Аналітика
Перегляди: 419
1 серпня 2024

Незручний будинок: як в Миколаєві відновлюють житло?

Олена Івашко, журналістка,
у співавторстві  з Ігорем Даниловим

Прифронтовий Миколаїв ворог з початку повномасштабного вторгнення обстрілює чи не щодня. Найтривожнішим – і в сенсі попереджувальних сигналів, і реальних атак – були 2022–2023 роки, коли в місті зафіксували найбільшу кількість ракетних ударів по житлових будинках та інфраструктурі, які, звісно, не мали жодного стосунку до військових об’єктів. Тільки протягом першого року великої війни російські загарбники пошкодили в місті 1120 багатоповерхових житлових будинків та близько тисячі приватних осель. 

Добрі сусіди

У ніч проти 1 жовтня 2022 року ворог ударив ракетами по будинку, розташованому на вулиці Крилова, 54. Найбільше постраждав 7-й під’їзд, де зруйновано три поверхи. Частково пошкоджені квартири і в 6-му під’їзді. Це сталося майже два роки тому, однак  перемовини, експертизи та  тяганина з боку місцевої влади тривають і досі. Мешканці будинку донині не мають власного даху над головою. Зі 112 постраждалих людей половина – пенсіонери, інваліди та сім’ї з дітьми.

Цей десятиповерховий панельний будинок розташовано у спальному районі міста. Поруч – школа та дитячий садок, продуктовий ринок, магазини, є зручна транспортна розв’язка. Мирне та спокійне життя мешканців було знищено атакою агресора.

 «Будинку понад 30 років. Квартири тут видавали співробітникам Чорноморського суднобудівного та членам їхніх родин. Перші мешканці навіть разом допомагали будівельникам. Не дивно, що всі дуже добре знали один одного, були добрими сусідами», – згадує мешканка будинку пані Людмила.

Ця сусідська дружба переросла з часом у спільне обговорення планів щодо благоустрою будинку. Наприклад, чого  він потребує насамперед: ремонту під’їздів  чи облаштування прибудинкової території, заміни труб чи ремонту ліфтів. Люди давно зрозуміли, що свої проблеми їм доведеться розв’язувати самотужки і що гуртом це буде легше, тому створили ОСББ «Крилова 54» – одне із перших ОСББ у Миколаєві.

Ця згуртованість допомагала і в мирні часи, допомогла і після повномасштабного вторгнення, коли ракета влучила в будинок,  змусивши  людей відстоювати своє право мати дах над головою.

У стані розгубленості та відчаю

Про перші хвилини, години, дні з болем згадують мешканці цього будинку. Підступний ворог, вірний своїй терористичній тактиці, вдарив по мирних містянах проти ночі. На щастя, обійшлося без жертв, але було чимало поранених. З-під уламків з 10-го поверху дістали жінку, яка, на щастя, вижила.. Фактично пів квартири знесло у родини Анатолія Вікторовича, який теж жив на 10-му поверсі. Він розповідає, що коли ракета влетіла в будинок, зруйнувавши кухню, в квартирі, крім нього, були дружина, діти й онуки. Вибігти вдалося не одразу – вхідні двері заклинило, їх довелося вибивати ногами. А за дверима сходів вже не було, і на нижні поверхи дорослі й діти спускалися через «бетонні кучугури». Коли вибігли з під’їзду, навколо вибухали машини, здавалося, ніби з неба падає каміння та уламки бетону.

Такий вигляд мав будинок після ураження ракетою. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Наступного після ракетного удару ранку під’їзд знеструмили, відключили воду і газ, а мешканцям запропонували перебути перший час у сусідній школі. Там, на стільцях, і провели ніч. Люди згадують, що до ранку до них не приїхав ніхто з представників міської влади. Натомість одразу на допомогу прийшли численні благодійні та гуманітарні організації, представництво Червоного Хреста. 

А коли нарешті прибув чиновник із Заводської адміністрації, то наказав мешканцям зруйнованих квартир протягом трьох днів зібрати свої речі та перевезти їх  гамузом до школи. Однак жодного сприяння в цьому від влади не було. Мешканці самі виносили та вивозили своє майно, просили допомоги в знайомих, наймали транспорт. Люди залишилися сам на сам зі своїми проблемами, головна з яких – де ж тепер жити. Хтось зміг знайти притулок у друзів чи родичів, хтось буквально опинився без даху на вулиці.

