Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Коментарі
Перегляди: 869
12 жовтня 2021

Обравши «ворога» в особі Брюсселя, уряд Польщі реально роздмухує внутрішній розкол у країні, – Марія Золкіна

Текст і фото з  Facebook-сторінки  політичної аналітикині  «Демініціатив»   Марії Золкіної.

10 жовтня, як відомо,  у  Польщі пройшли масові протестні акції проти можливого руху на вихід з ЄС.

Цей ризик став більш серйозним після нещодавнього рішення Конституційного суду Польщі про примат польського права над наднаціональним правом ЄС.

Дональд Туск та інші опозиційні лідери кинули заклик вийти на мирний протест. За оцінками мерії Варшави, участь у масових зібраннях брали від 80 до 100 тис. осіб.

Але щоб краще була зрозуміла загальна картина, наведу кілька красномовних деталей, які не видно через телеекран:

  • За 50 метрів від імпровізованої сцени опозиції ПіС організував свою сцену. З суперякісною професійною апаратурою, яка чи не повністю перебивала весь звук основного мітингу. Вони перекрикували, гучно вмикали музику і свого домоглиися. Розібрати, що говорили лідери опозиції можна було хіба що дуже близько до сцени.
  • Мітинг «від влади» оточили кордоном поліції та нікого туди не підпускали. Підійшовши ближче, щоб подивитися – тебе розвертають.
  • На акції «за ЄС» лунали доста м’які ліберальні ідеї: не втрачати надбань, пов’язаних з членством тощо. В той же час радикальний ведучий з мітингу «за» рішення влади слів не добирав:

– «Тут Польща! Тут не Європа!»

– «Немає такого виразу – «європейська Польща! Це – оксюморон».

– «Польський Львів».

– Німці мають ще довго нести відповідальність за все, що зробили полякам.

Те, що в лапках – цитати.

Висновки:

  • Євроскептичні настрої серед польського електорату, безумовно, є, але вони не  масові. В тому числі – серед прихильників ПіСу.
  • Сьогоднішній конфлікт між урядом Польщі та Брюсселем  видається більше грою на підвищення ставок і не видається так, що ПіС реально планує вихід із ЄС. Але конфлікт наростає і цей маховик за пару років може поставити питання руба.
  • Найголовніше для мене – це ймовірні наслідки з точки зору суспільних настроїв. Так, обравши «ворога» в особі Брюсселя (нехай навіть і в рамках політичної гри), уряд реально роздмухує внутрішній розкол у Польщі. Щоб вододіл між прихильниками різних позицій був ще сильнішим. А прихильники уряду – більш мобілізованими за рахунок ще однієї ірраціональної теми – тепер це начебто наступ на польський суверенітет з боку ЄС.
  • Верхівку цього розколу можна було почути під час самих акцій. Так, з одного боку, поляки-прихильники лишитися в ЄС були дуже спокійними, а їхні гасла – цивілізованими (#zostajemywue – залишаймося в ЄС), але з іншого – в бік сусіднього мітингу лунало вже геть не інтелігенте. Якщо узагальнити – відправляли прихильників виходу дуже прямо і дуже далеко.

Одне слово, технологія штучно провокованого внутрішнього розколу – це той маховик, який підімне під себе і ПіС, і «Платформу обивательську», і всіх інших. Якщо в дипломатичній грі в більшості випадків можна зманеврувати, щось – відіграти назад. А от охолодити соціальні настроїв і «відкотити назад» – майже нереально. І тоді вже хвіст буде виляти собакою.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024