Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 351
20 лютого 2024

Підписано договори про гарантії безпеки, а не меморандуми, що вже — позитив — Тарас Жовтенко

Франція і Німеччина слідом за Великою Британією підписали з Україною договори про гарантії безпеки. Президент Володимир Зеленський за підсумками зустрічей з офіційними представниками Берліна і Парижа, а також за результатами Мюнхенської конференції з безпеки, заявив, що Україна вперше у своїй історії досягла такої світової солідарності та підтримки. Зміст і значення цих документів телеканалу FREEДОМ прокоментували експерти. Зокрема безпековий аналітик Фонду "Демократичні ініціатви" Тарас Жовтенко сказав:

— Суть цих договорів полягає в тому, щоб забезпечувати гарантовану військову підтримку України і підтримку у сфері безпеки до того моменту, поки Україна не стане повноцінним членом Північноатлантичного альянсу.

Як ми бачимо, ці договори дуже практично орієнтовані. Кожна з країн G7, яка підписує з Україною такий договір, паралельно є активним учасником формату “Рамштайн”.

Тут важливо зазначити, що формат “Рамштайн”, на відміну від цих договорів і двосторонніх зобов’язань, є добровільною ініціативою, і, відповідно, кожна з країн може будь-якої миті вийти з цієї ініціативи… Але для України це означатиме послаблення її військової підтримки.

Зовсім інша річ, що ключові країни “Рамштайна” формалізують свою допомогу Україні — військову, фінансову та політичну — у форматі двосторонніх договорів.

Те, що це договір, а не меморандум, наприклад, теж практичний крок уперед. Це зовсім інший тип міжнародного правового документа, і, відповідно, він має зовсім іншу міжнародно-правову вагу.

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024