Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 395
3 червня 2024

«Режим Путіна довго до цього готувався». Як РФ відреагує на дозвіл США бити по території агресора — Жовтенко про найбільш ймовірний сценарій

Оригінал  — NV

США дозволили Україні бити по території Росії, використовуючи системи HIMARS, реактивні системи залпового вогню GMLRS, а також американські артснаряди, але не ракети ATACMS. Якою може бути відповідь Росії на це, в ефірі Radio NV розповів експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Якщо говорити про геополітичний тиск на Сполучені Штата Америки, то той самий ядерний шантаж ми практично одразу і побачили. Тобто вони розбудили Дмитра Алкогольовича (Медведєва, експрезидента Росії - Ред.), який почав писати знову про «Третью мировую» і про все інше. І дуже багато так званих ротів цього путінського режиму почали говорити про ескалацію, про ядерну зброю і інше.

Але в практичній площині більш ймовірно, що Російська Федерація буде відповідати, як вони люблять про це говорити, асиметрично.

І тут нам треба не забувати про те, що путінський режим насправді готується до ескалацій, провокацій безпосередньо проти країн-членів НАТО. Ми говоримо зараз про Балтію, про Північну Європу. І ці сценарії вже озвучувались і в минулому році, насправді було два основних.

Перший, він був насправді ключовий для західноєвропейських наших союзників. Росії треба буде п’ять-вісім років на підготовку, а потім РФ буде готова до повномасштабної війни з НАТО. Але цей сценарій випускав [з уваги], здавалося б, очевидну річ: росіяни хочуть розвалити НАТО, але для них не обов’язково це робити на полі бою в результаті якоїсь епічної битви між тисячами танків НАТО і тисячами танків з боку Росії. Стратегічна мета росіян — знищення НАТО. Насправді їм все одно, як це буде відбуватися. І росіянам поки що достатньо, зокрема, гібридних інструментів для того, щоб спробувати розвалити НАТО спочатку зсередини.

І для цього їм не потрібний повномасштабний напад на якусь із країн-членів Альянсу, їм достатньо обмеженої гібридної операції. Наприклад, проти Литви, в якомусь із регіонів цієї країни. Або прогулятися по Сувальському коридору до Калінінграду і повернутися назад. Але в обох випадках росіянам треба залишити після себе випалену землю, тобто вбити всіх, до кого вони зможуть дотягнутися, знищити всю цивільну інфраструктуру; і вийти, наприклад, з тої ж самої Литви, з того регіону, де вони це могли би зробити.

І потім запускається російська пропаганда, яка говорить: «Дивіться, НАТО не змогло нас зупинити, вони не могли попередити цей напад. Ми зайшли, ми зробили все, що захотіли, і вийшли». НАТО не змогло захистити свого члена, так? І, зрештою, агресія вже закінчилася, що буде робити НАТО далі? Буде нападати на Росію? За якою правовою рамкою?

Насправді ось такий прецедент для НАТО є набагато більш небезпечний, ніж пряма агресія, яка буде консолідувати країни НАТО. І тут вже буде єдина думка, тому що буде агресор, і буде повномасштабне, так би мовити, зіткнення з цим агресором усього Альянсу загалом.

Росія, мені здається, буде йти шляхом ескалації, от таких операцій проти НАТО, як мінімум, на рівні підготовки. Ми вже бачимо, що вони то на [річці] Нарві прикордонні буйки збирали, то в Балтійському морі майже те саме роблять. І такої ескалації насправді буде набагато більше.

Росіяни будуть намагатися довести ситуацію уже безпосередньо до гарячого протистояння, яке би дало їм можливість, зокрема, розпочати цю гібридну операцію. І, зрештою, це буде дзеркальною відповіддю на те, що роблять Сполучені Штати Америки. Тобто: «Ви дозволяєте американській зброї бити по нашій території, а російська зброя буде бити по території НАТО. Причому ви самі будете в цьому винні, тому що ви нас провокували».

Це найбільш імовірний шлях розвитку подій, враховуючи те, що путінський режим насправді дуже довго до цього готувався. Тобто оці ідеї про гібридні операції проти країн-членів НАТО і про розгортання агресії в тому напрямку з’явилися не сьогодні і не вчора. Ще в минулому році, навіть на літньому вільнюському саміті 23-го року країни-члени Альянсу говорили про ці сценарії як про максимально реалістичні. Відповідно, там вже почали прийматися відповідні рішення.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024