Місцева влада тим часом спочатку запропонувала переночувати в дитячому садочку – дорослим людям на маленьких ліжках. Згодом виділила гуртожиток одного з місцевих вишів, який, однак, виявився непридатним для нормального проживання людей.

«Уявіть кімнату на п’ять квадратів, у туалетах немає скла у вікнах, постійний протяг. Душ узагалі відсутній, і митися можна тільки, поливаючи на себе з відра. А ще – миші, щури, таргани», – розповіла Ірина, яка була змушена  скористатися запропонованими «зручностями».

Про неквапливість влади згадує й одна з активісток ОСББ Людмила Дмитрівна: «Люди були в стані відчаю та розгубленості. Що робити з речами; де жити; що буде з будинком?». На жодне з цих питань мешканці не отримали відповіді.

Уперше до них завітали представники влади для «серйозної» розмови приблизно через місяць.

Відновлювати не можна демонтувати

У цьому вислові й досі не поставлено кому. Відновлювати чи демонтувати? Саме це питання і сьогодні гостро хвилює мешканців бідолашного будинку на Крилова, 54. На жаль, влада так і не змогла протягом майже двох років (!) відповісти на нього.

Хронологію подій взаємовідносин між міською владою та мешканцями наводить голова правління ОСББ «Крилова 54» Олена Гордієнко. За актом комісійного обстеження будинку від 03.10.2022 р.  зроблено висновки: враховуючи порушення цілісності будинку та з метою встановлення подальшої безпечної експлуатації, рекомендуємо провести інструментальне обстеження житлового будинку на вул. Крилова, 54 сертифікованим спеціалістом.

«Натомість на замовлення  Департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради спеціалізоване підприємство провело лише візуальне  обстеження житлового будинку та отримало  Акт про непридатність будинку для проживання, виданий згідно з технічним звітом від 17 листопада 2022 року. Цим звітом було передбачено необхідність виконати проєктну документацію, в якій врахувати: демонтаж 1-ї секції (7-й під’їзд); реконструкцію 2-ї секції (6-й під’їзд) з посиленням стінових панелей та панелей покриття над квартирами № 239, 240. Виходячи з того, що по факту технічне обстеження проводилося  без використання будь-якого спеціального обладнання та без залучення групи профільних фахівців, а полягало лише у візуальному огляді та фотофіксації пошкоджень, у мешканців будинку виникли сумніви в достовірності вищеозначеного обстеження», – зазначила керівниця ОСББ. Фактично пропонувалося повністю демонтувати 7-й під’їзд. І такі висновки мешканців не влаштували.

Не чекаючи підтримки від місцевої влади, вони самостійно зібрали кошти на проведення повторної незалежної експертизи технічного стану будинку. А це чимала сума ­– понад 256 тисяч гривень. Технічне обстеження будівельних конструкцій  6-го та 7-го під’їздів будинку за адресою вул. Крилова, 54 провела кваліфікована група науково-технічних спеціалістів  будівельної галузі, до речі, не миколаївська.

Мешканці на одному із зібрань вирішили самі замовити незалежну експертизу. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Висновки цієї групи кардинально відрізнялися від першої «місцевої» експертизи. Спеціалісти класифікували загальний технічний стан за другою категорією пошкоджень, згідно з якою «рекомендовано виконання робіт з відновлення шляхом капітального ремонту (ремонтів) об’єкта (частин об’єкта), реконструкції досліджуваного об’єкта. До вирішення організаційних питань щодо строків і термінів проведення аварійно-відновлювальних робіт, для виключення негативного температурно-вологісного впливу на конструкції досліджуваного будинку необхідно в найкоротші строки виконати комплекс невідкладних і першочергових робіт з консервації вказаного об’єкту». Тобто фактично було зроблено висновок про можливість відновлення будинку без повного демонтажу 7-го під’їзду.

Ці висновки не сподобалися миколаївській міській владі. Тож вона призначила третю експертизу.

Заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков вважає ситуацію з будинком складною. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Ось як позицію влади прокоментував   заступник миколаївського міського голови Віталій Луков: «Нам сказали, що ті експерти, які з’явилися не з нашого регіону, вони вимагають в три чи в п’ять разів більшу вартість, чим є ринок експертів щодо отримання таких документів. А у нас подібні експертизи замовляють за 60-70 тисяч… В планах таке, щоб залишити шість під’їздів після демонтажу сьомого, і укріпити. Отримати всі експертні дослідження і дати людям якісь гарантії. Зараз люди на емоціях сприймають той стан справ, який є, а якщо через декілька років ми отримаємо безповоротні процеси, то знову ж таки питання буде до влади». Отже, винні люди, які вклали свої кошти в незалежну експертизу та їхні емоції?!

У відповіді на претензії мешканців будинку міський Департамент ЖКГ повідомив, що «у такому вигляді Звіт (друга експертиза) може бути оцінено двояко і однозначно потребує або офіційного тлумачення, або виправлення, але в будь-якому разі із обов’язковим розумінням, як рекомендації експерта можуть бути практично втіленні у життя».

На думку авторів, це – елементарна відписка та тяганина, яка й досі триває.

Мешканка будинку Людмила, яка постійно бере участь в процесі перемовин з владою, повідомила нам останню інформацію. Перший заступник директора департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради Ігоря Набатова доповів: «Ми знайшли можливість безкоштовно виконати частковий демонтаж, що спростить фінансування подальших дій. Ми намагаємось оптимізувати процеси, щоб пришвидшити поетапне відпрацювання рекомендацій ТО. Є чіткі заходи, які департамент ЖКХ має здійснити. Демонтаж зруйнованих конструкцій  та повторна експертиза міцності конструкцій, що залишаться – перший етап. Якщо ми не виконуємо його, то не рухаємось далі. Тепер дія за вашими співвласниками. Знайшлися донори, які в рамках проєкту ПРООН готові безкоштовно здійснити демонтаж зруйнованих конструкцій».

Отже, у міської влади одна надія – на іноземних донорів. Може, і просунуться з їхньою допомогою. На це сподіваються і мешканці будинку на вулиці Крилова.

Відновлення: процес повільний…

Торік у Миколаєві провели ремонти у 140 багатоповерхових будинках, постраждалих внаслідок російських обстрілів. Це – близько 10% осель, що зазнали пошкоджень внаслідок розпочатої росіянами війни. Такими темпами знадобиться чимало часу для  відновлення вже зруйнованого житла.

Департамент ЖКГ Миколаївської міської ради, доповідаючи про роботу в 2023 році,  зазначив наступне: «капітальний ремонт виконано в 4 житлових багатоквартирних будинках. Ще 7 будинків нині в роботі. У 7 багатоповерхівках капітально відремонтовано покрівлю, ще 5 – в роботі. Поточний ремонт виконали в 132 житлових багатоквартирних будинках. Це і ремонт інженерних мереж, і загальнобудівельні роботи, у тому числі, відновлення вхідних груп. Завершено повну заміну вікон у 10 багатоквартирних будинках, ще в 4 – у процесі. За програмою єВідновлення задоволено 990 заявок на загальну суму 43,5 млн грн. 883 власникам перераховано кошти на загальну суму понад 38 млн грн».

Тож процес відновлення житлових будинків, які зазнали пошкоджень від російських агресорів, хоч дуже повільно, але просувається. Днями голова Миколаївської ОВА Віталій Кім на зустрічі подякував  іноземним партнерам за різносторонню допомогу, яку ПРООН надає області за фінансової підтримки Європейського Союзу.

«Відновлення регіону – це спільний процес, що вимагає координації зусиль на всіх рівнях. Ми вдячні ПРООН та ЄС за їхню готовність співпрацювати та підтримувати нас у цій важливій справі. З вашою допомогою ми можемо ефективно планувати та реалізовувати проєкти, які сприятимуть економічному розвитку, покращенню соціальних послуг та відновленню інфраструктури», – зазначив він.

Звісно, допомога донорів – зараз в пріоритеті. Але, мабуть, і власних зусиль слід докласти, аби розв’язати проблеми. Мешканці «незручного будинку» цього дуже чекають.

Фото на заставці: НикВести

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.