Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 628
4 червня 2023

Росія все частіше запускає фальш-цілі по Україні й економить крилаті ракети – Тарас Жовтенко про нове у тактиці ведення війни ворога

Російські окупаційні війська почали частіше запускати фальш-цілі перед ракетними атаками по Україні. Так ворог намагається визначити місце розташування українських систем протиповітряної оборони. Про це в етері телеканалу FREEДОМ  сказав безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко, тактику фальш-цілей росіяни використовують не вперше. Їх запускають вже кілька місяців.

«Ця технологія взагалі використовується для того, щоб виявляти наземні установки ППО, радарні станції, які відстежують повітряні цілі. Росіяни намагаються зрозуміти загальну картину, де у нас що перебуває на цей час», – пояснив експерт.

Він наголосив, що українські військові чудово розуміють мету ворога та протидіють тактиці агресора. Після кожного подібного запуску сили ППО змінюють розташування радарних станцій, батарей ЗРК, аби інформація, яку могли отримати ворожі війська, максимально швидко втрачала актуальність.

За словами Жовтенка, запускаючи фальш-цілі, росіяни намагаються перед кожною новою хвилею атак визначити, де в нас знаходиться система захисту повітряного простору. Проте така тактика використовується не лише для цього. Так ворог прагне зрозуміти і систему переміщення засобів ППО.

«По-перше, росіяни намагаються після використання цих фальш-цілей максимально швидко організувати наступну ракетну атаку для того, щоб не дати ЗСУ достатньо часу, аби поміняти цю конфігурацію. По-друге, росіяни системно використовують цей підхід для того, щоб виявляти наземні ударні пускові установки, щоб зрозуміти систему, як ми змінюємо географічне розташування зенітно-ракетних комплексів. Тому що з точки зору рельєфу, місцевості, не скрізь ми можемо встановлювати батареї та радари!», – резюмував експерт.

Тарас Жовтенко також відзначив, що в Російської Федерації на озброєнні залишилася критично мала кількість крилатих ракет, які вони раніше використовували для масованих ракетних ударів по цивільних цілях на території України.  Тому окупанти використовують масовані атаки баражувальними боєприпасами іранського виробництва Shahed («Шахед»). Він пояснив, що росіяни не можуть повністю відмовитися від тактики терору, тому що вона є однією з двох доступних форм ведення війни для Російської Федерації.

Аналітик виділив дві тактики ведення війни, які використовує РФ – це «м’ясні штурми» російської армії на полі бою; і терор цивільного населення ракетними атаками. 

«За допомогою ракетних атак Росія намагається здійснити тиск на військово-політичне керівництво України. Тому російська сторона нікуди не може подітися від цієї тактики, і вона на цей момент змушена використовувати ті інструменти, ті засоби ураження, які в неї ще залишилися», — зазначив Тарас Жовтенко.

Оскільки крилатих ракет на озброєнні РФ дуже мало, у хід ідуть іранські «Шахеди», які запускаються десятками на мирні міста України, пояснює експерт.

«Крилаті ракети росіяни намагаються економити. Зараз вони роблять наголос насамперед на дрони камікадзе “Шахеди”, які вони отримують від Ірану. Їх достатня кількість, щоб використовувати їх для масованих ударів по кілька десятків штук. І вони намагаються їх комбінувати з ударами крилатих ракет повітряного базування типу Х-55 або Х-101. Ці ракети запускаються з носіїв на достатній дистанції для того, щоб українські сили оборони нічого з ними зробити не могли. Час польоту цих ракет становить десь півтори години, тому бачимо курс цих ракет і швидкість польоту. Це дає достатньо часу для того, щоб сили оборони могли реагувати на ці повітряні цілі і, відповідно, їх збити. Ще один компонент, який використовують росіяни, це балістика — ракети С-300 і С-400 та комплекси «Іскандер», — розповів він.

Гіперзвуковою ракетою «Кинджал» росіяни намагаються знищити американський зенітний ракетний комплекс Patriot («Петріот»).

«Росіяни намагалися використовувати так звану гіперзвукову зброю — це “Кинджал”. Для того, щоб знищити батарею «Петріот», — резюмував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024