Опитування
Перегляди: 2040
14 вересня 2007

Останні рейтинги. Думки і погляди населення України — вересень 2007 року

Україна напередодні парламентських виборів: громадська думка населення України

Загальноукраїнське опитування дорослого населення України було проведено Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс” 4-11 вересня 2007 р. Методом інтерв’ю опитано 2012 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.2%.

Опитування фінансувалося коштами гранту Фонду “Відродження”.

  • У позачергових виборах 58% населення висловили готовність узяти участь “обов’язково” і ще 22% – “скоріше за все”.
  • Якби вибори відбулися у першій декаді вересня, Партія регіонів набрала б 34.7%, Блок Юлії Тимошенко — 25.7%, Блок “Наша Україна-Народна самооборона” — 11.9%. Імовірним є проходження до Верховної Ради Блоку Володимира Литвина (3.3%) та, можливо, Комуністичної партії України (2.7%). Не визначилися із вибором 12%, найбільшою мірою — у Західному регіоні (18%), найменшою — у регіоні Донбасу та Криму (6.5%). Усі відсотки вирахувано у відношенні до тих, хто висловив готовність узяти участь у голосуванні.
  • У своєму виборі впевнені 74.5%, а 21% ще може і передумати, 3% не певні зовсім. Найбільше впевнені у своєму виборі виборці Блоку Юлії Тимошенко (78%), Партії регіонів (75%) та Блоку “Наша Україна-Народна самооборона” (73%). Меншу впевненість висловили виборці КПУ (67%) та Блоку Литвина (54%).
  • Головним мотивом обрання партії чи блоку для виборців є привабливість програм та пропозицій (51%), 36% обирають партію за її лідером, 26% вважають, що обрана партія чи блок виражають їхні інтереси.
  • Більше половини виборців вважають, що їм вистачає потрібної інформації щодо програм і пропозицій політичних сил, що йдуть на вибори. Найбільше виборці обізнані з пропозиціями щодо питань економічного розвитку країни (43%), підвищення рівня життя людей (46%). З усіх інших питань виборці обізнані значно менше: щодо боротьби з корупцією (25%), зовнiшньополiтичних позицiй партiї (блоку) (19%), питань охорони здоров’я (16%), реформування житлово-комунального господарства (13%), питань, як зробити владу прозорою (15%), кандидатів, яких партія (блок) висуває на посаду прем’єр-міністра (17%), об’єднання у коаліцію (10%), питань минулої діяльності партії та її представників (12%).
  • Позиції населення стосовно найбільш бажаної коаліції більшості у Верховній Раді практично поділилися: 31% підтримують коаліцію у складі Партії регіонів+КПУ+СПУ, а 29% — Блоку “Наша Україна-Народна самооборона”+БЮТ. Коаліцію Партії регіонів+“Наша Україна-Народна самооборона” підтримують лише 3.5% населення, Партії регіонів+БЮТ — 4%, а велику коаліцію у складі Партії регіонів+“Наша Україна-Народна самооборона”+БЮТ – 6%.
  • У разі висунення партіями та блоками своїх кандидатур на посаду прем’єр-міністра найбільшу підтримку населення отримали Віктор Янукович (31%) та Юлія Тимошенко (27.5%).
  • Майже половина виборців — 46% — взагалі не ознайомилися зі списком партії (блоку), за які збираються проголосувати, ще 24% знають лише першу п’ятірку.
  • Головним джерелом отримання інформації щодо виборів є виступи представників партій та блоків по телебаченню у різних програмах (37%), газетні публікації (29%) та теледебати представників партій та блоків (25%).
  • Передвиборні дебати по телебаченню регулярно дивляться 23%, ще 51% — час від часу. Основні телеканали, де дивляться дебати, — „Інтер” (47%), “1+1” (40%), ICTV (29%), “5-й канал” (21%). Водночас задоволення від дебатів відчувають лише 15% телеглядачів, а найбільш поширене відчуття — це розчарування (37%). Найбільше глядачам сподобалося у теледебатах обговорення суспільно значимих проблем (це відзначили 27%), а не сподобалося — вiдволiкання на дрiбницi i зведення полiтиками рахункiв мiж собою (46%), невмiння полiтикiв дебатувати та вислуховувати iншу сторону (37%), неконкретнiсть пропозицiй, незрозумiлiсть, як їх втiлити у життя (24%).
  • Переддень виборів-2007 відзначається надзвичайно високим рівнем недовіри до їх чесності: 35% населення припускає, що результати можуть бути перекручені (35%) і ще 20% певні, що результати будуть перекручені. Громадяни переважно не довіряють Центральній виборчій комісії (41% не довіряють, 28% довіряють). У ставленні до місцевих виборчих комісій думки поділилися: 38% їм довіряють, 32% — ні, решта не визначилися.
  • 42% вважають, що вибори нічого не змінять, 28% сподіваються, що вибори зможуть поліпшити ситуацію у країні, проте 12% вважають, що вибори ситуацію погіршать.
  • Головні заходи, які слід здійснити для того, щоб вибори були справді демократичними, — це чiтко фiксувати усi обiцянки, що їх публiчно дають партiї, аби потiм домагатися їх виконання (44%) та вимагати вiд учасникiв виборiв чiтких програм i пропозицiй (26%), узяти проведення виборiв пiд контроль громадських органiзацiй (33%), залучити мiжнародних спостерiгачiв для спостереження за виборами (23%), з метою профiлактики порушень широко оприлюднити факти судових рiшень у справах щодо фальсифiкацiї минулих президентських виборiв (23%).
  • Напередодні виборів майже дві третини населення України (62%) вважає, що усе, що відбувається нині в Україні, йде у хибному напрямку. У правильності курсу впевнені лише 14%, решта 23% не визначилися.
  • У вересні 2007 року громадяни України переважно не довіряли органам державної влади та державним інституціям. Найбільше громадян не довіряють Верховній Раді України (баланс довіри-недовіри становить –41%), міліції
    (–41%), судам (–40%), прокуратурі (–33%), Конституційному суду (–30%), уряду України (–32%). Дещо менші показники недовіри — до Президента України (–26%), місцевої влади (–25%) та Служби безпеки України (–21%). Істотно (порівняно з червнем) перейшла до негативу довіра до українських ЗМІ (у червні вона становила +6%, у вересні –4%).
  • Довіра переважає тільки стосовно неполітичних інституцій — церкви (баланс довіри-недовіри +47%) та Збройних сил України (+14.5%).
  • В Україні немає жодного політика, якому довіряють більше, ніж не довіряють. Серед запропонованих респондентам кандидатур найменше довіри у них до Олександра Мороза (баланс довіри-недовіри становить –47%) та Петра Симоненка (–42%). Далі за рівнем негативу йдуть: Юрій Луценко (–32%), Володимир Литвин (–23%), Юлія Тимошенко (–15%), Віктор Янукович (–11%). За час, що минув від червня 2007 року, у більшості провідних політиків погіршився баланс довіри-недовіри: у Олександра Мороза на 9%, Юрія
    Луценка — на 8%, Петра Симоненка — на 7%, Віктора Януковича – на 6%. Істотно покращився баланс довіри-недовіри у Юлії Тимошенко (на 13%) та дещо поліпшився у Володимира Литвина (на 4%).
  • Населення загалом негативно оцінює діяльність Верховної Ради V скликання: 43% вважають, що за час її діяльності ситуація у країні погіршилася, 34% — що ситуація не змінилася, і лише 11% відзначають поліпшення ситуації. Найбільше погіршення фіксується в економічній ситуації в Україні (38%), рівні життя сім’ї (33%), рівні моральності та прозорості влади (37%), утвердженні верховенства закону (31%).
  • У суспільстві дуже виражені протестні настрої: 47% вважають, що потрібно активно протестувати у разі погіршення умов життя, а 35% згодні за будь-яку ціну зберігати порядок, мир та спокій.
  • Якби президентські вибори відбувалися у першу декаду вересня 2007 року, найбільший відсоток у першому турі набрали б Віктор Янукович (35.6%) та Юлія Тимошенко (23.1%). Чинний Президент Віктор Ющенко набрав би 11.0%. Не визначилися з вибором 12.2%.

