Коментарі
Перегляди: 1300
12 вересня 2023

«Реалії життя і Конституція». Соціологи пояснили, чому запитання про відповідальність Зеленського за корупцію було «максимально коректним»

Фонд Демократичні ініціативи вважає, що у соцопитуванні, результати якого були оприлюднені нещодавно і викликали критику з боку деяких представників влади, запитання про відповідальність президента України Володимира Зеленського за корупцію в країні було «максимально коректним».

Про це  виконавчий директор Фонду Петро Бурковський  заявив у коментарі Суспільному.

Запитання звучало так: «Чи погоджуєтеся ви з твердженням, що президент несе повну відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях?».

Петро Бурковський зазначив, що в постановці питання соціологи відштовхуються «від реалій життя, від Конституції».

«Зараз у нас воєнний стан у країні, президент згідно з Конституцією, законодавством є Верховним Головнокомандувачем і він очолює виконавчу владу. Коли призначаються міністри, Верховна Рада фактично формально тільки затверджує рішення про звільнення і призначення міністра. Так, як це було з міністром оборони нещодавно, було рішення, що відставка, у парламенті ніхто не ставив під сумнів, ніхто не ставив запитань, чому один міністр іде, а інший призначається, тобто не відбувалося навіть розбору кандидатур», — сказав він.

Виконавчий директор Фонду додав, що так було щодо інших міністрів, яких президент звільнив після 24 лютого 2022 року.

«Тому що це його повноваження як Верховного Головнокомандувача. Те саме з військовими адміністраціями. Їх призначає президент. То хто ж несе відповідальність за цих людей і їхні вчинки? Ми не поставили питання корупція і крапка. Корупція в уряді та військових адміністраціях. Формулювання максимально конкретне. Людей запитують, чи несе президент пряму відповідальність в уряді і військових адміністраціях, які безпосередньо йому підпорядковані, це його відповідальність», — сказав Петро Бурковський.

11 вересня було оприлюднено результати опитування, проведеного Фондом Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології в липні 2023 року. 78% громадян України відповіли, що президент Зеленський несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях.

Глава президентської фракції Слуга народу Давид Арахамія назвав дослідження маніпулятивним.

У КМІС зазначили пізніше, що президент має рекордно високу підтримку серед населення, і наголосили, що "відповідальність" не означає  "причетність".

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024