Пів року в умовах пандемії: що змінилося в настроях та електоральних уподобаннях українців

Опитування
Перегляди: 12950
15 липня 2020
Read this article in English

Загальнонаціональне дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно  з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва» з 3 по 9 липня 2020 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів.  Було опитано 2022 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Загальна оцінка ситуації в країні

  • 21,5% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, 60,5% – що події розвиваються в неправильному напрямі. 

  • 20% українців вірять, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років. Близько 47% вважають, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, а 13,5% висловлюють песимістичні думки, що Україна не здатна подолати існуючі проблеми.

​​​​​​​

Довіра до політиків та громадських  діячів. Оцінка діяльності влади.

  • В. Зеленський лишається політиком з найвищим рівнем довіри (44%), однак не довіряє йому 49%, що робить баланс довіри та недовіри негативним. Д. Разумкову довіряють 39% опитаних, не довіряють – 45%. Довіра до інших представників влади є значно нижчою. Так, Д. Шмигалю довіряють 14%, а не довіряють – 62%; А. Авакову – відповідно 18% і 70%, А. Єрмаку – відповідно 9% та 48% тощо. Баланс довіри та недовіри є негативним та перевищує -40% також і для опозиційних політиків – С. Вакарчука, Ю. Тимошенко, П. Порошенка, В. Медведчука та Ю. Бойка.
  • 40,5% громадян погоджуються, що Президент Володимир Зеленський є чесною і порядною людиною, але про більшість членів його політичної команди цього не можна сказати. 9% схиляються до відповіді про чесність та порядність і Президента, і його політичної команди, а 33% дотримуються думки, що ні Президент, ні більшість членів його політичної команди не є чесними і порядними людьми.
  • 33% українців вважають, що чинна влада вдається до політичних репресій, а 40% не погоджуються із цим. Частіше вважають, що влада вдається до політичних репресій, ті громадяни, які на останніх парламентських виборах голосували за партії, що сьогодні перебувають в опозиції: такої думки дотримуються 72% прихильників «Європейської солідарності» (не згодні з цим 13,5% з-поміж них), серед тих, хто голосував за ВО «Батьківщина» ˗ відповідно 42% і 29,5%; за «Опозиційну платформу – За життя» ˗ відповідно 41% і  31%. Серед тих, хто голосував за партію «Слуга народу», з цим згодні 19%, не згодні ˗ 55%.

Електоральні орієнтації громадян

  • Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради України, найбільшу підтримку виборців отримала б Політична партія «Слуга народу» (за неї готові віддати свій голос 34% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за яку партію голосуватиме). За «Опозиційну платформу ˗ За життя» готові віддати свій голос 19%, за «Європейську солідарність» – 15%, за ВО «Батьківщина» ˗ 8% із тих, хто візьме участь у виборах і визначився, кого підтримуватиме.
  • Решта партій не долають 5%-й прохідний бар’єр, але партія «Сила і честь» може отримати 4% голосів виборців, «Громадянська позиція» – 3%. Радикальна партія Олега Ляшка, партії «Голос», «Українська стратегія Гройсмана», ВО «Свобода», Партія Шарія, Опозиційний блок отримують по близько 2% голосів виборців.
  • Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі здобув би В. Зеленський – 37% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме. Ю. Бойко отримав би 17% голосів виборців, П. Порошенко ˗ 15%, Ю. Тимошенко ˗ 8%. За І. Смешка віддали б голоси 4,5%, за А. Гриценка – 3%, за О. Ляшка та Р. Кошулинського ˗ по 2%, за О.Вілкула ˗ 1%.
  • У разі, якщо відбудеться другий тур президентських виборів, і до нього вийшли б В. Зеленський та Ю. Бойко, за В. Зеленського проголосували б 68% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, за Ю. Бойка ˗ 32%. Якби до другого туру виборів вийшли В. Зеленський та П. Порошенко, за В. Зеленського проголосували б 71,5% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, за П. Порошенка ˗ 28,5%.

Фінансування політичних партій

  • На думку 54% українців, фінансувати діяльність партій в Україні мають лідери партій. Ще 40% вважають, що фінансувати партії мають рядові члени цих партій, 33% говорять про фінансування з боку прихильників партій.
  • 15,5% українців підтримують фінансування партій з державного бюджету і лише 12% говорять про власну готовність долучатися до фінансування політичних партій в Україні.    
     
  • ЗАВАНТАЖИТИ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ У ТАБЛИЦЯХ                          

Останні новини з категорії Опитування

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023

Демократія, безпека та соціальне становище: думка респондентів в Одеській області у 2023 році

Звіт за результатами регіонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політично...
9 листопада 2023