Програма підтримки українських студій імені І. Лисяка-Рудницького

Події
Перегляди: 1574
22 листопада 2023

Довгострокова програма підтримки проєктів
з україністики для освітніх, наукових,

культурних інституцій та аналітичних центрів

Програма покликана

  • поглибити знання і розуміння України та її культурного спадку серед різних іноземних аудиторій;
  • сприяти зростанню експертного знання про Україну;
  • сприяти новим дослідженням у сфері україністики та збільшити видимість існуючих;
  • посилити міжкультурну та наукову комунікацію;
  • розширити використання цифрових технологій у гуманітаристиці.

Репутація країни, серед іншого, залежить від представлення її в академічному та інтелектуальному середовищі, що визначається рівнем досліджень, кількістю і якістю перекладів та освітніх курсів в іноземних університетах. Щоб набути суб’єктності у міжнародному публічному полі та вийти з тіні Росії, необхідно посилити експертне знання про Україну, її минуле та сьогодення. Водночас, українські студії важливі для розуміння широкого кола наукових тем історії та культури регіону Центральної та Східної Європи.

Партнери

Програма реалізується Українським інститутом  у партнерстві з Благодійним Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду “Відродження”.

Про Лисяка-Рудницького

Програма носить ім’я американського та канадського історика українського походження Івана Лисяка-Рудницького (1919-1984). Публічний інтелектуал, Лисяк-Рудницький зробив значний внесок у розвиток українських студій за кордоном. Ще з 1950-х років він доводив обмеженість російськоцентричного підходу до історії Східної Європи, який панував у Північній Америці. Акцентуючи мультиетнічність Російської імперії та Радянського Союзу, він виокремлював українські сюжети та українську перспективу на події минулого. Його численні есе з української політичної та інтелектуальної історії мали вагомий вплив на становлення сучасної української історіографії.

Програма 2023-2024​

Програма покликана підвищити рівень знань громадськості та експертного середовища за кордоном про минуле та сучасне України, а також посилити співпрацю між Україною й світом на інституційному рівні. 

Цьогоріч програма має на меті підтримати п’ять проєктів, що в результаті експертного оцінювання отримають найвищі бали. Розмір фінансування становитиме до 400 000 грн. (фінальна сума залежатиме від бюджетного запиту конкурсанта та результатів оцінювання проєктної пропозиції експертною комісією) з урахуванням усіх загальнообов’язкових податків та зборів.  

У березні 2023 року в Берліні розпочало роботу Представництво Українського інституту в Німеччині. З огляду на це та з метою розвивати українсько-німецьку інституційну співпрацю, ми обов’язково підтримаємо щонайменше один проєкт, спрямований на німецькомовну аудиторію та реалізований у партнерстві з німецькою інституцією.

Хто може подаватися?

Звертаємо вашу увагу, що подаватися на програму 2023-2024 можуть лише  зареєстровані в Україні аналітичні центри, університети, громадські організації, культурні та освітні установи, фізичні особи-підприємці, які працюють у сфері культури, аналітики, освіти чи науки.  

Перевагою проєктів є наявність іноземного партнера та співфінансування в розмірі до 30% від бюджету проєкту. В заявці має бути вказано обсяг зобов’язань партнера та пояснено його внесок у залучення іноземної аудиторії. 

Заявки на програму чекаємо до 31 грудня 2023 року. Результати конкурсу буде оголошено на початку лютого 2024 року. 

Проєкт має бути реалізований до 30 червня 2024 року.  

Як податися?

Щоб взяти участь у конкурсі, надішліть листа з темою “Програма_українських_студій_Лисяка_Рудницького” на адресу: academic@ui.org.ua

До листа, будь ласка, долучіть такі документи:  

  • заявку на участь у конкурсі (за формою);  
  • копію статуту чи іншого установчого документу, документ про реєстрацію юридичної особи чи виписку з реєстру ФОП; 
  • проєктну пропозицію; 
  • кошторис проєкту з деталізацією та обґрунтуванням витрат (за такою формою);  
  • довідку на бланку юридичної особи за такою формою (скан-копію підписаного документу у PDF форматі).  

При поданні проєктних пропозицій аплікант має врахувати можливість продовження воєнного стану і, отже, обмежень на здійснення валютних операцій з України (Постанова НБУ від 24.02.2022 № 18 постанова Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590). Відповідно, витрати на втілення проєкту мають бути розподілені таким чином, щоб гарантувати реалізацію проєкту. 

Поданий на конкурс проєкт має бути зорієнтований передовсім на іноземну аудиторію (не включаючи українську діаспору) та передбачати заходи з публічного представлення результатів проєкту. 

 

Можливі формати проєктів:

  • переклади наукових та науково-популярних текстів з  української на іноземні мови; 
  • видання оригінальних текстів з української тематики іноземними мовами;  
  • організація публічних дискусій та лекцій (зокрема онлайн);  
  • організація конференцій та круглих столів (зокрема онлайн);  
  • виготовлення та поширення онлайн контенту (публікації, інфографіка, подкасти, відео експлейнери та відео лекції тощо) з української тематики з метою досягнення цілей Українського інституту; 
  • написання та публікація рецензій на видання з української тематики. 

    Тематичні рамки:
    1. деколонізація української культури; деколонізація знання про Україну за кордоном;   

    2. роль України у європейській та світовій культурі, історії та політиці;  

    3. кримськотатарські студії;  

    4. історія та культура національних меншин (спільнот) в Україні;   

    5. новітня історія України, демократичний розвиток після 1991 року;  

    6. досвід війни: соціальні, культурні, безпекові, політичні, екологічні виміри української життєзарадності (resilience).   

      Докладно про програму 20232024

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024