Події
Перегляди: 1650
12 листопада 2023

Що показало опитування жителів Одещини про росіян, мову, війну та інші аспекти життя українців – експертне обговорення

(Фото: Медіацентр Україна – Одеса)

Понад половини опитаного населення Одеської області (57%) погоджується, що увесь російський народ відповідальний за війну проти України, а не тільки політичне керівництво держави. Не згодні з цим твердженням 30% опитаних, ще 13% не визначилися з власною позицією щодо цього питання. Такі дані регіонального опитування, проведеного проведено Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва за підтримки Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні, оприлюднила аналітикиня фонду  Поліна Бондаренко в Медіацентрі Україна – Одеса. В обговоренні результатів опитування взяли участь голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолій Бойко та директор комунікаційної агенції GN Consulting Олександр Шатхін.

Поліна Бондаренко повідомила, що частіше покладають відповідальність за війну проти України на російський народ молодші респонденти: 66% серед респондентів віком від 18 до 29 років, порівняно з 51% серед респондентів старше за 60 років. Втім серед усіх категорій відносна більшість погодилася з твердженням про колективну відповідальність. Респонденти, які проживають в селищах та селах частіше погоджувалися з твердженням про колективну відповідальність російського народу, ніж населення міст: в середньому 63% порівняно з 55% умістах.

Розповіла Поліна Бондаренко і про довіру жителів Одеської області до різних інституцій. Так Президенту України тут довіряють 66% респондентів. Вищий рівень довіри у Збройних сил України – їм довіряє 81% одеситів і жителів області.

«Порівняно високим рівнем довіри серед респондентів користуються волонтерські організації – 68%. Із запропонованих респондентам варіантів, найнижчий рівень довіри до територіальних центрів комплектування – всього 21% та до голови обласної військово-цивільної адміністрації – 30%. Водночас саме територіальні центри комплектування та голова обласної військово-цивільної адміністрації користуються найбільшою недовірою серед опитаного населення Одеської області: 48% та 37% відповідно», – зазначила аналітикиня.

Як наголосив голова Одеської обласної організації Одеського відділення Комітету виборців України Анатолій Бойко, це загальнонаціональна тенденція, яка притаманна для українців в складні воєнні часи:

«Ми схильні звинувачувати і не довіряти владі – тієї, що до нас найближча і зрозуміла. Тому нам здається, що вони більше винні у всіх негараздах», – зазначив  він.

Експерт також відзначив, що  Одесі завжди не вистачало якісної соціології. Особливо важливо знати думку жителів регіону в цей час, коли триває повномасштабна війна.

 «Для мене не є дивними самі висновки. Я б ставлення до росіян взагалі виносив за дужки. На мій погляд, це не категорія ксенофобії, це саме категорія ставлення до росіян. Це трошки інше. Дійсно, багато одеситів мають зв'язки зі своїми родичами в росії і питання: як далі з цим бути — це абсолютно логічне питання. Але це не питання ксенофобії», — зазначив голова Одеського Комітету виборців Анатолій Бойко.

Директор комунікаційної агенції GN Consulting Олександр Шатхін зауважив, що попри те, що більшість опитаних в Одеській області вважають весь російський народ відповідальним за війну проти України, чверть (26%) все ж були б готові допустити росіян до свого найближчого кола спілкування. Експерт пояснив, що те, що частка людей  може  допустити підтримання близьких відносин з росіянами,  може  бути пов’язано з великою кількістю родин на Одещині, які мають родичів, що досі мешкають на території рф.

Також більшість (65%) так чи інакше підтримує вивчення в українських школах творів російських авторів, майже половина з яких впевнена, що варто залишити ті твори російських авторів, які вважаються загальносвітовою класикою. Майже чверть же (24%) виступає проти вивчення в українських школах будь-яких російських авторів. З цього приводу Анатолій Бойко та Олександр Шатхін дотримуються спільної думки, що класична література, якщо вона не несе в собі українофобний характер та тоталітарні мотиви, має бути як частина світової класичної літератури для загальної освіти особи.

Думка щодо заборони російських артистів і фільмів в Україні розділилася. Таким чином з невеликим відривом більшість (39%) вважає це необхідним кроком, а ось обмеженням прав громадян такий захід вважає 34% опитаних. Проте, використання у публічному просторі російських пісень переважно вважають допустимим.

Одна з найбільш болючих та актуальних питань для українців сьогодення – мова. Наразі активні суперечки та дискусії щодо використання російської мови можна зустріти в будь-яких соцмережах серед мешканців різних областей. Відомо, що Одеська область, як багатонаціональний регіон, завжди вважалася російськомовною. З відповідями, чи змінилися погляди мешканців області за час повномасштабного вторгнення, можна ознайомитися нижче.

Тож, з 2021 року спостерігається позитивна тенденція переходу мешканців області на українську мову. Послуговуються українською мовою вдома наразі 42%, тоді як у 2021 році – 26%. Однак, більшість все ж таки віддає перевагу російській мові у побуті.

Також цікавим є те, що і україномовні, і російськомовні вражають, що їх мовні права порушуються.

Але все-таки більшість вважають за потрібне обов’язкового використання української мови у сфері обслуговування.

Про гостру проблему відсутності регулювання дотримання використання державної мови у таких закладах наголосив Олександр Шатхін:

«Там де держава не контролює закони, які вона приймає , там ніколи не буде дотримання цих законів».

Анатолій Бойко ж вважає, що поступово мешканці до цього прийдуть, і вже є позитивна тенденція.

За матеріалами Медіацентру Україна – Одеса  ЮГ.Today

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024