Основні результати опитування

“Громадська думка населення України — вересень 2007 року”

З 4 по 11 вересня 2007 року Фонд “Демократичні ініціативи” та фірма “Юкрейніан соціолоджі сервіс” провели передвиборне соціологічне дослідження з тим, аби виявити динаміку передвиборної ситуації на дострокових виборах Верховної Ради України. Опитування проводилося у всіх областях України, Автономній Республіці Крим, м. Києві та м. Севастополі, а також у всіх типах поселень.

Всього було опитано 2012 респондентів за квотною національною вибіркою, яка за статтю, віком, освітою, типом поселення респондентів та областям України репрезентує доросле населення у віці понад 18 років. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%. Для виявлення динаміки рейтингів у прес-релізі використовуються також дані проведених у квітні, травні та червні 2007 року опитувань фірми “Юкрейніан соціолоджі сервіс” за аналогічною вибіркою понад 2000 респондентів (у червні разом з Фондом “Демократичні ініціативи”).

Динаміка рейтингів партій та блоків у квітні–вересні 2007 року
та можливий склад Верховної Ради України VI скликання

Проведений аналіз передвиборної ситуації в квітні–вересні 2007 року, за результатами чотирьох опитувань за аналогічною вибіркою та складом основних партій та блоків для голосування, дає змогу зробити такі висновки щодо динаміки рейтингів партій та блоків (див. табл. 1).

1. Безперечним лідером на позачергових виборах до Верховної Ради була і є Партія регіонів. Рейтинг ПР (серед тих, хто збирається брати участь у голосуванні) за весь цей період залишається стабільним і, незважаючи на збільшення частки визначених, не зростав.

2. Принципові зміни відбулись у секторі “помаранчевого” електорату. Якщо за період з квітня по початок липня нинішнього року рейтинг БЮТ знижувався, то в останні два місяці він різко зріс. БЮТ вже вдвічі за рейтингом випереджає Блок “Наша Україна – Народна самооборона”. Основні чинники цього — різке підвищення активності БЮТ та вкрай невдала стратегія блоку “Наша Україна–Народна самооборона” на виборах.

3. Суттєві зміни відбулись і в другому ешелоні виборчих перегонів, де Компартія України через пасивність і відсутність нових ідей суттєво знизила рівень своєї підтримки, а Блок Литвина наздогнав і навіть незначно випередив КПУ. Однак обидва ці суб’єкти виборчого процесу балансують на межі 3%-го бар’єра. І їх проходження до Верховної Ради не гарантоване (враховуючи похибку опитування і прогнозу).

Таблиця 1

Динаміка рейтингів політичних партій та блоків на виборах до Верховної Ради України, у % (квітень–вересень 2007 р.)

Якщо Ви братимете участь у виборах
30 вересня 2007 року,
то за яку партію чи блок голосуватимете?

