Коментарі
Перегляди: 990
11 листопада 2020

"План Б" є, але не один

Президент Володимир Зеленський в якості "політичної спадщини" отримав від Петра Порошенка Мінські угоди, які де-факто виявилися капітуляцією. Перші місяці своєї каденції Володимир Зеленський намагався досягти якнайшвидшого "миру", пішовши на болючі поступки (скандальна "формула Штайнмайера", видача важливого свідка у справі MH-17 Володимира Цемаха, згода на розведення сил), але безрезультатно. Щоб вирватися з пастки, в якій держава опинилася з подачі колишнього "гаранта", Київ днями запропонував план врегулювання, який Москва вже розкритикувала. При цьому представники України в Мінську кажуть, що влада у разі провалу має якийсь "план Б". У чому саме він може полягати і наскільки альтернативні підходи дадуть владі вистрибнути з "мінського капкана" - читайте в матеріалі "Апострофа", повний текст якого публікується тут.

Як зазначила в розмові з "Апострофом" політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна, в останні півроку у владі, справді, опрацьовували альтернативні варіанти по Донбасу.

"Основний із запасних варіантів - можливість переглянути Мінські домовленості. Зокрема, переглянути пункти про кордон і не вносити в Конституцію "особливий статус" для Донбасу. Йдеться про мінімальні вимоги, з якими влада може вийти з ініціативою щодо відновлення мінського пакета документів", - зазначила Марія Золкіна.

Такий підхід укладається в логіку нинішніх дій ТКГ на чолі з Леонідом Кравчуком: спочатку запропонувати план дій, який передбачає ревізію "Мінську" де-факто, а після (якщо Москва його не відкине) запропонувати переписати угоди. Судячи з недавніх заяв Леоніда Кравчука, українська делегація схиляється саме до такого сценарію.

За відомостями Марії Золкіної, мають місце ще два додаткових сценарії, які для Банкової менш пріоритетні. Один - призупинити активний переговорний процес, але без офіційного виходу з Мінських угод. Київ може піти на такий варіант, якщо не вийде вирішити питання забезпечення повноцінного припинення вогню і домогтися серйозних зрушень в питаннях безпеки. У такому випадку мова буде йти про повернення до ситуації 2016-2019 років, з якої Володимир Зеленський спочатку планував вирватися.

Другий варіант - введення на територію ОРДЛО міжнародної місії. Вона, крім військового компонента, буде містити поліцейські сили і перехідну адміністрацію, які забезпечать демонтаж окупаційних "республік" і підготують процес реінтеграції районів в політичний і правовий простір України.

"У МЗС підтримують такий сценарій, але в Офісі президента його сприймають прохолодно. У тому числі, тому що введення на Донбас міжнародної місії передбачає гру в довгу, але Банковій потрібен результат вже в доступному для огляду майбутньому", - каже Марія Золкіна.

Незалежно від того, чи є у команди Володимира Зеленського окреслений "план Б" по Донбасу чи ні, Банковій все одно доведеться якимось чином вискакувати з "мінського капкана". Якщо Володимир Зеленський хоча б до середини своєї каденції не покаже відчутний результат по досягненню "миру", його шанси на переобрання будуть танути буквально з кожним місяцем.

Володимир Шевчук

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024