Коментарі
Перегляди: 486
14 червня 2022

Олексій Гарань: Як на мене, немає виправдань не дати Україні статусу кандидата на членство в ЄС

Так науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерів, професор політології НаУКМА Олексій ГАРАНЬ прокоментував в етері Телеканал ATR шанси України на кандидатство в ЄС та ймовірні підсумки візиту лідерів  Франції, Німеччини та Італії в Україну.

 «З одного боку, цей візит свідчить про підтримку України – те,  що три лідери західноєвропейських держав  приїжджають до нас.  З іншого боку, зараз говорять про можливі небезпеки в  тому сенсі, що ці лідери можуть тиснути на Україну з метою  знайти «спасіння для обличчя» Путіна.  І така небезпека  справді є.  Нам треба бути в цьому сенсі дуже пильними, бо назовні всі говоритимуть правильні речі, але невідомо, що відбуватиметься за кулісами», – застеріг Олексій Гарань.

Він також зауважив, що якщо виходити з тональності заяв Президента Зеленського,  то вони достатньо вимогливі і радикальні  в критиці західних партнерів.  

«Партнери заслуговують на критику, оскільки запізнюються з допомогою Україні, але й ми свого часу мали роби свою роботу і теж без таких речей, як, скажімо, необрання прокурора САП. Офіс Президента фактично проігнорував обрання спеціалізованого антикорупційного прокурора. То це вже питання до нас, а не до європейців», – нагадав політолог.

Але насправді дуже дивно зараз чути від деяких європейців, що ми ще маємо виконати якісь умови для того, щоб отримати статус кандидата, Олексій Гарань.  І тут позиція Зеленського, на  його думку,  правильна:

«Президент  наполягає, що ми цілком заслуговуємо на те, щоб стати кандидатом. Український народ довів, що він до цього готовий. І як на мене, немає виправдань не дати Україні статусу кандидата». 

Чи буде вирішене питання з постачанням зброї під час візиту трьох лідерів до Києва, Олексій Гарань прокоментував:

«Західна допомога запізнюється, і ми маємо право вимагати більшого.  Для тих, хто має таку точку зору, що НАТО нам нічого не винне, скажу, що це не так. По-перше, Будапештський меморандум, який підписали США і Велика Ббританія, а  Франція приєдналися до цього, ніхто не відміняв.  Його ніхто не скасував, хоча його не виконують. Тому, я думаю, що ці країни мають нести відповідальність.  А по-друге, у 1997 році була підписана Хартія про особливе партнерство. І саме  зараз вона проходить випробування, під час цієї війни. Тому НАТО нам має допомагати», – наголосив Олексій Гарань.

А ще в розмові з науковцем –  про пропагандистську кампанію Офісу Президента, парламентські вибори у Франції, громадську думку українців та пошук «хороших рускіх».

 

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024