R1 – серед всіх опитаних

R2 – серед тих, хто збирається голосувати

10–23 квітня 2007

19–28 травня 2007

19 червня –
2 липня 2007

4–11 вересня 2007

10–23 квітня 2007

19–28 травня 2007

19 червня –
2 липня 2007

4–11 вересня 2007

1. Партія регіонів

26,4

29,0

28,3

26,9

33,2

34,4

34,9

34,1

2. Блок Юлії Тимошенко

18,6

17,2

14,4

20,3

23,0

20,4

17,9

25,7

3. Блок партій “Наша Україна – Народна самооборона”

13,4

14,6

14,3

9,4

16,9

18,2

17,9

11,9

4. Компартія України

2,9

3,5

4,8

2,1

3,7

3,7

6,1

2,7

5. Блок Литвина

2,6

1,7

1,4

2,6

2,8

1,8

1,8

3,3

6. Прогресивна соціалістична партія України (в квітні–травні Блок Наталії Вітренко)

2,3

2,2

1,0

0,9

2,9

2,8

1,3

1,1

7. Соціалістична партія України

1,5

1,4

1,1

1,4

1,8

1,5

1,3

1,8

8. Виборчий блок політичних партій “КУЧМА”

0,0

0,1

9. Виборчий блок Людмили Супрун – Український регіональний актив

0,0

0,1

10. Всеукраїнське об’єднання “Свобода”

0,4

0,6

11. Партія зелених України

0,4

0,6

12. Український народний блок

0,0

0,0

13. Комуністична партія України (оновлена)

0,4

0,6

14. Всеукраїнська партія народної довіри

0,1

0,2

15. Партія вільних демократів

0,0

0,0

16. Блок партій пенсіонерів України

0,4

0,5

17. Блок “Всеукраїнська громада”

0,1

0,2

18. Партія національно-економічного розвитку України

0,0

0,0

19. Християнський блок

0,0

0,0

20. Селянський блок “Аграрна Україна”

0,0

0,0

21. Інші партії та блоки

1,7

1,7

0,8

2,8

2,3

0,8

22. Проти всіх

3,5

3,0

2,5

3,6

3,9

3,4

2,6

4,6

23. Не визначились

11,0

12,3

16,3

9,4

10,4

12,5

15,4

12,0

24. Не голосуватимуть

16,7

14,0

15,1

21,1

4. Практично втратили шанси на подолання 3%-го бар’єра СПУ та ПСПУ, які мають менш ніж 2% електоральної підтримки. А інші партії та блоки навряд чи зможуть отримати і 1% голосів.

Якби вибори відбувались в першій половині вересня, то Партія регіонів могла б за прямим прогнозом отримати 38,8±2,5% голосів і отримати 198±10 місць у Верховній Раді, БЮТ — 29,2±2% голосів та 149±8 місць у Верховній Раді, НУНС — 13,4% ±2% голосів та 68±6 місць у Верховній Раді, Блок Литвина – 3,8±1% голосів та 0–19 місць у Верховній Раді, КПУ — 3,1%± 0,9% голосів та 0–16 місць у Верховній Раді. Однак до Верховної Ради пройдуть 3–5 партій та блоків і при 3-х, 4-х, 5-ти “прохідних” суб’єктах кількість місць лідерів при тих самих голосах змінюватиметься. Крім того, за дві декади до виборів ситуація може змінитись ще на кілька відсотків.

Потрібно також враховувати (див. табл. 2), що найвища частка невизначених виборців у Західній Україні, трохи нижча — в Центральній, а найменша — в Донбасі та Криму. Тому БЮТ, яка є безперечним лідером в цих регіонах, набере більше голосів, ніж показує прямий прогноз, а Партія регіонів та КПУ — менше, бо має в цих регіонах меншу підтримку (особливо в Західній Україні).

Роблячи прогноз на вибори, не можна не враховувати і рівень усталеності електоратів провідних партій та блоків, адже навіть у лідерів виборчих перегонів стійкий електорат становить близько 3/4 всіх потенційних виборців, в КПУ — 2/3, а у Блоку Литвина електорат найменш усталений. Враховуючи, що Блок Литвина та КПУ вже мають підтримку на межі 3%-го бар’єра, невисока усталеність їхніх електоратів досить невизначена напередодні голосування (див. табл. 3), тому існує вірогідність їх не проходження до Верховної Ради VI скликання.

 

Таблиця 2

 

Рейтинги основних політичних партій та блоків в регіонах України, у %

Якщо Ви братете участь у виборах, за яку партію (блок) Ви маєте намір голосувати на виборах 2007 року?

Регіони України

Західна Україна

Центральна Україна

Південь та Південний Схід

Донбас та Крим

1. Партія регіонів

5,9

17,9

49,1

68,0

2. Блок Юлії Тимошенко

44,1

37,2

14,6

4,0

3. Блок “Наша Україна – Народна самооборона”

22,5

13,3

10,0

1,9

4. Блок Литвина

1,9

6,0

2,5

1,2

5. Компартія України

0,3

2,5

4,4

3,1

6. Соціалістична партія України

0,3

1,4

1,4

4,7

7. Прогресивна соціалістична партія України

0,0

0,2

1,2

3,7

8. Інші партії та блоки

3,5

3,0

2,2

2,2

9. Голосуватиму проти всіх

3,4

4,7

5,3

4,7

10. Не визначились

18,1

13,8

9,3

6,5

Таблиця 3

Рівень усталеності електоратів основних партій та блоків, у %

За кого голосуватимуть?

Наскільки Ви впевнені в своєму виборі?

Повністю впевнений

Загалом впевнений,
але можу і передумати

Вибір не остаточний,
я його цілком можу змінити

Не визначились

1. Партія регіонів

74,7

20,9

2,6

1,8

2. Блок Юлії Тимошенко

78,1

18,9

2,0

1,0

3. Блок “НУНС”

73,0

19,6

4,8

2,6

4. Блок Литвина

53,8

36,5

7,7

1,9

5. Комуністична партія України

66,7

23,8

0,0

9,5

 

Результати опитування

 

“Громадська думка населення України – вересень 2007 року”

 

Загальноукраїнське опитування дорослого населення України було проведено Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс” 4-11 вересня 2007 р. Методом інтерв’ю опитано 2012 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.2%.

