Коментарі
Перегляди: 824
23 травня 2022

Підтримки у Путіна для його війни в Україні немає навіть серед прямих союзників

Боятися Росію та її погроз Фінляндії та Швеції, які офіційно подали заявки на вступ у НАТО, абсолютно не потрібно. Про це політична аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна зазначила в інтерв’ю Радіо НВ.

Вона переконана, що у  цьому й була політична помилка західних країн, які боялися приймати Україну до лав НАТО, переживаючи що росія створить якийсь удар:

«Росія цього удару справді завдала,  але я сумніваюся, що рівень сміливості росіян і російського керівництва був би такий самий,  якби станом на 24 лютого Україна вже прямувала або була б членом Північноатлантичного альянсу».

Марія Золкіна переконана, що російське керівництво навряд чи  випробуватиме НАТО на міцність. 

«За більш ніж 70 років існування НАТО ще ніхто в світі не спробував випробувати, чи запрацює п'ята стаття Вашингтонського договору  про колективну відповідь НАТО у разі агресії, чи не запрацює», – зауважила анаілтикиня.

Прокоментувала Марія Золкіна й  підсумкову заяву нещодавнього саміту ОДКБ, в якій йдеться про готовність організації взаємодіяти з НАТО у  протидії  расизму, нацизму і ксенофобії, маючи на увазі, очевидно, наявність їх саме в Україні. 

Такий факт підтримки взаємодії з НАТО від організації,  до якої входять Білорусь, росія, Казахстан, Таджикистан і Вірменія – це закидання «гачків»  на майбутнє, вважає Марія Золкіна.

«Скоро росія почне грати у вдавану готовність до переговорів. А для цього  їй потрібно окремими політичними натяками знизити рівень напруги у спілкуванні з західними державами», – пояснює вона.  

Такі закиди на переговори робляться винятково через відсутність воєнних успіхів  росії на стратегічних напрямках, адже в жодному з регіонів вона не почувається комфортно, каже Марія Золкіна. А  зустріч ОДКБ – ще одне свідчення абсолютної політичної поразки Путіна, бо він не знаходить підтримки навіть серед своїх прямих союзників. Ніхто з них не хоче і не може надати Росії військової підтримки, бо  всі вони бояться санкцій  з боку західних держав. 

«Підтримки у Путіна для його війни в Україні немає.  А те, що в ОДКБ   натякнули  НАТО,  що готові домовлятися  – вже  трохи запізно. Це вікно можливостей для Путіна,  і насправді вікно небезпечної угоди між Заходом, який тиснув би на Україну, з одного боку, і Путіним – з іншого боку –  це вікно закрилося наприкінці березня після оприлюднення військових злочинів на півночі Київського регіону», – підсумувала Марія Золкіна.

Докладніше – в розлогому інтерв’ю Марії Золкіної для Радіо НВ, де, зокрема, йдеться й про те, чи розглядає російське керівництво сценарій поразки росії,  посилення яких санкції проти росії  чекає від своїх  союзників Україна  і що країна-загарбниця  намагатиметься робити з тимчасово окупованими територіями.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024