Події
Перегляди: 2041
24 січня 2016

Практика в «Демініціативах» надихає прагнути більшого

З 11 по 22 січня  у Фонді «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва проходили практику студенти-третьокурсники Львівського національного університету імені Івана Франка.  Причому, це студенти колишнього Донецького університету, які перевелись до Львова відразу ж після вторгнення росіян на Донбас.   Протягом практики майбутні міжнародники ознайомились з роботою Фонду та наших колег з інших громадських організацій. Провели багато цікавих та корисних зустрічей у Міністерстві закордонних справ, Верховній Раді України. Студенти дістали й медійне «хрещення», адже відвідали телеканал «112  Україна», інформаційну агенцію Укрінформ, взяли участь в ефірі Громадського радіо, а також самі підготували кілька інформаційних повідомлень.  

Майбутні міжнародники  залишили  відгуки про проходження своєї практики,   кожен із них виявив бажання окремо розповісти про свої враження від двотижневої роботи у Фонді «Демократичні ініціативи».

В офісі «Демініціатив» з колективом  організації.

Діана Куркчи:

«Сьогодні більшість студентів впевнені, що практика – це одна з рутинних сторін студентського життя. Коли перед нами, на 3-му курсі, постало питання, де саме проходити практику, ми намагалися орієнтуватися  на місце, яке могло надати  цікаву, інформативну та, звичайно, не монотонну роботу. Таким чином, ми вирішили звернутися  до Фонду «Демократичні ініціативи»  імені Ілька Кучеріва.

 На першому тижні практики наша група зустрілася з молодою народною  депутаткою Верховної Ради України, членом  Комітету у закордонних справах – Світланою Заліщук. Змінити сферу професійної діяльності – з журналістики і громадської роботи на  політику – було не легко.  За словами депутата,  зважитись на це  було складно, але задля ефективних змін та розвитку держави, вона все ж таки  зробила цей крок.

 У період нелегких змін в Україні нашій Верховній Раді був потрібен «свіжий ковток повітря».  Саме такого притоку молодих і активних людей,  з новими силами та ідеями, не вистачало країні.

Під час візиту ми дізналися про процес створення законопроектів. Як виявилося, наявність суперечок під час обговорення проектів  стимулює роботу і допомагає генерувати  нові ідеї та рішення наявних проблем. За півтора роки роботи в Комітеті у закордонних справах команді вдалося розробити та подати на голосування 150 законопроектів, більшість з яких була ухвалена на засіданнях Верховної Ради.

Упродовж спілкування з Світланою Заліщук, ми не могли не запитати  про можливості таких людей, як ми, стати помічником депутата. Відповідь була позитивною. При наявності вакансії відбувається відкритий конкурс, на який можуть подати своє резюме всі зацікавлені люди.

Не менш цікавим та інформативним був візит до Міністерства закордонних справ  України. Перебуваючи там,  ми познайомились із директором Департаменту  політики та комунікації  Олексієм Макеєвим і дізналися про специфіку діяльності Ситуативного відділу  та  Прес-центру МЗС. Цей візит та більш тісне ознайомлення з МЗС  допомогли нам розвіяти стереотип про те, що дипломатами стають переважно діти дипломатів. Подальший розвиток та досягнення у професійній сфері залежать тільки від нас самих.

Після  проходження практики у Фонді «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у нашої групи залишились тільки позитивні враження. Можливість побачити з внутрішньої сторони та зрозуміти основні аспекти роботи Департаментів МЗС, комітетів Верховної Ради України, Фонду «Демократичні ініціативи» та інших громадських організацій представила конкретний набір «пазлів» для складання загальної картини  напрямку, в якому нам слід прямувати».

 

Назар Геник:

«Наша двотижнева робота  у Фонді була насиченою та цікавою,  – пишуть студенти .  – Ми працювали над різноманітними проектами, головним з яких для нас став «Реальний стан регіональних структур політичних партій», де ми брали безпосередню участь у процесі опитування депутатів обласних рад України. 

До того  ж ми ближче ознайомились із роботою політичних аналітиків, дістали уяву про те, як проводяться соціальні опитування та як правильно трактувати їх результати.

Фонд «Демократичні ініціативи» вразив нас згуртованістю колективу та гарним настроєм в офісі.

Під час нашої практики ми познайомились із багатьма цікавими людьми та отримали досвід, який допоможе нам реалізувати себе в подальшому. За що ми вам і дякуємо».

