Коментарі
Перегляди: 633
15 червня 2023

Найголовніша трансформація, яку проходять наші західні союзники, це та, що вони перестають боятися росіян – Тарас Жовтенко

Мляву реакцію міжнародних інституцій  на підрив росіянами Каховської ГЕС – в студії «Говорить Великий Львів» прокоментував безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Він зауважив, що коли ми аналізуємо реакцію Заходу, політиків та  лідерів країн, які  є союзниками України, треба пам’ятати два важливі моменти. Перший – це той, що  всі наші західні союзники – це країни демократії,   які мають те, чого не має диктатура.

«Будь-який президент будь-якої демократичної країни обов'язково має зважати на  внутрішній діалог, дискусію всередині своєї країни, а тому, роблячи своєї заяви навіть щодо такої глобальної безпекової кризи, як російсько-українська війна, він повинен розуміти,  що в країні є опозиція  і громадяни, які будуть ставити  йому питання,  якщо він робитиме заяви, які будуть ці питання викликати», – пояснив Тарас Жовтенко.

Другий момент, на його думку, це той, що українці трохи  переоцінюють міжнародні інституції.  

«Наприклад, на початку війни у нас  були занадто завищені очікування по відношенню до НАТО, – пригадав він. –  Ми просили, щоб НАТО закрило небо над Україною. Але ми не дуже уважно читали Вашингтонський договір і 5-ту статтю Вашингтонського договору, яка говорить про те, що головна філософія Альянсу  – це безпека території Альянсу. Все інше їх не цікавить. Опосередковано вони  можуть робити якісь дії назовні, але тільки в тій мірі, в якій це, по-перше, не ставить їх під загрозу і, по-друге, в тій мірі, в якій це сприяє їхній власній безпеці».

Такі самі  завищені очікування в українців і щодо ООН, каже аналітик. ООН – це універсальна міжнародна організація, яка створювалася після Другої світової війни тільки як майданчик для обговорення проблемних моментів міжнародних відносин і міжнародної безпеки.

«ООН ніколи не була світовим глобальним поліцейським, – акцентував він. – Жодна миротворча місія ООН фактично не привела до зупинки конфлікту як такого.  Блакитні шоломи ніколи не давали якогось практичного результату. Тому ми повинні  оцінювати реакцію міжнародних акторів, зважаючи на їхній авторитет і ті ідеї, які закладені  в ті самі  міжнародні організації».

Водночас важливо те, каже Тарас Жовтенко, що Захід загалом трансформується, і якщо порівнювати заяви західних союзників у перші дні російського вторгнення з тими, які  були зроблені вже в другій половині 2022 року, то це як небо і земля. 

«Російська агресія  фактично трансформувала світогляд західних союзників, які після 1945 року не бачили війни в Європі. Адже Росія показала себе як  абсолютно терористичний, людожерський режим, який не рахується ні зі своїми втратами, ні з втратами цивільного населення України й не приховує, що хоче знищити цілу державу. І те, як ми опираємося такому  противнику –  один із дуже важливих факторів,  який мобілізує Захід», – наголосив Тарас Жовтенко.

Найголовніша трансформація, яку  проходять наші західні союзники, це та, що вони перестають боятися росіян, каже аналітик.

«Починаючи від міфу про другу армію світу і закінчуючи міфом про російський ядерний арсенал та ракети «Кинжал», про які ми вже дуже добре знаємо, як вони працюють проти американських систем Patriot – Захід все це перетравлює зараз і вибудовує певну модель поведінки до Росії», – зазначає Тарас Жовтенко.

Ця модель  була вже протестована  минулого літа, коли у відповідь на ядерні погрози  з бункера Сполучені Штати Америки провели три військових навчання в Європі  з відпрацюванням дій стратегічного стримування. Тоді США та їхні союзники по НАТО відпрацьовували всі три компоненти – авіаційний, наземний і морський. Була також змодельована реальна ядерна загроза з боку РФ  та реакція Альянсу на неї.  

«Насправді Захід чим далі, тим буде більш рішучий, – переконаний безпековий аналітик.  – Те, що зараз відбулося з російськими «аналоговнет»  – «Кинжалами»  – вже спричинило колосальну дискусію з точки зору військово-технологічного розвитку західних країн. Американці почали писати, що, виявляється, гіперзвукова зброя дуже переоцінена. І всі починають розуміють, що Росія – це Колос на глиняних ногах. Відтак, рішучість Заходу зростатиме пропорційно тому, як слабшатиме Росія  і як ми боротимемося проти цієї російської навали».

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024