Події
Перегляди: 1674
26 жовтня 2012

Соціологи на лаві підсудних: курйоз чи небезпечна тенденція?

Господарський суд Києва не задовольнив клопотання соціологів про закриття судової справи, розпочатої  за  позовом  партії Наталії Королевської «Україна - Вперед!» до Фонду «Демократичні ініціативи»  і Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) з вимогою  спростувати рейтинг партії, сформований за результатами їхніх соціологічних досліджень. Водночас суд задовольнив клопотання представника позивача – партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» –  про надання часу на ознайомлення з анкетами, на підставі яких було складено рейтинг партій, і призначив дату наступного  засідання на 8 листопада на 14:15.

На переконання директора фонду «Демократичні ініціативи»  Ірини Бекешкіної, цей позов мав бути відхилений, по-перше, з огляду на його абсурдність, а  по-друге  з огляду на достатню кількість аргументів, які пред’явили соціологи на свою користь.

«Це можна було б розглядати як певний курйоз, що партіям не подобаються їхні рейтинги, щоправда,  в історії світової соціології не було жодного випадку, коли б узагалі політики подавали в суд на недостовірні,  з їхньої точки зору, рейтинги. Але я розглядаю  цю ситуацію значно серйозніше», – каже Ірина Бекешкіна.  Соціолога непокоїть той факт, з якою оперативністю  спрацював Господарський суд, сформулювавши позов до соціологічних компаній – 11 жовтня партія Королевської звернулась до суду, а  вже  12 жовтня позов був  розісланий до відповідачів.

Директор «Демцініціатив» вважає,    що в разі задоволення цього позову може бути створено небезпечний прецедент, після чого почнуть множитися подібні позови до соціологів від різноманітних інституцій, не задоволених результатами соціальних досліджень.

«Уявіть собі, якщо на результати опитування буде подавати будь-хто, кому не подобаються ці опитування?  – каже Ірина Бекешкіна. –  Адже за нашими соціологічними дослідженнями, громадяни не довіряють практично всім політикам,  не довіряють  суду, міліції, уряду, прокуратурі…   Уявіть собі, якщо банки, яким також не довіряє населення, будуть подавати на нас у суд, тому що ми, мовляв, псуємо їхню ділову репутацію.  Уявіть собі, якщо до нас будуть звертатися з позовом 15 політичних партій, які перебувають під прохідним бар’єром.  Ми не будемо вилазити із судів, будемо множити  анкети для доказів … і доводити, що ми не «верблюди»… Це небезпечний прецедент, який може взагалі знищити емпіричну соціологію в Україні.  І взагалі це є  дуже небезпечною тенденцією, коли  результати соціологів недостовірними визнають не соціологи».

Ірина Бекешкіна вважає, що в цій справі на шальки терезів поставлено, з одного боку, високу репутацію КМІС – компанії,  яка працює 20 років на ринку і, за цілою низкою опитувань  (зокрема, Інституту соціології НАН України, експертного опитування Фонду «Демократичні ініціативи»), визнана  однією з авторитетних соціологічних фірм в Україні, яка є членом як Соціологічної  асоціації України, так і Світової асоціації досліджень громадської думки (WAPOR), фірми, яка має усі  фактичні підтвердження, що свідчать про реальність проведення опитування (анкети, маршрутні листи, щоденники інтерв’юерів тощо), а з другого боку, – лише  переконаність  штабу  Наталії Королевської в недостовірності цих результатів.

«Взагалі  тенденція судитися із соціологами за те, що їхні дані не достовірні, на підставі уявлень, які ґрунтуються на сприйняттях, визнана небезпечною не лише у нас», – каже Ірина Бекешкіна. Соціолог повідомила, що  Світова асоціації досліджень громадської думки (WAPOR) виставила 24 жовтня 2012 року на своєму сайті прес-реліз, в якому йдеться про стурбованість світової соціологічної спільноти з приводу  суду на соціологами в Україні.

«Передвиборні опитування відіграють дуже важливу роль  в демократичних суспільствах. Регулярна публікація опитувань, які мають репутацію, а також дебати навколо цих результатів  є важливою частиною функціонуючої демократії. Полстери мають право вільно публікувати їхні результати і медіа повинні вільно ці результати   розповсюджувати», – навела цитату із прес-релізу Ірина Бекешкіна. 

 «Ми дуже хотіли якнайшвидше закінчити цю справу», – сказала по закінченні судового засідання директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Адже, соціологи переконані, наукові дослідження взагалі не можуть бути предметами позовних вимог.

 

У Київському міжнародному інституті соціології  також твердять,  що з наукової точки зору, ця  ситуація виглядає простою. «Для науки є головним повторюваність результату,  тобто якщо хтось інший може повторити  цей результат, – пояснив  директор КМІС Володимир Паніотто. – Ми провели  дослідження, отримали певний результат, який повторили інші соціологічні  компанії».

Відповідачі надали суду документи, завірені печатками,  низки інших соціологічних фірм («Рейтинг», Research & Branding Group, TNS Ukraine), дані опитування яких  подібні до тих, які оприлюднили Фонд «Демократичні ініціативи» та КМІС. Позивачі не відповіли на запитання соціологів, чому їхня сторона  не довіряє більшості провідних соціологічних компаній, які є членами Соціологічної асоціації України, а вірить фірмам, не знаним соціологічній спільноті.

Щоправда, представник партії в суді Володимир Скуридін допустив, що позов може бути відкликано.

 

 

"Це ми не можемо зараз говорити, потрібно подивитися, і не виключаю того, що позиція може бути змінена. Я не говорю зараз, що може бути відмова від позову, але... хто знає", - сказав він журналістам по закінченні судового засідання.

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024