Події
Перегляди: 2241
23 листопада 2012

Не судилось…

 Знову не судилось у Господарському суді міста Києва у справі Королевської проти соціологів…

 Не судилось   побачити там  ані представників партії «Україна – вперед!», ані саму Королевську, з ініціативи якої й було розпочато судову справу  проти  соціологів за недостовірний, як здалось лідеру партії, передвиборний рейтинг її політичної сили.

Суд відклав розгляд справ за позовом партії Наталії  Королевської  на 29 листопада під приводом того, що партії не вистачило часу (хоч на це було відведено 3 тижні – ред.)  на виконання ухвали  попереднього засідання суду  і подати  ті документи, які б підтверджували проведення опитування та ймовірність набрання партією понад 5% голосів на виборах.

Перенести  розгляд справи позивач  попросив  у зв'язку з тим, що компанія, яка проводила дослідження для партії, перебуває за кордоном, а тому  зараз не має можливості надати матеріали соцдослідження.

На думку представника Фонду «Демократичні ініціативи»  Валентини Теличенко,  такий аргумент не  може вважатися поважною причиною. Поза тим суддя вирішила відкласти суд і надати партії ще тиждень на виконання ухвали.   

Валентина Теличенко висловила припущення, що  29 листопада спір все-таки буде вирішено, до того ж партія Королевської вже не може його виграти, оскільки достовірність оскаржуваних нею даних соцопитування підтверджено результатами виборів.  «Спір партія Королевської виграти не може, – зазначила юрист.  – Тому що реалії показали, що соціологи давали їй навіть більший рівень  популярності, ніж вона отримала під час виборів» .

Валентина Теличенко також наголосила,  що наполягатиме на тому, що результати соціологічних досліджень не можуть розглядатися судом на предмет достовірності чи недостовірності, оскільки це наукові висновки. «Мені особисто хотілося б, щоб суд дійшов такого висновку, який, власне,  і випливає з постанови Верховного суду,  що  соціологічні дослідження є результат наукової роботи  і не можуть бути  предметом судового розгляду» .

На запитання журналістів, чи існує ймовірність, що позивач  все ж подасть докази проведення соцдосліджень,  представник «Демініціатив» відповіла: «Я припускаю, що позивач намагається затягнути час,  думаючи,  що з кожним тижнем зменшується увага ЗМІ і громадськості до цієї справи… Звичайно, програвати легше, якщо ніхто не помічає цього програшу», – зазначила адвокат.

В совою чергу директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто зауважив, що  якщо  ввійде в моду подавати подібні позови на дослідників і суд їх прийматиме до розгляду, то  це може стати небезпечною тенденцією, що  відкриє для лженауковців  можливість не проводити власних  досліджень узагалі. «Замість того, щоб  проводити дороговартісне дослідження,   можна звернутися до суду й  витребувати документи подібного дослідження, проведеного іншими фахівцями або конкурентами.  Це буде набагато дешевше і зручно», – обґрунтував свої побоювання соціолог.

Нагадаємо, 11 жовтня партія Натілії Королевської  «Україна – Вперед!» звернулася до суду з вимогою зобов'язати фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут  соціології спростувати інформацію про рейтинг партії. Розгляд позову вже переносився. На попередньому засіданні відповідач попросив політсилу Королевської надати матеріали досліджень, згідно з якими партія долала 5%-ий бар'єр для проходження у Верховну Раду,  на які посилається позивач.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024