Коментарі
Перегляди: 1593
19 жовтня 2020

Результати «всеукраїнського опитування» можуть використовувати з популістською метою – Марія Золкіна

Результати «всеукраїнського опитування» під час місцевих виборів не матимуть юридичних наслідків. Однак їх можуть використовувати політично, щоб обґрунтувати відповідні рішення в популістських цілях.

Таку думку в програмі «69» на 24 каналі висловила (з 10 хв.) політична аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна. Вона зазначила, що це не буде репрезентативне опитування, а буде лише масовий збір даних, які сукупно абсолютно нічого не представлятимуть.

«Адже не буде ясно,  хто ці люди,  які братимуть участь в опитуванні, ці дані неможливо буде розкласти за жодною із соціально-демографічних характеристик, що зазвичай роблять соціологи під час соціологічних досліджень.  Опитування передбачає вибірку, яка репрезентує генеральну сукупність. Дані ж «всеукраїнського опитування» під час місцевих виборів, за наявності  мільйонів відповідей, з точки зору представництва  не матимуть жодних цінностей, бо не можна буде екстраполювати абсолютно нічого», –  вважає аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи».

На її думку, такий хід президента спрямований на мобілізацію виборців,  є політичною технологією, яка не має нічого спільного з опитуванням.

Також вона розповіла, що деякі запитання  сформульовані так, що виборець не одразу може збагнути, що за ними стоїть.

«Наприклад, у запитанні   про корупцію в особливо великих розмірах - невідомо, що таке особливо великий розмір хабаря або корупційного діяння. Я впевнена, що напередодні голосування ніхто цього не буде пояснювати, те що мало би бути під час референдуму, наприклад, або  як це ми робимо під час соціологічних досліджень – максимально просто пояснюємо, що ми  запитуємо», – наголосила вона.

Те саме стосується і питання про вільну економічну зону Донбасу. За словами Марії Золкіної, не всі люди, які братимуть участь в голосуванні, побачили роз'яснення Офісу президента, що це стосуватиметься підконтрольної частини Донбасу. І тому ніхто не розумітиме 25 жовтня, що передбачатиме ця  вільна економічна зона – для кого будуть відсутні податки чи  кому призначатимуться державні кредити,   чи це буде для підконтрольної частини, чи для всього Донбасу. Тобто люди не зрозуміють, що лежить в основі цього запитання, каже аналітикиня.

Згідно з її інформацією, питання про вільну економічну зону вже були досліджені соціологами, однак вони ще не оприлюднені. Можливо, це станеться до 25 жовтня, сказала вона.

Марія Золкіна також зазначила, що соціологи досліджували  й питання про скорочення кількості нардепів, де більшість виступала за цю ініціативу – це досліджувала не одна соціологічна компанія. І ще вона додала, що  формулювання про довічне ув'язнення не зовсім коректне, тому соціологи у такій подачі не  могли б запитувати про це в громадян.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024