Події
Перегляди: 1497
26 березня 2019

Національний екзит-пол відкритий для громадського контролю!

Особливістю Національного екзит-полу, який традиційно проводиться Консорціумом у складі Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київського  міжнародного  інституту соціології та Центру Разумкова, є те, що  він абсолютно відкритий для громадського контролю. Великою мірою цьому сприяє Наглядова рада (НР), яка формується із осіб, котрі сповідують демократичні цінності, мають бездоганну репутацію і  є авторитетними  у суспільстві.

Наглядова рада Національного екзит-полу  здійснює незалежний громадський контроль за організацією, проведенням та фінансуванням екзит-полу. Її учасники, виконуючи консультаційні та дорадчі функції, можуть  проконтролювати роботу екзит-полу,  починаючи від формування вибірки до безпосереднього опитування на дільницях.

Вперше Наглядову раду на Національному езит-полі  було створено на президентських виборах 2010 року. Кандидатури членів Наглядової ради затверджуються лише на час дії проекту. Члени НР виконують свої обов’язки на громадських засадах і за виконання своїх повноважень не отримують винагороди.

На цьогорічних президентських виборах організатори Національного екзит-полу вже  традиційно ініціювали формування Наглядової ради, куди увійшли:

Євген Бистрицький –  представник Громадського  об’єднання  «Виборча Рада UA»

Андрій Горбачик – декан факультету соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Костянтин Квурт  – Голова Правління ГО  «Інтерньюз-Україна»

Андрій Куликов – журналіст і телерадіоведучий «Громадського радіо»

Ігор Коліушко – Голова правління Центру політико-правових реформ Голова правління

Наталія Лігачова –  Голова правління ГО  «Детектор медіа»

Наталія Линник – заступниця Генерального директора, керівниця програм ВГО «Комітету виборців України»

Тарас Шевченко – співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ

На своєму засіданні, яке  відбулося 21 березня 2019 року, члени Наглядової ради   обрали  її голову – Євгена Бистрицького. На прес-конференції під час презентації проекту «Національного екзит-полу 2019»  він  зауважив, що завдання Наглядової ради полягатиме в тому, аби контролювати, щоб екзит-пол був екзит-полом, а саме вказував на можливі фальсифікації і підтверджував чи не підтверджував свободу, вільність  і реальну демократичність виборів.

 «Це надзвичайно важливо зараз для України, щоб вона  не втратила свій імідж демократичної країни», – наголосив Євген Бистрицький.

Він також звернув увагу на те,  що важливо не тільки убезпечити незалежність і достовірність екзит-полу, а й  вплинути на гарантії безпеки тих,  хто  проводитиме опитування на виході з дільниць. 

«Ми ж бачимо, як тісно  ідуть зараз основні кандидати один до одного. Ці результати можуть настільки щільно збігатися, що може виникнути бажання якимось чином незалежно від об'єктивних результатів виборів вплинути на кінцеве рішення. Ось це мене дуже хвилює», – сказав він.

Євген Бистрицький запевнив, що ті громадські діячі,  які обрані у  Наглядову раду, здійснюватимуть надійний нагляд, контролюватимуть  незалежність  і валідність проведення Національного екзит-полуʼ2019.

_________________________________

Національний екзит-пол під час президентських виборів 2019 проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках проекту «Національний екзит-пол 2019», що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024