Опитування фінансувалося коштами гранту Фонду “Відродження”.

1. Як Ви вважаєте, чи все, що відбувається нині в Україні, йде у правильному або в хибному напрямі?

1 – У правильному напрямі................................................................................................ 14,3

2 – У хибному напрямі........................................................................................................ 62,5

3 – Важко сказати................................................................................................................ 23,2

Зараз я називатиму окремі соціальні інституції. Якою мірою Ви їм довіряєте?

Соціальні інституції

Цілком довіряю

Переважно довіряю

Переважно не довіряю

Зовсім не довіряю

Важко сказати

2. Президентові України В.Ющенку

11,7

20,7

20,0

38,1

9,5

3. Верховній Раді України

3,7

17,9

30,4

37,3

10,6

4. Уряду України

6,0

22,3

26,9

33,6

11,2

5. Збройним Силам України

8,8

40,9

17,0

18,2

15,1

6. Міліції

3,8

18,8

27,3

35,9

14,2

7. Службі безпеки України

6,5

27,6

22,3

23,0

20,6

8. Місцевій владі

5,4

25,4

27,3

28,9

13,0

9. Суду в Україні

3,3

17,8

27,0

33,8

18,1

10. Конституційному Суду України

4,8

19,4

25,1

29,5

21,2

11. Прокуратурі

3,5

19,6

24,0

32,1

20,9

12. Церкві

29,4

37,3

9,3

10,3

13,6

13. Засобам масової інформації України

6,9

34,3

25,0

20,2

13,6

Зараз я називатиму імена політичних діячів. Якою мірою Ви довіряєте кожному із них?

Політичні діячі

Цілком довіряю

Переважно довіряю

Переважно не довіряю

Зовсім не довіряю

Важко сказати

Я не знаю цього політика

14. Володимиру Литвину

4,5

24,9

23,5

28,9

15,8

2,3

15. Юрію Луценку

8,1

18,8

15,6

43,1

11,6

2,9

16.Олександру Морозу

3,3

17,3

20,8

46,7

10,6

1,2

17.Петру Симоненку

6,5

15,8

19,3

45,1

11,0

2,2

18.Юлії Тимошенко

17,1

21,2

11,2

42,1

7,9

0,5

19.Віктору Януковичу

18,0

20,6

15,6

35,0

9,2

1,5

 

20. Чи маєте Ви намір взяти участь на дострокових виборах до Верховної Ради 30 вересня 2007 року?

1 – так, обов’язково голосуватиму..................................................................................... 57,8

2 – скоріше за все, голосуватиму....................................................................................... 22,3

3 – скоріше за все, не голосуватиму.................................................................................... 8,3

4 – точно не голосуватиму.................................................................................................... 6,5

5 – важко сказати................................................................................................................... 5,1

 

21. Якщо Ви візьмете участь у виборах, як Ви обиратимете партію чи блок? (зазначте основні варіанти)

1 – я вже остаточно визначився з вибором партії (блоку) і голосуватиму за неї.......... 66,7

2 – ознайомлюся з їх програмними матеріалами, листівками тощо............................... 10,8

3 – орієнтуватимуся на лідерів........................................................................................... 10,9

4 – спостерігатиму за дебатами партій у засобах масової інформації ............................. 7,6

5 – спитаю поради у людей, яким довіряю......................................................................... 3,7

6 – зроблю вибір навмання................................................................................................... 0,6

7 – ходитиму на зустрічі з лідерами партії (блоку)............................................................. 1,2

8 – інше (що?) _________...................................................................................................... 0,9

9 – важко сказати (не зачитувати)........................................................................................ 7,8

 

22. Якщо Ви братимете участь у виборах, за яку партію (блок) Ви маєте намір голосувати на виборах 2007 року?

1– Блок „Всеукраїнська громада” (Л.Поречкіна, Ф.Моргун, В.Петринюк, А.Авдієвський, В.Кожан)............................................................................................................................................... 0,2

2 – Блок Литвина (В. Литвин, С. Гриневецький, Н. Деркач, О. Гаркуша, В.Пилипишин) 3,3

3 – Блок ”Наша Україна-Народна самооборона” (Ю.Луценко, В.Кириленко, А.Гриценко, А.Яценюк, М. Катеринчук) ................................................................................................ 11,9

4 – Блок партій пенсіонерів України (Ф.Петросян, В.Хмельницький, С.Усольцев, Л.Герасиморва), Т.Нарина).............................................................................................................................. 0,5

5 – Блок Юлії Тимошенко (Ю.Тимошенко, О.Турчинов, М.Томенко, І.Вінський, А.Шевченко)   25,7

6 – Виборчий блок Людмили Супрун “ Український регіональний актив” (Л.Супрун, С.Куніцин, О. Дьомін, С.Татусяк, Т.Тимочко) ...................................................................................... 0,1

7 – Виборчий блок політичних партій „КУЧМА” (О.Волков, О.Задорожний, Л.Миримський, В.Головко, В.Резвадовський)............................................................................................... 0,1

8 – Всеукраїнська партія народної довіри (А.Азаров, П.Козинець, Л.Кравченко, А.Солон, О.Козицька)........................................................................................................................... 0,2

9 – Всеукраїнське об’єднання „Свобода” (О. Тягнибок, Ю. Іллєнко, І. Фаріон, Б. Бенюк, О. Віскул)............................................................................................................................................... 0,6

