Події
Перегляди: 4677
13 грудня 2013

Поляки очима українців й українці очима поляків – погляд з-за кордону

Яким є сприйняття української держави і її громадян у Польщі та польської держави й,  зокрема, поляків в Україні. Ці проблеми стали предметом вивчення  Інституту справ публічних (Польща), який впродовж останніх п’ятнадцяти років провадить ґрунтовні дослідження на цю тему. Результати останнього дослідження, проведеного серед дорослого населення Польщі та України влітку 2013 року, були презентовані в Києві на прес-конференції «Польща і Україна. Погляд через кордон», участь в якій узяли директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна, експерт Інституту справ публічних, науковий співробітник Інституту соціології Варшавського університет Йоана Конєчна-Саламатін, аналітик Інституту справ публічних Лукаш Венерський.

Такі дослідження громадської думки, які вивчають  взаємосрприйнняття громадян України  та Польщі,  дають змогу дізнатися не лише про ставлення українців до польської діяльності стосовно їхньої держави, а й  побачити сам рівень підтримки польським суспільством тих заходів, які провадить  польська політична еліта стосовно України.  Таку думку висловила керівник Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна. Вона зазначила, що сьогодні державна політика Польщі надзвичайно сприятлива для України. Польща залишається  головним захисником України, країною, яка завжди  підтримує її на міжнародній арені, адже це саме одна з тих країн, яка започаткувала Східне партнерство, і в Східному партнерстві  особливо виділяє саме Україну. «На жаль, зараз цим лідерством ми  поступились Молдові, – зауважує експерт, – яка, до речі, дуже скоро буде мати безвізовий режим з Європейським Союзом. Але ми все ж сподіваємося, що представники політичної еліти Польщі, які дуже багато зробили для того, щоб була підписана угода між Україною  та Європейським Союзом, і надалі допомагатимуть нашій державі».

Ірина Бекешкіна наголосила, що сьогодні для України є важливою як допомога на державному рівні, так і співпраця на рівні громадських організацій. «Ми дуже сподіваємося як на офіційну допомогу Польщі, так і на те, що польські експерти поділяться досвідом, як вони вирішували ті складні проблеми, що поставали на шляху   європейської інтеграції, – акцентувала науковець. – Нам корисні будуть їхні поради,  адже шлях Польщі в Європейський Союз теж був не простий. Було багато труднощів на цьому шляху, але Польща їх здолала, і зараз це вже банальний факт, що маючи приблизно рівні стартові можливості з Україною, сьогодні Польща має втричі вищий ВВП на душу населення, і життя в Польщі набагато краще, ніж в Україні. Тому нам треба дуже ретельно вивчати досвід поляків», – констатувала Ірина Бекешкіна.

Експерт Інституту справ публічних, науковий співробітник Інституту соціології Варшавського університет Йоана Конєчна-Саламатін  наголосила, що основний висновок дослідження, виконаного її інститутом, полягає в тому, що не тільки українці до поляків ставляться дуже позитивно, але й поляки до українців ставляться вельми добре. «Це більш ніж важливо, – пояснює польський науковець, – адже  це ставлення поляків  за останні 15 років дуже змінилось.  Українці на початку 90-х років в Польщі сприймалися негативно. Поляки або взагалі не знали про українців нічого, або  переважали негативні стереотипи. Ці стереотипи були пов’язані з минулим, далекою і близькою історією,  зі сприйняттям України як частини Радянського Союзу, який в Польщі вважався вкрай непривабливим місцем. Але за ці останні 15 років образ українця змінився, і він зараз є дуже позитивним».

Йоана Конєчна-Саламатін зазначила, що останньою краплею, яка переважила і  вплинула на те, що ставлення поляків до українці  стало позитивним, була помаранчева революція. «Бо поляки побачили, що українці на них дуже схожі, – наголосила експерт. – Що вони також поважають свободу й готові за неї боротися». Науковець акцентувала, що і сьогодні теза про підтримку європейської інтеграції України в Польщі, на її думку, звучить частіше, ніж в Україні, де суспільство ще дискутує на цю тему.

«Коли ми запитали в українців, як вважають вони, Україна повинна приєднуватися до Європейського Союзу чи до Митного союзу, то перевага була за Європейським Союзом, але й до Митного союзу хотіли приєднатися десь понад третину опитаних, – зазначила Йоана Конєчна-Саламатін. – У Польщі ж дві третини населення вважають, що для України було б краще приєднуватися до Європейського Союзу, а лише кілька відсотків – що, навпаки. Щоправда, серед тих поляків, які задоволені тим, що  Польща приєдналася до Європейського Союзу,  відсоток підтримки європейської інтеграції України був ще вищий. Цікавий і той факт, що серед тих поляків, які не підтримують вступ Польщі до ЄС, домінує думка, що Україна просто нікуди не повинна йти. А дороги на схід Україні майже ніхто не бажає», – підсумувала експерт.

Аналітик Інституту справ публічних Лукаш Венерський представив результати дослідження «Польща–Україна. Поляки–Українці. Погляд з-за кордону», виконаного Інститутом справ публічних улітку 2013 року.

 

Повний текст результатів й висновків дослідження  вийшов у світ окремою книжкою, з якою можна ознайомитись на нашому сайті. У висновку цієї праці зазначено: «Як виявилось, попри багатовікове сусідство та  довгий відрізок спільного кордону, ми далі погано знаємо одні одних. В польсько-українських контактах домінує прикордонна торгівля. Це дуже специфічні контакти, які, здається, впливають на образи обох країн в очах сусідів. Поляки дивляться на українців також через призму історичних конфліктів, хоча це не перешкоджає їм відчувати лише невелику дистанцію по відношенню до українців та добре сприймати їх присутності у Польщі. Українці, в свою чергу, передусім звертають увагу, на польсько-українську культурну спільність, а також сприймають Польщу як розвинуту європейську державу».                             

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024