Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 467
26 січня 2024

Російські загарбники обстрілюють Україну ракетами з конвеєра. В якому стані можуть бути запаси Росії – своїми припущеннями поділився Тарас Жовтенко

Після одного з останніх ракетних  обстрілів України в пошкодженому будинку Києва виявили нездотоновану бойову частину ракети Х-101. Вона була виготовлена наприкінці 2023 року. Сапери ліквідували бойову частину ракети, а експерти припускають, що росіяни почали атакувати  Україну ракетами, які щойно вийшли з конвеєра. Таку думку, зокрема, 24 каналу висловив Тарас Жовтенко, безпековий аналітик Фонду «Демокрвтичін ініціатви» імені Ілька Кучеріва.

«Щоб зробити правильні висновки, треба насамперед зрозуміти загальну картину, – зазначив аналітик. –  Наприклад, треба розуміти, що в окупантів відбувається загалом з логістикою, зокрема, як забезпечується підвезення ракет для їх подальшого використання.  Можливо, їм було швидше підготуватися до цієї ракетної атаки, застосувавши свіжі ракети, які були щойно випущені, аніж шукати їх по резервах й організовувати доставку».

Як відзначив Тарас Жовтенко, не менш важливо знати, що відбувається із виробництвом та запасами. За даними, які озвучувала українська розвідка наприкінці 2023 року, росіяни вже дуже близько підійшли до 30% свого недоторканного запасу. Згідно з військовими протоколами Росії, близько 30% ракет мають залишатися недоторканними в будь-якому випадку.

«Питання полягає в тому, чи були ці протоколи проігноровані, чи виконані. Якщо окупанти ігнорують ці протоколи, то зрозуміло, що запасів уже дуже мало. Однак якщо цих протоколів ворог дотримується, то тоді ракетні запаси Росії залишаються в межах, які визначені російськими військовим доктринами. Відповідно спершу використовуються ракети, які сходять з конвеєра», – мовив Жовтенко.

За його словами, на жаль, ми володіємо неповною інформацією, але певні припущення можна зробити. У будь-якому випадку, це свідчення того, що ракетних запасів в руках російських генералів набагато менше, аніж їм хотілося й було б для них комфортно.

«Якщо в росіян є пряма залежність, тобто те, що сходить з конвеєра відразу летить по цивільних об'єктах на території України, то це означає, що запасів у противника замало для вільного використання або ж Росія невпевнена в якості ракет, які перебувають в резерві», – додав експерт з міжнародної безпеки.

За повідомленнями речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, дуже багато ракет під час останніх російських атак не долітали до цілей. Тут є два варіанти: або українська РЕБ добре працює, або з російськими ракетами проблеми.

«Якщо цілі, які не долетіли, це ракети старого виробництва, то це означає, що з резервами в них насправді все набагато гірше не тільки за кількістю, а й за якістю. Якщо це ракети нового виробництва і вони теж не долітають, то це ще кращі новини, тому що навіть спроба російського ВПК наздогнати кількісні потреби натикається на бар'єр низької якості», – підсумував Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024