Події
Перегляди: 717
7 листопада 2022

Належність до певної церкви впливає на погляди громадянина більше, ніж чинник рідної мови - дані дослідження

31 жовтня 2022 року Інститут зовнішньополітичних досліджень за організаційного сприяння Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв організував круглий стіл на тему: «Московський патріархат у російській війні проти України», в якому взяв участь виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський,  який представив дані опитування, що відображають  кореляцію між поглядами громадян України залежно від конфесійного чинника.

Дослідження було проведено у листопаді 2020 року у 8 східних та південних регіонах країни. Зрештою опитування показали, що належність до певної церкви впливає на погляди громадянина більше, ніж чинник рідної мови (російська-українська).
57% вірян УПЦ МП вірили в те, що український уряд проводить політику витіснення російської мови.

73% вірян УПЦ МП вважають, що події на Майдані – це незаконний державний переворот. Навіть, серед  російськомовних громадян менший відсоток тих, хто так
вважав (62%). Петро Бурковський зазначив, що фактично це теза, яку першим сказав Володимир Путін.
59% вірян УПЦ МП вважали, що політика "декомунізації" спрямована на переписування історії та заперечення досягнень і подвигів у часи СРСР. Викликає дисонанс те, що віряни  вважали, що комунізм – це добре. Однак ситуацію прояснює той факт, що дану тезу просувають священники УПЦ МП.

41% парафіян УПЦ МП вважали, що добровольці, які воювали на Донбасі на боці України, переважно йшли на фронт за пільгами, наживою та високою зарплатою. Саме цей наратив просуває Росія та її агенти впливу.
Показовою була відповідь щодо протестів у Білорусі. 51% вірян УПЦ вірили, що протести не є народним повстанням, а є спробою Заходу повалити законно обраного президента Лукашенка. Знову ж таки, ця теза просувалася російською пропагандою.

Цьогорічнеопитування, проведене у серпні–вересні, стосувалося сприйняття громадянами ролі УПЦ МП у російській повномасштабній агресії. Для опитування були обрані такі політичні центри Півдня держави, як Запоріжжя та Миколаїв. Результати показали, що чим більше Росія вчиняє злочинів, тим жорсткішою стає позиція громадян стосовно даного інституту тіньового впливу на Україну. У Миколаєві майже 56% громадян вважає, що УПЦ МП сприяє російській агресії, у Запоріжжі – майже кожен другий.

Максимально негативною оцінка УПЦ є у Центральних та Західних регіонах. На Півдні багато людей не визначилися, а це значить, що частина досі підтримують УПЦ МП, але це вважається соціально несприятливим і тому вони фактично соромляться того, що належать до цієї церкви. А частина вже вагається.

На завершення Петро Бурковський висловив переконання, що потрібно дати можливість парафіям переходити до ПЦУ, а також потрібно працювати інформаційно.

В інформаційному просторі бракує відео з захопленими агентами у рясах, оскільки для багатьох громадян залишається незрозумілою підривна діяльність московської церкви. Їх треба транслювати, щоб люди це чули та продовжували прозрівати.

 Пресреліз про круглий стіл «Московський патріархат у російській війні проти України»

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024