Опитування
Перегляди: 1503
15 грудня 2009

Національний екзит-пол’2010: хто і як його проводить

Прес-конференція

Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ»
Організатор прес-конференції — Фонд “Демократичні ініціативи”.

Учасники:

  •  Володимир Паніотто — генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, професор Національного університету “Києво-Могилянська Академія”;
  •  Михайло Міщенко — заступник директора соціологічної служби Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова,
  •  Наталя Харченко - виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології, кандидат соціологічних наук,
  •  Ілько Кучерів — директор Фонду “Демократичні ініціативи”.


17 січня та 7 лютого 2010 року, у дні виборів Президента України, Консорціум “Національний екзит-пол’2010”, до якого входять Фонд “Демократичні ініціативи”, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, проведуть Національний екзит-пол’2010.

Управління проектом, фінансовий і медійний менеджмент екзит-полу здійснюватиме Фонд «Демократичні ініціативи». Опитування виборців проводитимуть Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр Разумкова, наукове керівництво, розробку вибірки і координацію робіт з опитування виконуватиме КМІС.

Планується опитати близько 13 000 респондентів на 240 виборчих дільницях. Похибка вибірки не перевищить 2.5 % для лідерів перегонів і буде в межах 0.7 – 1.5% для інших кандидатів.

Результати опитування будуть представлені в загальнонаціональному масштабі та в розрізі чотирьох регіонів:

Західний регіон — Закарпатська, Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області;
Центральний регіон — Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська, Київська області та місто Київ;
Південний регіон — АР Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька і Дніпропетровська області;
Східний регіон — Харківська, Донецька і Луганська області.

Головна мета проекту — забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборчої процедури, а також отримати інформацію про соціально-демографічну структуру електорату кандидатів на посаду Президента України.

В Україні вже склалася традиція проведення екзит-полів, яку започаткував Фонд «Демократичні ініціативи», вперше організувавши екзит-пол і телешоу «Ніч виборів» під час виборів парламенту 1998 року. Відтоді учасники проекту набули значного досвіду в організації і здійсненні опитувань на виході з виборчої дільниці.
Фонд “Демократичні ініціативи” організовував екзит-поли під час парламентських виборів 1998 , 2002 , 2006 років, позачергових парламентських виборів у 2007 році, двох турів виборів Президента 1999 року та трьох турів виборів Президента України у 2004 році. В усіх цих екзит-полах з 1999 р. брав участь Київський міжнародний інститут соціології, а з 2004р. – Центр ім. Разумкова. Цього року це вже буде 10-й екзит-пол, що його організовує Фонд “Демократичні ініціативи”, 9-й національний екзит-пол, що його проводить КМІС і 7-й екзит-пол, що його проводить Центр ім. Разумкова (було проведено також декілька місцевих екзит-полів – у Мукачевому та Києві).

Результати загальнонаціонального опитування будуть оприлюднені після закінчення голосування 17 січня та 7 лютого 2010 року о 20.01.

Уточнені результати екзит-полу планується оголосити близько 23-ї години. Крім того, ця інформація буде синхронно опублікована українською й англійською мовами на сайтах: http://www.exitpoll.org.ua, dif.org.ua, newcitizen.org.ua, поширена за допомогою сервера електронної пошти, а також через «Googl Groups». Однією з особливостей «Національного екзит-полу’2010» стане використання «Нових медіа» (прямої трансляції оголошення результатів екзит-полу в мережі YouTube).

Проект «Екзит-пол’2010» підтриманий громадською кампанією Новий Громадянин, учасником якої є Фонд «Демократичні ініціативи» і в яку увійшли близько 30- ти громадських організацій.

“Екзит-пол’2010” фінансується форумом міжнародних донорів, до якого на сьогодні входять такі організації: Міжнародний Фонд “Відродження”, Посольство Королівства Нідерландів в Україні, Національний фонд підтримки демократії, Фонд Ч.Ст. Мотта (США). Ведуться переговори з іншими донорами.

Фонд «Демократичні ініціативи» звернувся також до інших іноземних представництв, українських громадських організацій, юридичних та фізичних осіб за фінансовою підтримкою у проведенні опитування.

Реалізація проекту перебуватиме під контрольом Наглядової Ради, до якої увійдуть вітчизняні та зарубіжні експерти.
 

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024