Коментарі
Перегляди: 913
23 травня 2022

Підтримки у Путіна для його війни в Україні немає навіть серед прямих союзників

Боятися Росію та її погроз Фінляндії та Швеції, які офіційно подали заявки на вступ у НАТО, абсолютно не потрібно. Про це політична аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна зазначила в інтерв’ю Радіо НВ.

Вона переконана, що у  цьому й була політична помилка західних країн, які боялися приймати Україну до лав НАТО, переживаючи що росія створить якийсь удар:

«Росія цього удару справді завдала,  але я сумніваюся, що рівень сміливості росіян і російського керівництва був би такий самий,  якби станом на 24 лютого Україна вже прямувала або була б членом Північноатлантичного альянсу».

Марія Золкіна переконана, що російське керівництво навряд чи  випробуватиме НАТО на міцність. 

«За більш ніж 70 років існування НАТО ще ніхто в світі не спробував випробувати, чи запрацює п'ята стаття Вашингтонського договору  про колективну відповідь НАТО у разі агресії, чи не запрацює», – зауважила анаілтикиня.

Прокоментувала Марія Золкіна й  підсумкову заяву нещодавнього саміту ОДКБ, в якій йдеться про готовність організації взаємодіяти з НАТО у  протидії  расизму, нацизму і ксенофобії, маючи на увазі, очевидно, наявність їх саме в Україні. 

Такий факт підтримки взаємодії з НАТО від організації,  до якої входять Білорусь, росія, Казахстан, Таджикистан і Вірменія – це закидання «гачків»  на майбутнє, вважає Марія Золкіна.

«Скоро росія почне грати у вдавану готовність до переговорів. А для цього  їй потрібно окремими політичними натяками знизити рівень напруги у спілкуванні з західними державами», – пояснює вона.  

Такі закиди на переговори робляться винятково через відсутність воєнних успіхів  росії на стратегічних напрямках, адже в жодному з регіонів вона не почувається комфортно, каже Марія Золкіна. А  зустріч ОДКБ – ще одне свідчення абсолютної політичної поразки Путіна, бо він не знаходить підтримки навіть серед своїх прямих союзників. Ніхто з них не хоче і не може надати Росії військової підтримки, бо  всі вони бояться санкцій  з боку західних держав. 

«Підтримки у Путіна для його війни в Україні немає.  А те, що в ОДКБ   натякнули  НАТО,  що готові домовлятися  – вже  трохи запізно. Це вікно можливостей для Путіна,  і насправді вікно небезпечної угоди між Заходом, який тиснув би на Україну, з одного боку, і Путіним – з іншого боку –  це вікно закрилося наприкінці березня після оприлюднення військових злочинів на півночі Київського регіону», – підсумувала Марія Золкіна.

Докладніше – в розлогому інтерв’ю Марії Золкіної для Радіо НВ, де, зокрема, йдеться й про те, чи розглядає російське керівництво сценарій поразки росії,  посилення яких санкції проти росії  чекає від своїх  союзників Україна  і що країна-загарбниця  намагатиметься робити з тимчасово окупованими територіями.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024