Коментарі
Перегляди: 1754
12 жовтня 2017

Оголошення незалежності Каталонії можливе, але що далі?

Глава каталонської автономії Карлес Пучдемон має намір найближчим часом проголосити незалежність Каталонії. Про це він повідомив в інтерв’ю місцевому каналу, повідомляє DW. Можливою датою засідання місцевого парламенту називають 10 жовтня.

Науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, професор політології НаУКМА Олексій Гарань розповів “Українському інтересу”, що оголошення незалежності Каталонії 10 жовтня місцевим парламентом можливе, не дивлячись на те, що більшість за ухвалення такого рішення не дуже велика.

“Але зараз постає питання, що робити далі? Адже в Каталонії є сили, які проти, є реакція з боку бізнесу, є реакція ЄС. Просто обидві сторони зараз зайшли у таку ситуацію, де важко уже зробити крок назад. Усі кажуть про неадекватну реакцію іспанського уряду, але я б на перше місце поставив те, що самим формулюванням керівництво Каталонії радикалізувало ситуацію і фактично завело у глухий кут. І зараз важко робити якісь прогнози, тому що проголошення незалежності може відбутися. Але наслідки цього непередбачувані. І незрозуміло, як далі шукатимуть вихід з кризи. Тому що це буде криза і для Іспанії, і для Каталонії, і для всього Європейського союзу”, – зазначає політолог.

Чому дехто спекулює на каталонському референдумі, проектуючи ситуацію на інші країни, у тому числі й Україну?

За словами Олексія Гараня, події в Іспанії не вплинуть на ситуацію в Україні, і взагалі їх не варто порівнювати з подіями у нашій державі.

“Каталонія має особливу ідентичность. Там ніякого “народу Донбасу” немає, і народу Криму немає, і війська іншої країни там не стояли. Але звичайно, ці події послаблюють і Іспанію, і ЄС у цілому. У цьому сенсі Росія виграє, адже їй вигідно все, що дестабілізує ЄС”, – каже політолог.

Чи стане Каталонія каталізатором до відокремлення автономій в інших країнах?

Політолог зазначає, що референдум у Каталонії може стати поштовхом до тенденції відокремлення в інших країнах Європи. Але додає, що саме каталонці з усіх націй мають найбільше історичних традицій до незалежності.

“Так, в інших країнах можливі подібні події. До прикладу, у Бельгії, яка де-факто є федеративною. І у якій після нещодавніх виборів більше року не могли сформувати уряд, бо обидві частини не знаходили спільну мову. Але ми просто маємо зрозуміти, що Каталонія найбільш наближена до незалежності, адже їхній парламент один з найдавніших у Європі. Каталонці мають дуже чітку окрему ідентичність і мову, якою користуються. Але, разом з тим питання розриву економічних стосунків з Іспанією і створення политичного прецеденту – це дійсно веде до дуже важко прогнозованих наслідків. Теоретично я б міг уявити ситуацію, коли проголошується незалежність Каталонії, а потім укладається якась конфедерація з Іспанією. Але тоді важко, бо вони записали в референдумі, що це республіка. Тоді як республіка буде визнавати монарха? Але такий компромісний варіант я міг би уявити”, – сказав Олексій Гарань.

Нагадаємо, що 8 жовтня у центрі Барселони зібралися сотні людей за єдність Іспанії. Акцію організувала “Каталонська громадянська спільнота”, яка виступає проти відокремлення Каталонії. Свій марш вони назвали “Досить! Повернімося до здорового глузду”.

Минулими вихідними у Каталонії, усупереч заборонам Іспанії, провели референдум щодо визнання автономії незалежною. “За” проголосували більше як 90% місцевих жителів. При цьому явка на вибори – 43,03%.

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой пообіцяв, що його уряд не дозволить регіону відокремитися. “Іспанія не розділиться, а єдність країни буде збережено”, – сказав він.

 Оригінал: Український інтерес

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024