Події
Перегляди: 2117
28 жовтня 2012

Олексій Левінсон: В Україні більше політичного плюралізму та розвиненіша соціологія

УНН. В Україні, у порівнянні з Росією, більший політичний плюралізм та активніші соціологічні вивчення громадської думки. Про це у коментарі УНН сказав керівник відділу соціокультурних досліджень Аналітичного центру "Левада-Центр" (Росія) Олексій Левінсон, який прибув в Україну на запрошення Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

"Я думаю, що загалом в Україні вивчення суспільної думки іде більш успішно, ніж в Росії", - сказав О.Левінсон.

В Росії, за словами соціолога, екзит-полу проводяться не так активно, як в Україні  і між соціологами менша конкуренція.

"Крім того у Росії, на сьогодні,  питання про те наскільки чесними будуть вибори, настільки ускладнився, що виправити ситуацію за допомогою такого інструменту, як екзит-пол вже неможна. У нас у цьому сенсі ситуація більш складна, адже практично відсутня будь-яка конкуренція. Навіть сьогодні, коли політична картина в Україні не така, якою була кілька років тому, але в Україні присутній набагато більший політичний плюралізм, ніж у Росії. Його більше, плюралізму більше у вашій політичній системі, електоральній системі, а також у системі вивчення громадської думки. Я дуже радий за Україну. Я думаю, що це дасть можливість українському народові досягти того майбутнього, яке найбільше їй необхідне", - наголосив соціолог.

Соціолог також оцінив рівень зацікавленості російської влади виборами в Україні.

"Владні структури Росії проявляли велику цікавість до виборчого процесу в Україні. І цей інтерес був, на мою думку, трояким. По-перше, це побоювання того, що демократичні вибори можуть призвести до зміни влади. Це те, що колись назвали "помаранчевою революцією", а для російської влади це є просто кошмаром. Їх переляк тоді був набагато більшим, аніж реальна загроза зміни влади. По-друге, їх бажання вплинути на результати виборів у сусідній, суверенній країні. Я думаю тут чудово відомо, як ці спроби робились. По-третє, а тепер вже із обережністю спостерігати за перебігом виборів. Я не думаю, що у влади Росії є чітка програма того, як саме, у якому напрямку вона хоче вплинути на результати виборів. Але загалом, які у представників російської влади, я думаю, загалом відомо", - сказав він.

Водночас на думку О.Левінсона, російська влада цього року не чинила спроб масштабного впливу на вибори в України – це були окремі точкові спроби.

Нагадаємо, сьогодні у день голосування на виборах до Верховної Ради України відбувається “Національний екзит-пол’2012”. До Консорціуму, який організував екзит-пол, входять Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Управління проектом,  фінансовий і медійний менеджмент екзит-полу  здійснює  Фонд "Демократичні ініціативи". Опитування виборців проводить Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр Разумкова,  наукове керівництво, розробку вибірки та координацію робіт з опитування  виконує  КМІС.

Вибірка. Генеральна сукупність екзит-полу –  виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць). Вибірка буде репрезентативною  для України в цілому й для її 4 регіонів (Захід,  Центр, Схід, Південь).

Вибірка є двоступеневою кластерною, на першій ступені з кожної області, пропорційно кількості дільниць у цій області, відбираються виборчі дільниці з рівною ймовірністю, на другій ступені проводиться систематичний (покроковий відбір) виборців на виборчій дільниці. Використовуватиметься постійний крок відбору протягом дня проведення виборів.

Кількість виборчих дільниць –  400  (по 200 для кожної дослідницької компанії).

Обсяг вибірки – 17000 респондентів (залежно від явки)
Кількість інтерв’юерів – на кожній виборчій дільниці  працюватиме 2–3 особи, усього буде задіяно близько 700 інтерв'юерів, які пройдуть спеціальне навчання.

Похибка вибірки.  Статистична  похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1.3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних факторів. Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, ми припускаємо, що помилка вибірки не перевищить 2.5% для лідерів і буде в межах 0.5–1% для інших партій і блоків.  У дочасних парламентських виборах 2007 року максимальна помилка вибірки для всіх партій не перевищувала 1.1%.

Джерело:  УНН

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024