Коментарі
Перегляди: 2357
6 червня 2019

Перезавантаження Мінська

Чи стануть мінські перемовини ефективними за президентства Зеленського? Про це Громадське Телебачення запитало, зокрема, політичну аналітикиню Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марію Золкіну (з 40 хв.)

За її словами, ефективність Мінської Тристоронньої контактної групи залежить не так від персоналій, як від повноважень її учасників і гарантій виконання досягнутих цією групою домовленостей. Валерія Лутковська, наприклад, має домагатися  доступу до українських військовополонених у «ДНР» та «ЛНР».

Розмови про реінтеграцію в Україні мають стати насамперед дискусією про політику стосовно мешканців окупованих територій і прифронтових районів з боку України, каже експертка. Будь-які домовленості і зобов’язання мають відповідати реальним можливостям сторін.

«Наприклад, марно вимагати від України гарантій ремонту мосту в Станиці Луганській, якщо фізично доступу до нього українська сторона не має. Бойовики незаконно у 2016 р. посунули свій блок-пост і перебувають на тій територій, що закріплена за Україною, згідно з Мінськом, та контролюють розбитий міст де-факто», – пояснює Марія Золкіна.

Вона також зауважує, що перемовини мають йти за чітко визначеними каналами: Президент Зеленський має жорстко заявити, що ідея Медведчука грати свою гру і вести з Росією окремі перемовини нелегітимна і до уваги не братиметься.

Щодо  зустрічі у нормандській четвірці, то вона буде більше демонстративною,  вважає Марія Золкіна, бо інший варіант - це піти на певні поступки в цьому форматі Україні, адже Росія зменшувати свої вимоги до Києва не готова зараз.

Новій адміністрації  аналітиткиня радить не відмовлятися від ідеї міжнародної місії та адміністрації, аргументуючи  тим, що  це буде добровільне позбавлення себе одного з можливих інструментів врегулювання.

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024