львові так не вийде. Арена Львів є об'єктом державної власності і знаходиться у підпорядкуванні Кабміну.

По-друге, такий хід дуже сильно схожий на спробу дешевого політичного піару. Ситуація для більшості у Львівській облраді безпрограшна: якщо уряд позитивно відреагує на ініціативу — то ЄС та Свобода отримають додаткові політичні аргументи про власну патріотичність і відстоювання історичної пам’яті. Якщо ж уряд не підтримає таке звернення, то для цих партій все тільки на краще — можна з новими силами показувати «несправжню» патріотичність «зеленої» влади. Особливо актуальним це питання є і тому, що після санкцій проти Медведчука і компанії, патріотичний виборець почав задумуватись: а чи дійсно монополію на патріотизм мають партія екс-президента та націоналісти?

Хід схожий на спробу дешевого політичного піару

І по-третє, Польща. Проти такого рішення очевидно будуть польські партнери. У нас є проблемні питання з Польщею у питанні оцінки діяльності ОУН-УПА та Армії Крайової. І таке рішення суттєво попсує відносини з поляками. Так само, як раніше посол Ізраїлю в Україні Йоель Ліон засудив рішення про перейменування стадіону в Тернополі, вимагаючи його скасувати. Так, дійсно, нам не потрібно звертати увагу на позицію Польщі чи Ізраїлю у питанні того, в честь кого називати стадіони і як розпоряджатися власною політикою національної пам’яті. Це виключно внутрішня справа. І ні Польща, ні Ізраїль не мають права вказувати Україні як інтерпретувати власну історію.

Але справа насправді в іншому. Мотивація львівських депутатів проголосувати за таке рішення — великою мірою зумовлена бажанням просто «насолити Польщі». І погодьтесь — питання дискусії стосовно інтерпретацій історичної пам’яті і просте бажання «піддіти» сусіда — не мають нічого спільного. Сучасна Польща не є нашим ворогом. Так, у нас непрості відносини та історія, але сьогодні ми партнери і сусіди. І не польські солдати зараз перебувають на українській території.

Якщо ж львівським депутатам так кортить перейменувати стадіон, то можна підказати їм ідею. Доречну, коректну та без жодної іронії.

У червні 2016 року на Донбасі загинув уродженець Львова, соліст Паризької національної опери, Василь Сліпак. Президент Порошенко посмертно присвоїв йому звання Героя України. Важко знайти персону більш доречну, щоб в честь її назвати великий мистецький чи спортивний об'єкт. А стадіон Арена Львів — це не тільки про спорт. Але і мистецтво та концерти.

Якщо ми хочемо будувати сучасну українську націю, то часом варто відходити тільки від тих осіб, які формували її у минулому. Варто звернути увагу і на сучасність.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024