10 – Комуністична партія України (П.Симоненко, Є. Волинець, М. Перестенко, І.Герасимов, Ю. Гайдаєв)................................................................................................................................. 2,7

11 – Комуністична партія України (оновлена) (М.Савенко, І.Малолітко, Н.Козюра, О.Омельченко, В.Лебедєва)........................................................................................................................... 0,6

12 – Партія вільних демократів (С. Одарич, М.Бродський, М.Мельниченко, Д.Видрін, Л.Стасів)............................................................................................................................................... 0,0

13 – Партія зелених України (В.Костерін, Т.Кондратюк, С. Глузман, Ю. Щербак, Д.Тузов)        0,6

14 – Партія національно-економічного розвитку України (П.Матвієнко, С.Слуцький, В.Данилов, В.Фурман, Х.Стецько).......................................................................................................... 0,0

15 – Партія регіонів (В.Янукович, Р. Богатирьова, Т. Чорновіл, І. Богословська, Н.Шуфрич, )     34,2

16 – Прогресивно-соціалістична партія України (Н.Вітренко, В. Марченко, П.Баулін, Л. Кайоткіна, В. Іванов) .............................................................................................................................. 1,1

17 – Селянський Блок „Аграрна Україна” (І.Томич, О.Яворський, В.Чорний, П.Зинич, М.Рогуцький)......................................................................................................................... 0,0

18 – Соціалістична партія (О.Мороз, В. Цушко, В. Бойко, В. Семенюк, В. Ніколаєнко). 1,8

19 – Український народний блок (Т.Яхєєва, М.Уманець, В.Черняк, В.Шевчук, М.Баранюк)       0,0

20 – Християнський блок (С.Балюк, А.Рушицький, З.Виборна)........................................ 0,0

21 – Голосуватиму проти всіх............................................................................................... 4,6

22 – Важко відповісти........................................................................................................... 12,0

 

23. Наскільки Ви впевнені у своєму виборі?

1 – Повністю впевнений і вибору свого не зміню........................................................... 74,5

2 – Загалом впевнений, але можу і передумати .............................................................. 20,7

3 – Вибір не остаточний, я його цілком можу змінити .................................................... 3,0

4 – Важко сказати ................................................................................................................. 1,8

 

24. А чому Ви обрали саме цю партію (блок)? (зазначте не більше двох відповідей)

1 – Мені подобається її програма, ідеї, пропозиції .......................................................... 50,8

2 – Мені подобаються її лідери .......................................................................................... 35,8

3 – Ця партія має добрі шанси на перемогу...................................................................... 10,9

4 – Ця партія виражає інтереси таких людей, як я .......................................................... 25,8

5 – Її підтримують авторитетні для мене люди ................................................................. 5,1

6 – Ця партія (блок) вже довели свою здатність ефективної діяльності ....................... 15,3

7 – Я за цю партію голосував на минулих виборах у 2006 році..................................... 12,5

8 – Принаймні порівняно з іншими ця партія є “меншим злом” ................................... 11,4

9 – Мені сподобалися виступи кандидатів партії у засобах масової інформації та у дебатах............ 1,7

10 – Мені сподобалася реклама цієї партії (блоку)............................................................. 0,6

11 – Загалом я обрав цю партію випадково ....................................................................... 0,5

12 – Інше (що?) ______________.......................................................................................... 0,9

 

25. Чи вистачає вам інформації, щоб обрати партію (блок)?

1 – Так, вистачає.................................................................................................................. 56,8

2 – Ні, не вистачає............................................................................................................... 13,9

3 – Мені не потрібна жодна інформація,. бо я свій вибір вже зробив............................ 14,8

4 – Мені не потрібна інформація, бо я у виборах участі не братиму ............................... 7,4

5 – Важко сказати ................................................................................................................. 7,1

 

26. Якщо Вам не вистачає потрібної інформації, то якої саме?

1 – щодо програм і пропозицій партій ............................................................................. 24,7

2 – про списки партій та блоків ........................................................................................ 20,5

3 – про кандидатів, які у списках....................................................................................... 27,8

4 – про попередню діяльність партій та людей, які у списках ....................................... 24,4

5 – про процедуру голосування ........................................................................................ 11,8

6 – інше (що?) ______________.......................................................................................... 13,4

 

27. Чи знаєте Ви позицію партії (блоку), за яку збираєтесь голосувати, з наступних питань?

(Назвіть всі варіанти відповідей, які Ви знаєте)

1 – з питань економічного розвитку країни...................................................................... 43,2

2 – з питань підвищення рівня життя людей.................................................................... 45,8

3 – з питань охорони здоров’я ........................................................................................... 15,6

4 – з питань реформування житлово-комунального господарства................................ 13,3

5 – з питань боротьби з корупцією.................................................................................... 24,9

6 – з питань, як зробити владу прозорою.......................................................................... 15,4

7 – зовнішньополітичної позиції партії (блоку) ............................................................... 18,8

8 – кандидата партії (блоку) на посаду Прем’єр-міністра............................................... 16,9

9 – з питань, з ким партія (блок) об’єднуватиметься в коаліцію у Верховній Раді...... 10,0

10 – з питань минулої діяльності партії (блоку) та її представників.............................. 11,7

11 – декларації доходів лідерів партії (блоку)..................................................................... 3,4

12 – компрометуючих матеріалів про кандидатів партії (блоку)...................................... 2,1

13 – не володію інформацією з жодного з цих питань.................................................... 12,7

14 – важко відповісти ........................................................................................................... 18,0

28. Якщо всі партії та блоки запропонують свої кандидатури на посаду Прем’єр-міністра України, то яку з них Ви б підтримали?

