Події
Перегляди: 2053
12 лютого 2021

Протидія COVID-19 та вакцинація: як думки українців відрізняються від поглядів жителів інших країн - експертне обговорення

Результати глобального дослідження ставлення до коронавірусної кризи, проведеного Міжнародною асоціацією Геллап наприкінці 2020 року, показали, що понад дві третини людей у всьому світі заявляють про те, що вводитимуть вакцину проти COVID-19, в Україні ж готові вакцинуватися 65% населення.

Про це сказав генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто на пресконференції, організованій Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології в Укрінформі.

«В Україні більше людей вважає, що загроза перебільшена, ніж у світі. Якщо у світі 42% так вважає, то в Україні 51%», - сказав Паніотто та додав, що вакцини проти COVID-19 мають довіру в усьому світі: «Якщо вакцина буде безпечною, то оцінка України (щодо безпечності – ред.) приблизно така ж, як у світі – 53%»,  сказав він.

Дослідження показало, що люди в Росії, Європі та Африці більш неохоче ставляться до ідеї вакцинуватися проти коронавірусу, навіть якщо доступ до вакцин простий. Найбільше небажання щодо нової вакцини проти COVID-19 спостерігається в Боснії і Герцеговині, Сербії, Чеській Республіці та інших європейських країнах. Однак навіть у цих країнах немає явної більшості проти можливості вакцинації проти COVID-19.

Більшість респондентів у всьому світі вважає, що переважна частина людей в їхніх країнах вакцинувалася б, якби існувала доступна вакцина від коронавірусу, яка вважатиметься безпечною і ефективною. Ще 17% вважають, що більшість в їхній країні не погодиться на введення вакцини, а 22% не вважають, що в цьому питанні буде явна більшість.

Люди в Індії та Східній Азії загалом (у них понад 70% позитивних відповідей) більше переконані, що їхні співвітчизники отримають нову вакцину COVID-19.

В Україні 52% вважають, що їхні земляки будуть вакциновані.

Люди в Росії, Східній Європі й Африці, з іншого боку, демонструють невпевненість у тому, що їхні суспільства готові до вакцинації, водночас там і значна частка негативних відповідей (до чверті всіх відповідей).

Населення Індії, Азії та Близького Сходу стає більш схильним до вакцинації взагалі після початку пандемії. На відміну від цього, люди в ЄС і Європі в цілому, в США, а також в Україні найчастіше говорять, що їхні погляди на вакцини не змінилися.

«Показники України загалом стосовно кількості людей, які готові вакцинуватися поширеною та ефективною вакциною, вищі, ніж у багатьох європейських країнах. Вони вищі, ніж у Росії, попри масову таку агіткампанію за «Спутнік». Можливо трохи нижчі, ніж у Британії чи у Фінляндії, але все одно це достатньо високі цифри», переконаний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Андрій Сухарина.

До того ж, за словами аналітика, в  Україні  переважають оптимістичні настрої і  віра в  те, що епідемія в найближчий рік буде подолана, а  2021 рік буде кращий, аніж 2020-й. 

«Щодо Європи, то тут дуже багато песимістів   зокрема в таких  країнах, як  Італія, Польща, Іспанія.  В  Росії також більше песимістів. А от у Фінляндії,  Великобританії, а також у  Казахстані загалом більше тих, хто  має позитивні очікування на подолання епідемії», – зазначив Андрій Сухарина.

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА Олексій Гарань вважає, що значна кількість тих, хто не готовий робити щеплення, є тому, що виникли певні проблеми з комунікаційною політикою урядів, із довірою до них.

Прямий вплив має й те, як саме подається інформація про вакцинування людям, те, що говорять про це по телебаченню.

Все ще високою (54%) залишається оцінка жителів країн світу діяльності своїх урядів у боротьбі з пандемією COVID-19, однак вона  поступово падає. Більшість європейців вважають, що їхні уради не справляються з епідемією.

Найбільш критично ставляться до того, як їхні уряди розв’язують проблеми, ов’язані з поширенням коронавірусу, громадяни США, Європи та Латинської Америки. Особливо високу незадоволеність своїм урядом з точки зору управління корона-кризою виявляють і українці (77%).

Пояснюючи низький рівень довіри громадян України до дій уряду у боротьбі з коронавірусом, Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя», відзначив, що попри традиційно низьку довіру українців до влади, весь минулий рік країна жила ще й у новинній скандальній історії пандемії  – починаючи від нестачі захисних костюмів,  «закопаних» у дороги «ковідних» грошей, скандалів із браком киснем, тепер от із закупівлею вакцин. Чекати  схвалення дій уряду на такому інформаційному тлі не варто, вважає експерт.

А от високу підтримку вакцинації українцями урядовці повинні використати  і якомога ефективніше, каже Андрій Скіпальський:

«І з точки зору урядовців, і тих,  хто відповідає за логістику щеплень,  потрібно  здійснювати дії, говорити відкрито про проблеми і поступово нарощувати і  показувати приклад, як це має бути. І ми дійдемо до того, що будуть виконані плани, які поставлені урядом –  вакцинування 20 мільйонів населення до кінця цього року».

Щоб виконати цей амбітний план,  урядовці мають проявити найкращі якості державного управління, підсумував експерт.

За матеріалами Укрінформу і ДІФ

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024