Події
Перегляди: 1979
28 жовтня 2021

Новий міністр охорони довкілля: громадськість обговорила дорожню карту реформ в сфері збереження довкілля

Вже  тривалий час у медіа з’являються повідомлення про ймовірну відставку міністра охорони довкілля і природних ресурсів України Романа Абрамовського. Причин її  не пояснює ані уряд, ані парламент. Наразі громадськість не має чіткого бачення, яка доля чекає на керівництво екологічного міністерства.  Ще більше екологічна спільнота занепокоєна тим,  що разом із чутками про звільнення міністра  у ЗМІ виринають замовні статті проти справді якісних  реформаторських проектів законів.  

Про це 27 жовтня в УКМЦ під час  круглого  столу «Новий міністр захисту довкілля? Громадськість вимагає обговорення критеріїв та плану дій майбутнього» заявила директорка МБО «Екологія Право Людина»  Олена Кравченко. Вона наголосила, що  в екологічних спільнот є чітке бачення,  яким  критеріям має відповідати майбутній міністр. Тому, запропонувавши  дорожню карту реформ в сфері збереження довкілля, громадськість  вимагатиме дослухатися до  цих рекомендацій і включити їх  у програму  наступного міністра, щоб зберегти ті прогресивні реформи, які вже діють в екологічній сфері.  

Участь в обговорені взяли Олена Кравченко, директорка МБО «Екологія Право Людина»; Ганна Гопко, засновниця Мережі захисту національних інтересів «АНТС»; Дар’я Каленюк, Виконавчий директор Громадської Організації «Центр протидії корупції»; Олег Листопад, еколог, журналіст; Артем Романюков, співзасновник SaveDnipro / SaveEcoBot; Сергій Шаповалов, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Наталія Гозак, виконавча директорка Центру екологічних ініціатив «Екодія»; Олексій Василюк, голова правління Української природоохоронної групи; Руслан Гаврилюк, голова ради Національного екологічного центру України; Олена Казанська, членкиня ГО «Зелена Генерація». Запис круглого столу можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=MLA-UROfWB0

Про загальні уявлення громадян стосовно проблеми захисту довкілля розповів аналітик Фонду «Демократичні ініціативи»  Сергій Шаповалов.  

Як він повідомив, 26% українців називають проблеми екології однією з найактуальніших загроз для країни. Серед загроз для безпеки країни українці частіше згадують лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).  І це, на думку аналітика, доволі вагомий сигнал,  який не можна нехтувати. Адже впродовж останніх років українці традиційно називали три  найактуальніші  загрози для країни – війну, корупцію та проблеми економіки. Нині громадяни згадують проблеми екології нарівні з цими загрозами, і це, на думку аналітика,  свідчить про те, що українці все більше усвідомлюють важливість захисту довкілля та розуміють, наскільки деструктивно екологічні проблеми впливають  на їхнє здоров'я у довгостроковій перспективі.

«Ці дані свідчать про те, що вже на наступних виборах народ виноситиме свій вирок, базуючись, зокрема і на цих «досягненнях» у сфері захисту довкілля. Тому, принаймні турбуючись про свої рейтинги, треба поставитися до кандидатури наступного міністра відповідально», – застерігає Сергій Шаповалов.

14% українців назвали погіршення екологічної ситуації вагомою проблемою для них особисто. Така  цифра ніби  й  контрастує з тим, що українці все більше усвідомлюють важливість охорони довкілля для країни загалом, однак це очікувано, пояснює аналітик.  Адже, говорячи про те, що їх хвилює особисто, громадяни називають короткострокові проблеми, з якими вони стикаються щоденно, а пандемія наразі вочевидь загострила проблеми захисту здоров’я громадян і  втрати доходів.

«Це  ніяк не суперечить тому, що люди визнають довгострокову важливість захисту довкілля, тому що якщо ти живеш, наприклад, у місті, де підприємство неконтрольовано забруднює повітря чи  воду, то ти не помреш від поганої екології сьогодні чи завтра, але у перспективі двох років це стає цілком реально», – так образно змалював ситуацію  Сергій Шаповалов.

Мешканці Сходу України дещо частіше згадували проблеми екології як актуальні для них особисто: якщо на Заході України особисто актуальною проблему екології називали 9%, то на Сході – 22%.

Щодо оцінки динаміки ставлення українців до екологічної ситуації,  то за останні декілька роки 64% українців вважають, що вона у місцевості, де вони проживають, погіршилася. Ще 24% кажуть, що ситуація не змінилася, а про покращення екологічної ситуації заявили лише 5,5%.

«У великих містах, зокрема в  Києві, громадяни частіше говорять про це, ніж в сільській місцевості, але кардинально це картини не змінює, – коментує цифри Сергій Шаповалов. Він припускає, що  значна частина таких негативних оцінок може бути непоінформованою  думкою, а лиш виявом  загальної недовіри до влади чи негативного сприйняття ситуації в інших сферах соціального життя.

«Однак часто навіть у разі висловлення непоінформованої думки, оцінки респондентів  відрізняються залежно від регіону, віку чи ідеологічних вподобань, – з точки зору соціології пояснює  фахівець. –  Говорячи ж про стан довкілля, українців виявили дивовижну   одностайність у негативних оцінках, і це свідчить про те, що люди бачать галузь охорони довкілля як таку, що переповнена проблемами, але при цьому вона довгий час лишалася другорядною  для держави».

Так, серед проблем, які   найбільше впливають на їхні родини та оточення, респонденти найчастіше назвали забрудненість водойм (46%), засміченість побутовими відходами (33%), надмірне споживання хімдобрив (27%), забруднення повітря транспортом (23%) чи промисловими підприємствами (21%). При цьому проблему забруднення водойм  частіше згадували на Сході (57% проти 37% на Заході), а для жителів Західного регіону актуальнішою проблемою стала засміченість побутовими відходами (41%), натомість у Центральній Україні цю проблему згадали 28% респондентів, а на Півдні та Сході – по 32–33%.

Фото і запис відео УКМЦ.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024