Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1183
28 серпня 2023

Рейд українських розвідників на мис Тарханкут у Криму має дві важливі складові на перспективу – Тарас Жовтенко

24 серпня, в День незалежності України, підрозділи Головного управління розвідки України висадився в тимчасово окупованому Криму, на мисі Тарханкут. Як повідомили в ГУР України, це була місія, яка носила характер рейду. Про те, як значення цей мис має для російської армії і   чому саме там було здійснено цю спецоперацію українських розвідників – в інтерв’ю телеканалу FreeДом прокоментував безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

За словами аналітика, це  не перша така спецоперація,  але перша, про яку  повідомляється офіційно, а це означає, що всі попередні спецоперації були досить успішними і виконали свої завдання.

 «Фрагменти  підготовки до цієї операції ми бачили за кілька днів і тижнів до її початку. Насамперед це удари по території Кримського півострова нашими далекобійними системами, зокрема виведення з ладу російської системи ПВО С-400. Перед цим ми вивели  з ладу російський  береговий ракетний комплекс в Криму.  Ще був рейд наших сил спецоперацій до так званих вишок Бойка. І хоч російська пропаганда повідомила,  що цей рейд був абсолютно недоцільний, бо вони відправили свої бомбардувальники, які наносили удари по підрозділах Збройних сил України. Але на противагу цьому ГУР показав своє відео, на якому видно, що наші сили не просто відбилися, а й ще встигли запустити  ракету в бік російського бомбардувальника, яка своєї мети досягла», – розповів Тарас Жовтенко.

Доки  росіяни розбиралися з цими інцидентами,  українські підрозділи ГУР максимально  безпечно підійшли до найзахіднішої точки Кримського півострова,  висадили там рейдову групу, щоб виконати певні  бойові завдання, і успішно повернулися на територію України, зазначив аналітик.

«Цей рейд скоріше має психологічний вплив,  але він має й дві важливі складові на перспективу. По-перше, ми зрозуміли механіку, як це можна робити,  незважаючи на те, що росіяни вирили  багато окопів на кримських пляжах,  готуючись до висадки морського десанту, а також те, як це можна робити в умовах активності Чорноморського флоту РФ в західній частині Чорного моря.  По-друге,  ми для себе розуміємо, як далі розширити і  поглибити параметри тих завдань, які ми ставимо перед такими рейдами, і як їх можна запаралелити з іншими активностями Збройних сил України, які спрямовані на те, щоб максимально знизити російський військовий потенціал на території Кримського півострова», – акцентував Тарас Жовтенко.

Він зазначив, що на сьогодні, можливо, не йдеться про масовану висадку морського десанту в Криму, але принаймні йдеться про  підтримку ударів українських безпілотників і крилатих ракет, наприклад, шляхом підсвічування або наведення на цілі з території тимчасово окупованого півострова.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024