Події
Перегляди: 1238
31 березня 2019

Національний екзит-пол здійснюється в штатному режимі

Національний екзит-пол здійснюється в штатному режимі. Про це у своєму блозі на  "Українській правді" пише голова Наглядової ради екзит-полу Євген Бистрицький.

Члени Наглядовоі ради Національного екзіт-полу разом з групами журналістів різних провідних ЗМІ відвідали виборчі дільниці у першій половині дня виборів.

Цей екзіт-пол традиційно проводить консорціум спеціалістів-соціологів трьох провідних незалежних організацій – БФ "Демократичні ініціативи", Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова.

Представники Наглядовоі ради Національного екзіт-полу також відвідали соціологічні служби зазначених організацій, які здійснюють збір і аналіз даних екзит-полів, які відбуваються на 400-х дільницях по країні.

Польові спостереження членів Наглядової ради за проведенням екзіт-опитувань у секретному режимі (анкета екзіт-полу заповнюється виборцем на виході з дільниці незалежно та анонімно і вкидується інтерв'юером у закритий бокс) не виявили порушень.

Нечисленні відмови від проведення екзіт-опитування вкладаються у стандартні цифри та у переважній більшості мають причиною нестачу часу: "Поспішаю, не маю часу зараз".

На дільниці, на теріторії якої знаходиться військова частина військовослужбовців строковоі служби, погоджуються на екзіт- інтерв'ю практично на рівних з іншими громадянами. За невеличким виключенням, коли їм пропонували зробити це під камеру ТБ каналу. В цілому це є добрим показчиком свободного волевиявлення серед цієї категорії виборців.

Тому, хто хотів би скомпрометувати Національний екзіт-пол задля певноі партійної вигоди чи приватної мети, це не вдасться. Екзіт-пол відбувається в штатному режимі.

Так, як і за всі роки з 1998 по сьогодні, коли професійні результати Національного екзіт-полу слугували для об'єктивноі оцінки демократичності виборів у найкритичніші моменти нашої історії, у тому числі трьох турів виборів Президента України у 2004 році та двох турів таких виборів у 2010 та 2014 роках.

Його позапартійна незалежність та підзвітність громадськості в цьому році додатково гарантується пулом відомих донорів, які профінансували проведення цього авторитетного екзіт-опитування: Програма сприяння громадськоі активності "Долучайся!" – фінансування Агенціі США з міжнародного розвитку (USAID), Представництво ЄС в Україні, Міжнародний фонд "Відродження" та посольство Канади в Україні.

Чекаємо на валідні кінцеві результати. Дані Національного екзіт-полу на 18:00 будуть оголошені на прес-конференції в Укрінформі о 20:00.

__________________________________

Національний екзит-пол під час президентських виборів 2019 проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках проекту «Національний екзит-пол 2019», що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024