Події
Перегляди: 2122
12 лютого 2021

Протидія COVID-19 та вакцинація: як думки українців відрізняються від поглядів жителів інших країн - експертне обговорення

Результати глобального дослідження ставлення до коронавірусної кризи, проведеного Міжнародною асоціацією Геллап наприкінці 2020 року, показали, що понад дві третини людей у всьому світі заявляють про те, що вводитимуть вакцину проти COVID-19, в Україні ж готові вакцинуватися 65% населення.

Про це сказав генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто на пресконференції, організованій Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології в Укрінформі.

«В Україні більше людей вважає, що загроза перебільшена, ніж у світі. Якщо у світі 42% так вважає, то в Україні 51%», - сказав Паніотто та додав, що вакцини проти COVID-19 мають довіру в усьому світі: «Якщо вакцина буде безпечною, то оцінка України (щодо безпечності – ред.) приблизно така ж, як у світі – 53%»,  сказав він.

Дослідження показало, що люди в Росії, Європі та Африці більш неохоче ставляться до ідеї вакцинуватися проти коронавірусу, навіть якщо доступ до вакцин простий. Найбільше небажання щодо нової вакцини проти COVID-19 спостерігається в Боснії і Герцеговині, Сербії, Чеській Республіці та інших європейських країнах. Однак навіть у цих країнах немає явної більшості проти можливості вакцинації проти COVID-19.

Більшість респондентів у всьому світі вважає, що переважна частина людей в їхніх країнах вакцинувалася б, якби існувала доступна вакцина від коронавірусу, яка вважатиметься безпечною і ефективною. Ще 17% вважають, що більшість в їхній країні не погодиться на введення вакцини, а 22% не вважають, що в цьому питанні буде явна більшість.

Люди в Індії та Східній Азії загалом (у них понад 70% позитивних відповідей) більше переконані, що їхні співвітчизники отримають нову вакцину COVID-19.

В Україні 52% вважають, що їхні земляки будуть вакциновані.

Люди в Росії, Східній Європі й Африці, з іншого боку, демонструють невпевненість у тому, що їхні суспільства готові до вакцинації, водночас там і значна частка негативних відповідей (до чверті всіх відповідей).

Населення Індії, Азії та Близького Сходу стає більш схильним до вакцинації взагалі після початку пандемії. На відміну від цього, люди в ЄС і Європі в цілому, в США, а також в Україні найчастіше говорять, що їхні погляди на вакцини не змінилися.

«Показники України загалом стосовно кількості людей, які готові вакцинуватися поширеною та ефективною вакциною, вищі, ніж у багатьох європейських країнах. Вони вищі, ніж у Росії, попри масову таку агіткампанію за «Спутнік». Можливо трохи нижчі, ніж у Британії чи у Фінляндії, але все одно це достатньо високі цифри», переконаний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Андрій Сухарина.

До того ж, за словами аналітика, в  Україні  переважають оптимістичні настрої і  віра в  те, що епідемія в найближчий рік буде подолана, а  2021 рік буде кращий, аніж 2020-й. 

«Щодо Європи, то тут дуже багато песимістів   зокрема в таких  країнах, як  Італія, Польща, Іспанія.  В  Росії також більше песимістів. А от у Фінляндії,  Великобританії, а також у  Казахстані загалом більше тих, хто  має позитивні очікування на подолання епідемії», – зазначив Андрій Сухарина.

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА Олексій Гарань вважає, що значна кількість тих, хто не готовий робити щеплення, є тому, що виникли певні проблеми з комунікаційною політикою урядів, із довірою до них.

Прямий вплив має й те, як саме подається інформація про вакцинування людям, те, що говорять про це по телебаченню.

Все ще високою (54%) залишається оцінка жителів країн світу діяльності своїх урядів у боротьбі з пандемією COVID-19, однак вона  поступово падає. Більшість європейців вважають, що їхні уради не справляються з епідемією.

Найбільш критично ставляться до того, як їхні уряди розв’язують проблеми, ов’язані з поширенням коронавірусу, громадяни США, Європи та Латинської Америки. Особливо високу незадоволеність своїм урядом з точки зору управління корона-кризою виявляють і українці (77%).

Пояснюючи низький рівень довіри громадян України до дій уряду у боротьбі з коронавірусом, Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя», відзначив, що попри традиційно низьку довіру українців до влади, весь минулий рік країна жила ще й у новинній скандальній історії пандемії  – починаючи від нестачі захисних костюмів,  «закопаних» у дороги «ковідних» грошей, скандалів із браком киснем, тепер от із закупівлею вакцин. Чекати  схвалення дій уряду на такому інформаційному тлі не варто, вважає експерт.

А от високу підтримку вакцинації українцями урядовці повинні використати  і якомога ефективніше, каже Андрій Скіпальський:

«І з точки зору урядовців, і тих,  хто відповідає за логістику щеплень,  потрібно  здійснювати дії, говорити відкрито про проблеми і поступово нарощувати і  показувати приклад, як це має бути. І ми дійдемо до того, що будуть виконані плани, які поставлені урядом –  вакцинування 20 мільйонів населення до кінця цього року».

Щоб виконати цей амбітний план,  урядовці мають проявити найкращі якості державного управління, підсумував експерт.

За матеріалами Укрінформу і ДІФ

Останні новини з категорії Події

На полях засідання Африканського Союзу в Аккрі: експерти з Південної Африки та України представили три аналітичні доповіді щодо взаємодії України та АС на шляху до африканської та світової безпеки

Експерти Гани, Південної Африки та України обговорили, як африканські країни можуть просувати зміни, які сприятимуть безпеці на африканськом...
23 липня 2024

Українці виявляють високу довіру європейським інституціям, проте більшість громадян все ще не відчуває себе європейцями – експертне обговорення даних соцопитування

З презентації опитування "Чи відчувають українці себе європейцями й наскільки довіряють європейським інституціям"
17 липня 2024

Чого досягає Кремль війною на виснаження і які втрати РФ можуть зупинити Путіна – обговорили експерти

З презентації аналітичної доповіді «Загрози нацбезпеці й оборонні тренди в Україні: аналітичний огляд тенденцій ІІ кварталу 2024 року»
5 липня 2024

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024