Події
Перегляди: 2041
21 червня 2018

Підтримка НАТО в Україні – позитивна: миколаївці звірили свої настрої з загальноукраїнськими

19 червня 2018 року у  Миколаєві відбувся черговий регіональний тренінг-семінар «Синергія громадських та урядових інституцій щодо інформування суспільства з питань євроатлантичної інтеграції» для державних службовців та військових,  організований Громадською лігою «Україна-НАТО» за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Під час заходу, зокрема,  було організовано зустріч з керівництвом Миколаївської обласної державної адміністрації (ОДА), в якій взяли участь перший заступник голови ОДА В’ячеслав Бонь, керівники підрозділів апарату обласної адміністрації, директор Центру інформації та документації НАТО Барбора Маронкова, завідувач відділом оборонного-військового співробітництва з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Сергій Вербицький,  представник Генерального штабу ЗСУ Владислав Литовченко та заступник начальника Миколаївського гарнізону Олексій Коваленко, журналіст Володимир Геник та представники неурядового сектору – голова Громадської ліги «Україна-НАТО» Сергій Джердж, координатор програм Громадської ліги «Україна-НАТО» Наталія Свідерська та політаналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Руслан Кермач.

Серед варіантів   гарантування  безпеки, який би  був для України   найкращий, більшість громадян  – 43% – обрала вступ країни до НАТО.  Таку цифру оприлюднив політаналітик Фонду «Демократичні ініціативи»  Руслан Кермач , відзначивши, що це найсвіжіші дані громадської думки, які фонд отримав у травні 2018 року. Водночас він зауважив, що впродовж останніх трьох років зростає підтримка позаблокового статусу України (у травневому опитуванні це – 33%) і відзначив доволі високу стійкість підтримки цієї безпекової опції саме в регіонах Сходу, Півдня та Донбасу.  Окремо аналітик зробив акцент на громадських настроях в південних регіонах країни, до яких також належить Миколаївщина.

Про динаміку підтримки НАТО впродовж останніх 11 років здійснення моніторингу , а також  мотивації підтримки та упередження щодо НАТО, які побутують у громадській думці України, експерт розповів під час другої частини сесії.  При цьому  експерт застеріг, що із наближенням президентської та парламентської виборчих кампаній 2019 року в Україні на темі,  хоч і не домінуючих, антинатівських настроїв  все ж  можливі політичні спекуляції  та роздмухування суспільних конфліктів окремими політичними  силами.

Протидіяти подібним політичним спекуляціям – можна,   наголосив аналітик. Насамперед  активно поширюючи серед широкого загалу громадян інформації про основні напрями невійськового співробітництва НАТО та України в  адаптованих до суспільних запитів форматах. Як позитивний приклад  Руслан Кермач навів досвід у підготовці відповідних інформаційних матеріалів (див. Стислий огляд допомоги НАТО Україні)  Центру інформації та документації НАТО.

 «Якщо громадяни краще знатимуть про наявні і вже активні цільові програми невійськового співробітництва України та НАТО, а це і   гуманітарна  сфера,  і  програми освітньої та професійної підготовки, і соціальні програми реабілітації військових, реформи  управління та цивільного нагляду в секторі безпеки і оборони та багато-багато інших проектів, то з високою ймовірністю їхнє ставлення до НАТО поступово  змінюватиметься на краще», – відзначив Руслан Кермач.

На його думку, цільові програми з підвищення поінформованості про НАТО передовсім слід втілювати  серед молоді.

 «Це покоління  вже не навчалося  в радянській школі та не зазнавало цілеспрямованого ідеологічного впливу антинатівської пропаганди, яка мала далекосяжний вплив на ціннісні установки людей», – акцентував Руслан Кермач.

Він також  відзначив,  що серед українських громадян, відповідно до попередніх досліджень громадської думки, спостерігається досить значний активний запит на інформацію про НАТО, який становив щонайменше 55% загалом по Україні станом на червень 2017 року.

Підсумовуючи, Руслан Кермач зазначив, що євроатлантичні прагнення та зусилля України, навіть попри очевидну віддаленість перспективи набуття членства в НАТО, мають неабияку практичну користь для України вже сьогодні в плані здійснення цілого комплексу необхідних для країни реформ та демократичних перетворень.

Учасники заходу домовились і надалі координувати зусилля щодо подальшої співпраці  між місцевою владою, військовими та представниками громадського сектору задля підвищення поінформованості та обізнаності мешканців Миколаївської області щодо питань євроатлантичної інтеграції України.

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024