 

1 – Віктора Балогу................................................................................................................. 0,3

2 – Юрія Єханурова............................................................................................................... 1,7

3 – Володимира Литвина...................................................................................................... 5,1

4 – Юрія Луценка................................................................................................................... 4,4

5 – Олександра Мороза......................................................................................................... 1,8

6 – Петра Симоненка............................................................................................................. 3,6

7 – Юлію Тимошенко.......................................................................................................... 27,5

8 – Віктора Януковича........................................................................................................ 31,4

9 – Арсенія Яценюка ............................................................................................................ 2,7

10 – Інших кандидатів........................................................................................................... 3,7

11 – Важко сказати.............................................................................................................. 17,6

29. Після виборів партії та блоки повинні утворити коаліцію більшості у Верховній Раді, яка сформує уряд. Який варіант більшості підтримуєте Ви? (Одна відповідь)

1 – Партія регіонів+Комуністична партія+Соціалістична партія................................... 30,9

2 – Блок „Наша Україна-Народна Самооборона” +БЮТ................................................. 28,8

3 – Блок „Наша Україна-Народна Самооборона” +Партія регіонів ................................ 3,5

4 – Блок „Наша Україна-Народна Самооборона” +БЮТ+Партія регіонів....................... 5,9

5 – Партія регіонів + БЮТ .................................................................................................... 4,1

6 – Інший варіант (який?)_________................................................................................... 2,4

7 – важко сказати ...................................................................................................... 24,3

30. Чи ознайомились Ви зі списком кандидатів від партії (блоку), за який хотіли б проголосувати?

1 – Так, ознайомився з усім списком ................................................................................ 16,7

2 – Так, але зі списком перших 10–20 кандидатів............................................................ 13,4

3 – Так, але лише з першою п’ятіркою кандидатів........................................................... 23,6

4 – Ні, зі списком не ознайомився .................................................................................... 46,4

 

31. Чи задовольняє Вас список кандидатів у народні депутати України від партії (блоку), за яку Ви хотіли б проголосувати?

1 – Так, повністю задовольняє............................................................................................ 18,9

2 – Задовольняє за винятком декількох осіб..................................................................... 14,7

3 – У більшості список не задовольняє ............................................................................... 3,8

4 – Задовольняє лише перша п’ятірка ................................................................................. 4,2

5 – Список зовсім не задовольняє ....................................................................................... 2,4

6 – Не ознайомлений з повним списком кандидатів....................................................... 41,4

7 – Важко відповісти........................................................................................................... 14,6

 

32. Звідки Ви берете інформацію про партії та блоки, що йдуть на вибори? (Зазначте основні, найбільш важливі для Вас джерела)

1 – Мені вже не потрібна жодна інформація, я до початку виборчої кампанії знав, за кого проголосую ....................................................................................................................... 26,5

2 –Листівки ............................................................................................................................ 9,7

3 – Газетні публікації .......................................................................................................... 29,2

4 – Виступи представників партії (блоків) по телебаченню у різних програмах ........ 37,0

5 – Теледебати представників партій (блоків) ................................................................. 24,6

6 – Виступи представників партій (блоків) по радіо ...................................................... 12,0

7 – Телереклама ................................................................................................................... 19,7

8 – Бігборди (щити) партій (блоків) .................................................................................... 6,6

9 – Приймальні партій (блоків) та намети з агітаційними матеріалами ......................... 2,9

10 – Зустрічі з представниками партій (блоків).................................................................. 3,8

11 – Обговорення з іншими людьми................................................................................. 13,1

12 – Інше (що?) ____________.............................................................................................. 0,8

13 – Важко відповісти........................................................................................................... 7,3

 

33. Чи дивитеся Ви по телебаченню передвиборні дебати представників партій?

1 – Так, дивлюся регулярно................................................................................................ 22,6

2 – Дивлюся деякі, час від часу ......................................................................................... 51,4

3 – Не дивлюся .................................................................................................................... 26,1

 

34. Якщо Ви дивилися теледебати, то по яких телеканалах?

 

1 – УТ-1 (Перший національний)....................................................................................... 14,2

2 – "1+1"................................................................................................................................ 40,2

3 – "Iнтер"............................................................................................................................. 47,3

4 – ICTV................................................................................................................................ 29,5

5 – СТБ.................................................................................................................................... 6,7

6 – НТН................................................................................................................................... 2,1

7 – "Тонiс"............................................................................................................................... 1,6

8 – 5-й канал......................................................................................................................... 21,4

9 – "Новий канал".................................................................................................................. 5,9

10 – "Україна"......................................................................................................................... 6,5

11 – Місцеві канали............................................................................................................... 5,1

12 – По жодному з каналів не дивився ............................................................................. 19,4

 

35. Якщо Ви дивилися теледебати, які почуття вони у Вас викликали?

1 – Задоволення.................................................................................................................... 14,7

2 – Байдужість...................................................................................................................... 10,7

3 – Розчарування.................................................................................................................. 34,6

4 – Інші почуття (які?)_____________................................................................................. 5,9

5 – Важко сказати однозначно........................................................................................... 34,2

 

36. Якщо Ви дивилися теледебати, то що саме Вам сподобалося? (Можна зазначити кілька варіантів)

1 – Обговорення важливих суспільних проблем............................................................. 27,6

2 – Конкретність, реалістичність пропозицій................................................................... 11,4

3 – Аргументованість дискусій ......................................................................................... 13,2

4 – Особистості, які брали участь у дебатах...................................................................... 16,4

5 – Дух змагання, цікавість дійства .................................................................................. 11,8

6 – Добра робота ведучих теледебатів .............................................................................. 15,4

