Події
Перегляди: 2041
23 травня 2008

Спільний похід на Захід

Вивчення досвіду проведення інформаційних кампаній, налагодження тіснішого співробітництва між експертними установами з метою інтеграції у західноєвропейські структури, а також представлення результатів громадської думки України, – такою була програма поїздки до Словаччини представників Фонду “Демократичні ініціативи” та Міжнародного Фонду “Відродження”. Поїздка українських експертів до Словаччини відбулась у рамках спільного проекту з проведення інформаційної кампанії щодо вступу України до НАТО, який здійснюють Фонд “Демократичні ініціативи” та Інститут з громадських питань (IVO, Братислава).

 Словаччина стала членом НАТО у 2004 році. Цьому передувала тривала і кропітка робота словацьких урядових структур та громадських організацій щодо суспільної підтримки членства Словаччини в НАТО. Інститут з громадських

питань брав у цій кампанії найактивнішу участь. Експерти використовували всі можливості, аби переконати суспільство у необхідності вступу до північноатлантичного Альянсу. Проведено десятки круглих столів, видано тисячі інформаційно-аналітичних матеріалів, відбулось безліч виступів експертів у засобах масової інформації. Найпереконливішим результатом кампанії стали результати соціологічних опитувань – рівень підтримки вступу Словаччини до НАТО зріс із 42% у березні 2000р.(проти вступу виступало 47%) до 62% у березні 2002 р. (проти – 34%).

Експерти Інституту з громадських питань (IVO): Григорій Мєсєжніков, Ольга Ґерфашева, Мартін Бутора

Провівши успішну інформаційну кампанію всередині країни, експерти Інституту готові передати сьогодні цей досвід своїм українським партнерам. Виконавчий директор IVO Григорій Мєсєжников та Почесний президент IVO Мартін Бутора вже декілька разів брали участь у заходах з популяризації НАТО, що їх проводив Фонд “Демократичні ініціативи”. Найближчим часом словацькі експерти здійснять інформаційний тур по Україні, й зокрема в Дніпропетровськ. Словацькі колеги мають намір також зустрітися з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Хооп Схеффером, який перебуватиме в Києві з офіційним візитом з 15 по 17 червня, аби донести своє бачення української перспективи в Альянсі.
Як зазначив Григорій Мєсєжніков, Інститут з громадських питань всіляко підтримуватиме стремління Фонду “Демократичні ініціативи” інтегруватися у європейські аналітичні структури (передусім Німеччини), щоб впливати на позиції урядів у питаннях інтеграції України в міжнародне середовище.


  Зустріч в МЗС Словаччини

Відбулись зустрічі українських експертів й у Міністерстві закордонних справ Словаччини. Позиція урядовців – якнайактивніше підтримувати Україну в її прагненні отримати ПДЧ під

час грудневого саміту Альянсу. Найближчим часом за підтримки словацького уряду в ужгородському університеті відкриють інформаційний центр НАТО. За словами керівника департаменту СНД та країн балканського регіону Штефана Розкопала, українській владі треба активніше і наполегливіше працювати з громадським сектором у питаннях інформування суспільства про НАТО.

 З послом України в Словаччині Інною Огнівець

 Велику зацікавленість до приїзду українських експертів виявила Надзвичайний та Повноважний посол України в Словаччині Інна Огнівець. За її словами українські дипломати проводять активну роботу щодо інформування словацького суспільства про наміри України інтегруватись у євроатлантичні структури. І для цього працівникам посольства потрібно більше інформаційно-аналітичнихматеріалів, подібних до тих, які видає в світ Фонд “Демократичні ініціативи”.                   

Резонансною в словацькому експертному середовищі стала презентація даних соціологічного опитування щодо ставлення українців до вступу до НАТО. За словами директора Фонду “Демократичні ініціативи” Ілька Кучеріва, зниження кількості тих, хто не підтримує ідеї вступу до Альянсу зумовлено конфліктом між українськими Президентом та Прем’єр-міністром, відсутністю консенсусу між політичними елітами та слабкою поінформованістю суспільства.

 На думку учасників дискусії, міжнародне співтовариство, насамперед, країни Центральної та Східної Європи, й надалі активно лобіюватимуть українські інтереси в НАТО, але громадянам України самим потрібно провести внутрішні реформи. І справа не лише у готовності українського війська відповідати стандартам НАТО.

Потрібні радикальні зміни в українському судочинстві, треба зробити реальні кроки у боротьбі з корупцією, а головне – переконати суспільство у необхідності колективної системи безпеки. 

За словами директора Асоціації зовнішньої політики Словаччини Олександра Дулеби шкідливо розділяти питання вступу України в НАТО та ЄС. Адже військова складова вимог НАТО до кандидатів незначна. Головні питання в Альянсу зі сфери політики, насамперед, Україна має відповідати європейським стандартам демократії. Під час круглого столу обговорювали також “російський чинник”. Зокрема, активність і фінансову “щедрість” північного сусіда в антиукраїнській інформаційній кампанії.


За словами Ілька Кучеріва, поїздка до Словаччини була корисною. Адже співпраця українських і словацьких співтовариств не тільки розширюється, але й поглиблюється. Словаки готові бути адвокатами і партнерами України у “спільному поході” на Захід.


Юрій Горбань

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024