Коментарі
Перегляди: 2517
3 грудня 2019

Росія здійснює інформаційні атаки не тільки на Україну, а й на союзну Білорусь

Наприкінці минулого тижня російські, білоруські, а потім і українські ЗМІ облетіла «сенсаційна» новина: нібито президенти Росії і Білорусі досягли домовленості про створення спільного парламенту і уряду, яким буде делегована частина повноважень відповідних державних органів двох країн. Новина була подана з посиланням на слова посла Білорусі в Росії Володимира Семашка і викликала справжній переполох у Мінську.

Низка білоруських видань звернулася за офіційним тлумаченням сказаного і отримала  від посольства  повну стенограму. Як виявилося,  посол  насправді говорив про Союзний договір 1999 року, в якому було прописано створення наднаціональних органів, загальний суд, спільну армію і навіть загальну валюту. Йшлося саме про цей документ, що його вже протягом двадцяти років успішно «підсушує» Мінськ.

Так, у  білоруському інформаційному просторі тема була вичерпана.  Але  російські ЗМІ доклали максимальних зусиль для її просування. А за російськими – і саме в російському трактуванні – її підхопили українські видання.

Експерти сайту «Сьогодні» впевнені, що нинішні інформаційні атаки Москви на Лукашенка пов'язані з важкими переговорами, які зараз тривають між двома країнами. Йдеться про підписання нового договору про тіснішу економічну інтеграцію і договору про постачання російського газу на 2020 рік.

Так, передбачалося, що «економічна конфедерація» – як її встигли охрестити ті ж російські ЗМІ – буде підписана 8 грудня акурат на 20-ту річницю створення Союзної держави. Однак Олександр Лукашенко проявив несподівану непоступливість з цілої низки питань.

Голова Центру проблем РФ Націнституту стратегічних досліджень, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи»  Петро Бурковський.

«Безумовно, це елементи тиску на Лукашенка, – переконаний Голова Центру проблем РФ Націнституту стратегічних досліджень, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи»  Петро Бурковський, –  Росія наполегливо просуває і легітимізує в публічному просторі ті ідеї, які їй потрібні. Якщо Білорусь хоче отримати економічні преференції, вона повинна заплатити за це політичну ціну. Політична ціна – це подальша інтеграція Білорусі до складу Російської держави. І навіть економічну інтеграцію Росія трактує по-своєму, виносячи на перший план створення єдиного валютного простору і єдиного емісійного центру. А єдиний емісійний центр – це фактично контроль над бюджетом країни, це дуже серйозно», – каже експерт.

Водночас, на думку Петра Бурковського, подібні інформаційні атаки Москви паралельно мають й інші, глибинніші цілі.

«Часто це, як то кажуть, «пробна куля». Тобто росіяни, розганяючи подібним чином інтерпретовану інформацію, спостерігають, як до цієї інформації ставляться в самій Росії, як ставляться в Білорусі. В тому числі в елітних колах Білорусі. Йдеться про армію, Міністерство внутрішніх справ, Комітет державної безпеки, Кабінет міністрів. Завдання – подивитися, яка буде реакція цих кіл, що підпорядковані Лукашенку і свого часу ретельно ним добиралися. Тому що ці люди все одно думають, яке життя буде після Лукашенка. І дехто з них може орієнтуватися на Росію», – акцентує Петро Бурковський.

При цьому експерт погодився, що аналогічним чином Росія діє і щодо України. Зокрема, «вкидаючи» напередодні зустрічі в нормандському форматі до інформаційного простору ті чи інші вигідні їй тези і спостерігаючи за реакцією.

Повний текст статті: Сьогодні

 

Останні новини з категорії Коментарі

Чи зміниться робота РНБО за нового секретаря Литвиненка та чому звільнили Данілова – відповідають експерти

Олексій Гарань і Володимир Фесенко розповіли, що очікувати від нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка, чому звільнили Данілова та чи зм...
29 березня 2024

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024