7 – Інше (що?)_________....................................................................................................... 1,2

8 – Насправді не сподобалося нічого ................................................................................ 18,5

9 – Важко сказати................................................................................................................ 18,3

 

37. Якщо Ви дивилися теледебати, то що в них Вам не сподобалося? (Можна зазначити кілька варіантів відповіді)

1 – Відсутність реальних пропозицій партій (блоків)...................................................... 18,1

2 – Відволікання на дрібниці і зведення політиками рахунків між собою.................... 45,9

3 – Неконкретність пропозицій, незрозумілість, як їх втілити у життя......................... 23,9

4 – Невміння політиків дебатувати і вислуховувати іншу сторону............................... 36,9

5 – Некваліфікована робота ведучих теледебатів .............................................................. 5,1

6 – Було просто нудно і нецікаво ........................................................................................ 5,0

7 – Інше (що?)____________................................................................................................. 1,2

8 – Насправді усе сподобалося............................................................................................. 2,2

9 – Важко сказати................................................................................................................ 18,5

 

38. Як Ви гадаєте, чи допоможуть ці вибори до Верховної Ради поліпшити ситуацію в Україні?

1 – Так, вибори дадуть змогу поліпшити ситуацію......................................................... 28,2

2 – Вибори нічого не змінять ............................................................................................. 42,3

3 – Вибори лише погіршать ситуацію .............................................................................. 11,6

4 – Важко сказати ............................................................................................................... 17,9

 

39. Як Ви вважаєте, чи вплине Ваша особиста участь у виборах чи відмова від участі на майбутнє України?

1 – Безперечно, вплине....................................................................................................... 17,9

2 – Певною мірою вплине ................................................................................................. 35,8

3 – Жодним чином не вплине............................................................................................ 36,5

4 – Важко сказати.................................................................................................................. 9,9

 

40. Як, на Вашу думку, пройдуть вибори?

1 – Пройдуть чесно, без підтасувань................................................................................... 5,9

2 – Будуть окремі порушення, але вони істотно не вплинуть на загальний результат 26,9

3 – Припускаю, що результати можуть бути перекручені.............................................. 35,3

4 – Обов’язково все буде підтасоване............................................................................... 20,0

5 – Важко відповісти........................................................................................................... 11,9

 

41. Чи довіряєте Ви Центральній виборчій комісії?

1 – Так................................................................................................................................... 27,2        

2 – Ні..................................................................................................................................... 40,8        

3 – Важко сказати ............................................................................................................... 32,0

 

42. Чи довіряєте Вашій місцевій виборчій комісії (там, де Ви голосуватимете)?

1 – Так................................................................................................................................... 37,8        

2 – Ні..................................................................................................................................... 31,9        

3 – Важко сказати................................................................................................................ 30,3

 

43. Що, на Вашу думку, повинно бути здійснене для демократичного проведення парламентських виборів? (Зазначте усе, що вважаєте за потрібне)

1 – Узяти проведення виборів під контроль громадських організацій.......................... 33,2

2 – Вимагати від учасників виборів чітких програм і пропозицій ............................... 26,0

3 – Чітко фіксувати усі обіцянки, що їх публічно дають партії і потім домагатися їх виконання ............................................................................................................................................. 44,3

4 – Залучити міжнародних спостерігачів для спостереження за виборами ................. 23,0

5 – З метою профілактики порушень широко оприлюднити факти судових рішень зі справ щодо фальсифікації минулих президентських виборів........................................................... 22,9

6 – Проводити незалежні (за фінансування фондів) соціологічні дослідження............ 11,3

7 – Провести екзит-пол (опитування виборців у день виборів біля виборчих дільниць) 13,0

8 – Інше (що?)_____________............................................................................................... 0,9

9 – Важко відповісти........................................................................................................... 15,9

 

 

Як би Ви оцінили діяльність у 2007 році головних посадових осіб держави та органів влади?

 

Повністю негативно

Переважно негативно

Переважно позитивно

Цілком позитивно

Важко сказати

44. Президент Віктор Ющенко

32,7

26,9

21,7

9,2

9,4

45. Верховна Рада України

26,2

39,9

20,3

2,5

11,2

46. Голова Верховної Ради
V скликання Олександр Мороз

30,9

31,8

20,6

4,1

12,6

47. Уряд України

22,2

34,4

25,2

5,8

12,3

48. Голова Уряду Віктор Янукович

23,6

24,9

24,5

17,0

10,1

Як Ви вважаєте, які зміни за час діяльності Верховної Ради минулого скликання відбулись в Україні в таких сферах життя країни ...?

 

Поліп-шились

Ніяк не зміни-лись

Погірши-лись

Важко сказати

49.Економічна ситуація в Україні

16,5

33,5

38,2

11,7

50. Рівень життя Вашої сім’ї

12,5

46,0

33,5

8,0

51.Можливість знайти добре оплачувану роботу

7,3

44,4

26,4

21,9

52.Стан боротьби зі злочинністю в країні

4,5

45,4

28,6

21,5

53.Рівень моральності та прозорості влади

4,5

40,4

36,7

18,4

54.Рівень свободи слова та демократії

14,6

47,1

19,5

18,7

55.Утвердження верховенства закону

3,1

42,7

31,0

23,2

56. Як Ви вважаєте, за час діяльності Верховної Ради минулого скликання (2006-2007 рр.) ситуація в Україні погіршилася чи поліпшилася?

 

1 – Ситуація поліпшилася.................................................................................................... 11,3

2 – Ситуація погіршилася .................................................................................................... 42,8

3 – Ситуація жодним чином не змінилася .......................................................................... 33,6

4 – Важко сказати.................................................................................................................. 12,3

 

 

57. Що, на Вашу думку, краще – терпіти матеріальні труднощі заради збереження в країні порядку, миру та спокою або у разі значного погіршення умов життя виходити на вулицю з протестом?

