Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 397
5 червня 2023

Саміт у Молдові був важливою демонстрацією солідарності між Європейським Союзом та Україною – Петро Бурковський

У перший день літа 50 європейських лідерів, президентів та прем’єрів зібралися на саміт у невеличкому молдовському селі Бульбоака, що розташоване неподалік від межі окупованого росіянами Придністров’я та лиш за 22 кілометри від українського кордону. На саміт, який став безпрецедентним не тільки для Молдови, а й для регіону загалом, приїхали лідери всіх держав Європи, включно з очільником України Володимиром Зеленським, хоча його візит намагалися тримати в секреті до останньої миті. Про результати цього саміту та інші міжнародні події - розмова в ефірі «1+1» в межах телемарафону з політологом, виконавчим директором Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петром Бурковським.

За його словами, саміт у Молдові став непересічною подією, оскільки лідери європейських країн вперше таким чисельним складом зустрілися неподалік від зони конфлікту.

«Досі європейські лідери збиралися там, де це було безпечно, під парасолькою НАТО, – прокоментував подію аналітик, – а ця зустріч відбулася в Молдові, країні, яка є жертвою російської агресії з 1992 року, і зовсім неподалік від України, яка зазнає цієї агресії з 2014 року, а з 24 лютого 2022 року бореться з повномасштабним вторгненням".

Петро Бурковський звернув увагу на те, що в такий промовистий спосіб європейці показали, що не визнають кремлівських «червоних ліній» і сфер впливу, які Путін намагається нав'язати Європі, наполягаючи на своїх умовах миру.

На його думку, це також був дуже важливий сигнал, надто після візиту китайського посланця до європейських країн, що європейці  питання інтеграції та європейської безпеки  вирішуватимуть в інтересах європейців, і, що дуже важливо, в інтересах України.

"Це була така дуже важлива демонстрація солідарності між Європейським Союзом та Україною, – зазначив аналітик. – Водночас це також був сигнал для Росії – або вона поважає міжнародне право,  суверенітет інших країн і припиняє агресію, або її змусять  її припинити. Тільки якщо вона зупинить агресію самостійно, у неї є примарний шанс в майбутньому попроситися в коло європейських держав, а якщо не припиняє її, то залишиться в ізоляції на багато-багато десятиліть.  І Європа зробить все, щоб захиститися  від неї, в тому числій убезпечити Україну як частину Європи».

Петро Бурковський наголошує, що Європа повинна знайти в собі сили консолідуватися, відкинути всі спроби «зберегти обличчя Путіна» чи знайти «компромісний мир з Росією», який враховує російські забаганки, і підтримати і Україну, і Молдову на їхньому шляху до Європи.

«Така підтримка має три виміри. По-перше, це економічна підтримка; по-друге –  ізоляція Росії через санкції; і по-третє – це  безпекова підтримка. У випадку Молдови це означає зміцнення оборонного сектору Молдови та підготовку умов для реінтеграції Придністров'я, яке свого часу було захоплене Росією, а у випадку України – підтримку та розбудову українського оборонного сектору», – пояснив аналітик.

Більше –  в інтерв'ю з Петром Бурковським, де, серед іншого,  йтиметься про відносини України з Грузією та питання гарантій членства в НАТО на Вільнюському саміті.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024