Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 748
23 квітня 2023

«Штатні параноїки ФСБ все зрозуміли». Як російські спецслужби розпочали «тарганячі перегони» на фоні витоку документів у США

Російські спецслужби спочатку підігравали пропаганді у питанні витоку документів Пентагону, допоки не зрозуміли, що публікація документів показала рівень проникнення розвідки США у Кремль, розповів Radio NV Тарас Жовтенко, експерт з міжнародної безпеки Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва.

«Головна причина цих „тарганячих перегонів“ в російських спецслужбах полягає в тому, що в першу чергу російська контррозвідка шокована тим, наскільки вся система прийняття рішень в Російській Федерації, що називається, як на долоні в американських опонентів. Після витоків секретних документів Пентагону стало зрозуміло, що американська розвідка проникла практично на всі рівні, крім найвищого і вузького кола [у Кремлі]. Але все, що нижче — воно для американської розвідки і для союзників [відомо]», — сказав експерт.

На його думку, витік документів американських відомстві показав, що Вашингтон отримує оперативно інформацію фактично про усі рішення, які приймаються у Москві.

«Цей витік, він як ніякий інший підкреслив те, що насправді Сполучені Штати отримують інформацію про те, які рішення приймаються: починаючи від якихось глобальних, закінчуючи тими, по яких об'єктах на території України і чим будуть бити», — додав він.

За словами Жовтенка, російська пропаганда спочатку намагалася подати цю історію як власний тріумф, але доволі швидко стало зрозуміло, що у витоку багато негативної для РФ інформації.

«І зрозуміло, що такі матеріали не могли не викликати занепокоєння у „штатних параноїків“ російських спецслужб і зрозуміло, що росіяни почали носитися з цими документами і що вони нібито „підтверджують“ все те, що говорила російська пропаганда. Вони намагалися з цього зробити пропагандистську історію, але вони дочитали до того місця, де їм стало зрозуміло, що це насправді Штати дали зрозуміти російському режимові, що він „просвічений рентгеном“ практично наскрізь. І тепер російська пропаганда зробила розворотом на 180 градусів», — розповів аналітик.

Зрозуміло, що на фоні цього всього розпочнуться у певній мірі різкі рухи всередині російських спецслужб для того? щоб спробувати з’ясувати, що сталося і в кращих російських традиціях: кто виноват? Тому ці речі пов’язані з цією історією про витоки, резюмував Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024