1 – Потрібно за будь-яку ціну берігати порядок, мир та злагоду...................................... 35,4

2 – Потрібно активно протестувати проти погіршення умов життя.................................. 46,8

3 – Важко відповісти ............................................................................................................ 17,8

58. Якщо в Україні проводитимуться дострокові вибори Президента України, то чи будете Ви особисто брати участь в голосуванні чи ні? (Одна відповідь)

1 – Братиму участь в голосуванні........................................................................................ 76,9

2 – Не братиму участі в голосуванні................................................................................... 12,2

3 – важко сказати ........................................................................................................ 10,9

59. Якщо Ви братимете участь у нових виборах Президента України, то за кого з можливих кандидатів Ви проголосуєте? (Одна відповідь)

 

1 – Наталію Вітренко............................................................................................................. 2,4

2 – Володимира Литвина...................................................................................................... 4,0

3 – Юрія Луценка................................................................................................................... 2,4

4 – Олександра Мороза......................................................................................................... 1,4

5 – Петра Симоненка............................................................................................................. 3,6

6 – Юлію Тимошенко ......................................................................................................... 23,1

7 – Віктора Ющенка............................................................................................................ 11,0

8 – Віктора Януковича........................................................................................................ 35,6

9 – Іншого кандидата ____________................................................................................... 1,4

10 – Голосуватиму проти всіх.............................................................................................. 2,9

11 – важко сказати..................................................................................................... 12,2

 

Соціально-демографічні характеристики

60. Стать

1 – Чоловіча.......................................................................................................................... 44,3

2 – Жіноча............................................................................................................................. 55,7

 

61. Вік

1 – 18-29 рокiв..................................................................................................................... 24.4

2 – 30-54............................................................................................................................... 46.7

3 – 55 i старшi...................................................................................................................... 29.0

 

62. Освіта

1 - Початкова і незакінчена середня ................................................................................. 16,9

2 - Середня ........................................................................................................................... 25,2

3 - Середня спеціальна ....................................................................................................... 41,2

4 - Незакінчена вища ............................................................................................................ 2,5

5 – Вища ............................................................................................................................... 14,2

 

63. До якого майнового прошарку Ви себе відносите?

1 - До високозабезпечених.................................................................................................... 0,8

2 - До вище середнього......................................................................................................... 3,5

3 - До середнього ................................................................................................................ 54,1

4 - До нижче середнього .................................................................................................... 34,2

5 - До найнижчого................................................................................................................. 7,3

 

 

64. Яким був розмір Вашої заробітної плати (стипендії, пенсії) за минулий місяць?

В середньому 843.561 гривень

 

65. Ваша національність

 

1 – Українець........................................................................................................................ 81,6

2 – Росіянин ......................................................................................................................... 16,3

3 – Інша (вкажіть) _______ .................................................................................................. 2,0

   

66. Якою мовою Ви спілкуєтеся у сім’ї?

1 - Лише українською.......................................................................................................... 39,2

2 - Лише російською............................................................................................................ 32,4

3 - Іншою мовою.................................................................................................................... 0,4

4 - По-різному, залежно від обставин ............................................................................... 28,0

 

67. Проблема релігійної належності людей є дуже складною. А особисто Ви себе відносите до віруючих чи невіруючих?

1 – Я вірю в Бога.................................................................................................................. 73,0

2 – Я є не віруючим............................................................................................................. 17,5

3 – Важко сказати ................................................................................................................. 9,5

 

68. Якщо Ви віруюча людина, то чи належите до певної релігії та конфесії? (Відповідають лише ті, хто в питанні 67 вибрав варіант 1 – “так”. Решта переходить до запитання 70)

1 – Так................................................................................................................................... 73,3

2 – Ні..................................................................................................................................... 22,3

3 – Важко сказати ................................................................................................................. 4,4

 

69. Якщо Ви належите до певної релігійної конфесії, то назвіть її? (Відповідають тільки ті, хто в питанні 68 вибрав варіант 1 – “так”. Решта переходить до запитання №70)

 

1 – Українська православна (Київський патріархат)....................................................... 50,3

2 – Українська православна (Московський патріархат).................................................. 31,6

3 – Українська Греко-католицька церква.......................................................................... 14,8

4 – Римо-католицька церква................................................................................................. 0,3

5 – Українська автокефальна православна.......................................................................... 0,6

6– Протестантська................................................................................................................. 0,8

7 – Мусульманська................................................................................................................. 0,0

8 – Іудейська........................................................................................................................... 0,0

9 – Інша (яка?)________........................................................................................................ 1,7

 

70. Як часто Ви відвідуєте службу в храмі (церкві, костьолі, молитовному будинку, мечеті, синагозі тощо)?

1 – Практично щотижнево.................................................................................................... 7,1

2 – Не рідше 1 разу на місяць.............................................................................................. 14,5

3 – Кілька разів на рік по великим святам........................................................................ 41,4

4 – Рідше одного разу на рік............................................................................................... 11,0

5 – Службу в храмі ніколи не відвідую............................................................................. 18,3

6 – Важко сказати ................................................................................................................. 7,6

 

71. Тип населеного пункту

1 – Київ................................................................................................................................... 5,5

2 – Місто більше 500 тисяч жителів .................................................................................. 16,4

3 – Місто 100-499 тисяч....................................................................................................... 17,2

4 – Місто до 99 тисяч .......................................................................................................... 25,0

5 – Селище міського типу .................................................................................................... 4,9

6 – Село................................................................................................................................. 31,1