Ірина Юрченко:

«Міжнародні відносини, як і будь-яка сфера діяльності, потребує постійної практики і вдосконалення навичок. До того ж ця спеціальність є унікальною тим, що охоплює майже всі сфери життя. Третій курс навчання на факультеті міжнародних відносин якраз передбачає проходження виробничої практики. Нам, чотирьом студентам ЛНУ ім. Івана Франка, пощастило проходити її у Фонді «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в Києві. Координатором нашої практики був прес-секретар Фонду, відомий журналіст і просто талановита людина – Юрій Горбань. Він зробив все, щоб наша практика була цікавою і продуктивною. Одним із елементів практики було вдосконалення наших комунікативних здібностей, перша «спроба пера» і просто занурення в медіа-структури Києва. У перші ж дні ми відвідали Громадське радіо і взяли безпосередню участь у випуску програми «Хроніки Донбасу». На радіо ми познайомились із віомими людьми і певними гуру у світі журналістики. Серед них були Андрій Куликов, Анастасія Багаліка і Тетяна Трощинська.

Наступним кроком у нашій практиці був Український кризовий медіа-центр і брифінги речника Адміністрації Президента з питань АТО Андрія Лисенко. Відвідавши брифінг і поспілкувавшись з Андрієм Миколайовичем особисто, ми спробували себе в написанні інформаційних повідомлень і новин. Як виявилось, стисле і сфокусоване викладання інформації тільки на перший погляд здається легким, але це зовсім не відповідає дійсності. Попрактикувавшись, ми досягли бажаних результатів.

Третім нашим відкриттям став Укрінформ – одне з найбільших інформаційних агентств України. Ми зустрілись з головним редактором відділу міжнародної інформації  Наталією Костіною, а також з колишнім дипломатом України в ОАЕ  Віталієм Федяніним, який зараз працює журналістом-міжнародником. Підбиваючи підсумки, потрібно сказати, що два тижня практики пролетіли як один день, але здобуті знання та знайомства дорівнюють пів року стандартного студентського життя. А тепер – залишається працювати над собою, йти вперед і досягати усіх накреслених цілей».

Поліна Чупайленко: 

«Під час практики у Фонді  ми знайомились з активними людьми та організаціями, які поставили собі за мету ­ – сприяти розвитку  України.

Кожного дня Фонд показував різні сектори нашої країни, де працюють  не заангажовані та віддані своїй справі люди,  а також допомагав руйнувати стереотипи, нав’язані минулою владою. Запам’яталась зустріч у громадській  організації «Європа без бар’єрів». Там нам розповіли про складні відносини України з Євросоюзом. Так, залізна завіса впала після СРСР, але замість неї з’явилася не менш  дражлива «оксамитова» завіса важкодоступних віз. І саме її прагнуть подолати, зокрема й у цій організації.  «Європа без бар’єрів»  допомагає нашому уряду продемонструвати спроможність виконати всі критерії безпеки та надійності, які переконають уряди країн-членів ЄС у можливості зняття візових вимог.

Інша громадська організація, з якою нас познайомила політичний аналітик Фонду «Демініціативи»  Марія Золкіна  – «Центр UA». Тут  нас ознайомили з проектом «Сильні громади Донеччини» (рух започаткований у грудні 2014 року). Його  завдання  – допомогти громадянському суспільству Донеччини отримати практичні навички контролю і впливу на владу шляхом навчань, розслідувань, досліджень, акцій прямої дії та інше. Ми самі з Донецька, тому знайомство з ними було нам дуже цікаве. Думаю, що всі з нас були раді дізнатися, що є ті, хто бореться проти інформаційної війні в цьому регіоні та допомагає людям розвиватися та бачити реальний стан.

Все, про що ми дізналися впродовж практики,  змінювало наше бачення політики та стану країни. Україна не є ідеальною, але зараз вона просувається в правильному напрямку.

 Ми подивились на все «іншими очима» та навчились багатьом речам, серед яких є аналіз інформації шляхом вивчення фактів. ДІФ показав нам багато можливостей, які треба використовувати  задля  змін у  нашій країні.  Дякую Фонду «Демократичні ініціативи» за таку насичену практику, за мотивацію в подальшому навчанні та роботі. Та за те, що допомогли нам краще зрозуміти реальний внутрішній стан країни, а також її зв’язки з іншими акторами на міжнародній арені».

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024