Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1296
20 листопада 2023

Ракетний потенціал росії зменшується, зокрема через те, що вона не може повною мірою використовувати Чорноморський флот

Росії не вдається відновити свої ракетні запаси напередодні зими, незважаючи навіть на збільшення темпів виробництва. Про це повідомив представник української розвідки Андрій Юсов. За його словами, ракетний арсенал країн-агресора зараз значно менший, ніж минулої зими, і становить 870 високоточних ракет, 115 з яких окупанти виготовили у жовтні. Попри це, інформація про 900 ракет тримає  українське суспільство в напрузі. Безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Тарас Жовтенко в етері новин телемарафону «Ми – Україна» прокоментував, наскільки реальною є ракетна небезпека напередодні зими чи ця напруга продукується росією навмисно.  

Аналітик зауважив, що, з одного боку, це справді елементи інформаційно-психологічної війни і загалом пропагандистської кампанії, яку  кремлівський режим намагається вести всередині росії і транслювати назовні,  щоб вплинути, зокрема, й на українське суспільство. Але з іншого,– потрібно максимально критично оцінювати  цифри, які озвучуються. 

«Під час минулорічних обстрілів української інфраструктури росіяни могли використовувати до 100 ракет різних типів з різних носіїв в одному залпові і робити це двічі на тиждень. Таким чином, вони витрачали близько 200 ракет на тиждень і 800 ракет на місяць. Тепер їхній запас ракет з різними носіями і різними типами боєголовок становить загалом понад 800 одиниць. Це означає, що російське командування стоїть перед вибором – або витратити весь запас, чого вони не можуть зробити в принципі, тому що приблизно 25–30% повинні залишити собі про всяк випадок, або шукати альтернативу», – пояснив Тарас Жовтенко.

За його словами, російське керівництво це розуміє, і тому  застосування ракет сьогодні зведено до мінімуму. Ще один чинник, який суттєво відрізняє нинішню ситуацію від минулорічної – окупанти вже не можуть на повну потужність використовувати Чорноморський флот, як надводні, так і підводні носії крилатих ракет.

«Сьогодні вони  комбінують різні засоби ураження, починаючи з безпілотників, які залітають на територію України з великою регулярністю, і закінчуючи тим, куди вони можуть дістатися в прикордонних районах України за допомогою балістики або ударних систем, тих же С-300. І вони це роблять набагато інтенсивніше, ніж минулого року», – зазначив аналітик.

Але очевидно те, що за кількісними показниками Росія не в змозі повторити те, що вона робила з енергетичною інфраструктурою України в минулому році, каже Тарас Жовтенко.

«Тому російське командування зараз шукає формулу, як комбінуючи те, що у них є на руках, тобто дуже обмежений запас крилатих ракет і ракет дальнього радіусу дії,   «вирішити» ту ціль, яку вони недовирішили в минулому році», – підсумував аналітик.

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024