Коментарі
Перегляди: 2573
3 грудня 2019

Росія здійснює інформаційні атаки не тільки на Україну, а й на союзну Білорусь

Наприкінці минулого тижня російські, білоруські, а потім і українські ЗМІ облетіла «сенсаційна» новина: нібито президенти Росії і Білорусі досягли домовленості про створення спільного парламенту і уряду, яким буде делегована частина повноважень відповідних державних органів двох країн. Новина була подана з посиланням на слова посла Білорусі в Росії Володимира Семашка і викликала справжній переполох у Мінську.

Низка білоруських видань звернулася за офіційним тлумаченням сказаного і отримала  від посольства  повну стенограму. Як виявилося,  посол  насправді говорив про Союзний договір 1999 року, в якому було прописано створення наднаціональних органів, загальний суд, спільну армію і навіть загальну валюту. Йшлося саме про цей документ, що його вже протягом двадцяти років успішно «підсушує» Мінськ.

Так, у  білоруському інформаційному просторі тема була вичерпана.  Але  російські ЗМІ доклали максимальних зусиль для її просування. А за російськими – і саме в російському трактуванні – її підхопили українські видання.

Експерти сайту «Сьогодні» впевнені, що нинішні інформаційні атаки Москви на Лукашенка пов'язані з важкими переговорами, які зараз тривають між двома країнами. Йдеться про підписання нового договору про тіснішу економічну інтеграцію і договору про постачання російського газу на 2020 рік.

Так, передбачалося, що «економічна конфедерація» – як її встигли охрестити ті ж російські ЗМІ – буде підписана 8 грудня акурат на 20-ту річницю створення Союзної держави. Однак Олександр Лукашенко проявив несподівану непоступливість з цілої низки питань.

Голова Центру проблем РФ Націнституту стратегічних досліджень, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи»  Петро Бурковський.

«Безумовно, це елементи тиску на Лукашенка, – переконаний Голова Центру проблем РФ Націнституту стратегічних досліджень, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи»  Петро Бурковський, –  Росія наполегливо просуває і легітимізує в публічному просторі ті ідеї, які їй потрібні. Якщо Білорусь хоче отримати економічні преференції, вона повинна заплатити за це політичну ціну. Політична ціна – це подальша інтеграція Білорусі до складу Російської держави. І навіть економічну інтеграцію Росія трактує по-своєму, виносячи на перший план створення єдиного валютного простору і єдиного емісійного центру. А єдиний емісійний центр – це фактично контроль над бюджетом країни, це дуже серйозно», – каже експерт.

Водночас, на думку Петра Бурковського, подібні інформаційні атаки Москви паралельно мають й інші, глибинніші цілі.

«Часто це, як то кажуть, «пробна куля». Тобто росіяни, розганяючи подібним чином інтерпретовану інформацію, спостерігають, як до цієї інформації ставляться в самій Росії, як ставляться в Білорусі. В тому числі в елітних колах Білорусі. Йдеться про армію, Міністерство внутрішніх справ, Комітет державної безпеки, Кабінет міністрів. Завдання – подивитися, яка буде реакція цих кіл, що підпорядковані Лукашенку і свого часу ретельно ним добиралися. Тому що ці люди все одно думають, яке життя буде після Лукашенка. І дехто з них може орієнтуватися на Росію», – акцентує Петро Бурковський.

При цьому експерт погодився, що аналогічним чином Росія діє і щодо України. Зокрема, «вкидаючи» напередодні зустрічі в нормандському форматі до інформаційного простору ті чи інші вигідні їй тези і спостерігаючи за реакцією.

Повний текст статті: Сьогодні

 

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024