Події
Перегляди: 2811
21 квітня 2019

Національний екзит-полʼ 2019 у другому турі президентських виборів проходить у звичному режимі

Організатори Національний екзит-полуʼ2019  21 квітня 2019 року,  у другому турі президентських виборів,  на своїй прес-конференції розповіли, що опитування на виході з дільниць почалося вчасно, о 8:00, і проходить у штатному режимі,  без особливих перешкоджань його перебігу.

Директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна  відзначила, що  Національний екзит-пол проводиться Консорціумом у складі  «Демініціативи», КМІСу та Центру Разумкова.  

«Це вже 16-й екзит-пол в історії «Демократичних ініціатив» і відрізняється він від інших  екзит-полів тим, що заздалегідь був оголошений, має незалежне фіксування і не пов’язаний з жодною ані політичною, ані фінансовими силами».

Національний екзит-пол під час президентських виборів 2019 здійснюється за фінансової підтримки міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

Тетяна Пясковська, асистент генерального директора КМІС повідомила, що під час другого туру президентських виборів в Україні, громадян, котрі проголосували, опитують на 300 виборчих дільницях.  До цього числа не увійшли спеціальні виборчі дільниці, тобто лікарні, в’язниці і тимчасово окуповані території.

«По дві-три людини працюють на кожній дільниці. Загалом задіяні близько 750 інтерв’юерів, котрі пройшли спеціальне навчання», — поінформувала  Тетяна Пясковська.

Вона зазначила, що за методологією опитування громадяни, які беруть участь в екзит-полі,  повинні заповнити анкету і кинути її в спеціальну урну з логотипом національного екзит-полу.  Тетяна Пясковська також повідромила, що до них у КМІС  надійшло й кілька фактів про перешкоджання проведенню опитувань.

За проведенням опитування на виході з виборчих дільниць  спостерігали й члени Наглядової ради Національного екзит-плолуʼ2019.

Зокрема, голова Наглядової ради Національного екзит-полуʼ2019  Євген Бистрицький  повідомив, що члени наглядової ради побували на кількох дільницях. Він відзначив, що  люди охоче відповідали на запитання інтервʼюерів.

 «Ніхто не відмовився взяти участь в екзит-полі, – каже Євген Бистрицький. –  Люди не бояться говорити про свій вибір. Це свідчить про надзвичайно високий рівень відкритості та  демократії, а значить –  і відсутності силування  та використання адміністративного ресурсу».

Члени Наглядової ради Національного екзит-полу  Андрій Горбачек наголосив, що Наглядова рада екзит-полу  наглядає не за виборами, а за тим, як проводиться опитування.

«Для соціологів це ще одна можливість перевірити свої вибірки та мережі, якість своєї роботи. А наша мета – подивитися, як реалізується вибірка і працюють інтервʼюери. І ми ствердно можемо сказати, що  інтервʼюери діяли за інструкціями. Робота інтерв’юерів помножена на професіоналізм організаторів  та виконавців екзит-полу вселяє надію, що все буде зроблено коректно. Цьому підтвердження висока точність Національного екзит-полу у першому турі  президентських виборів», – наголосив  Андрій Горбачек.

В свою чергу, голова правління  ГО «ОПОРА» Ольга Айвазовська, повідомила,  що за даними  громадянської мережі «Опора», явка виборців у другому турі виборів Президента станом на 12:00 становила 25,7%.

«Я готова оголосити свіжі дані щодо явки виборців на 12:00: по всій Україні - 25,7%, похибка для регіонів 1,4%. І ми можемо говорити по регіонам: явка на 12:00 в центрі України становить 26,7%, на сході - 29,7%, на півдні - 28,2%, на заході - 18,4%», – сказала експерткиня.

Вона зазначила, що на ранок неділі найбільша явка в східних регіонах, на заході - найменша. Ольга Айвазовська  пояснила це святкування Вербної неділі і   припустила, що явка може вирівнятися у другій половині дня.

У цілому вона охарактеризувала процес голосування вранці під час другого туру виборів як більш прозорий і якісний порівняно з першим туром виборів Президента 31 березня.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024