Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 339
18 лютого 2024

Мюнхенська конференція відбувається на тлі кількох тривожних тенденцій — Тарас Жовтенко

Мюнхенська конференція з безпеки завжди була певним прологом для самітів та зустрічей на найвищому рівні таких міжнародних інституцій як НАТО, ЄС та інших. Тема №1 порядку денного 60-ї конференції — війна РФ проти України. Водночас вона відбувається на тлі інших тривожних тенденцій, які також визначають порядок денний конференції. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив безпековий аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

“Якщо стратегічно дивитися, порядок денний Мюнхенської конференції з безпеки цього року складний. Насамперед через те, що гібридна агресія авторитарних режимів у сучасному світі має тенденцію до розростання. Йдеться не лише про збройну неспровоковану агресію Російської Федерації проти України, але також про те, що формується, фактично вже сформована нова вісь зла: Москва, Тегеран та Пхеньян. Ми бачимо, що ця гібридна агресія починає набувати глобальнішого характеру: те, що відбувається на Близькому Сході, загострення риторики Північної Кореї на Корейському півострові тощо. І на цьому тлі ми бачимо інші тривожні тенденції. Сполучені Штати Америки починають через свої внутрішньополітичні процеси та особливості цих процесів у деяких моментах відступати від ролі світового глобального лідера та глобального чинника стабільності у тому, що стосується міжнародної безпеки”, — коментує він.

На думку експерта з міжнародної безпеки, тема США червоною ниткою пройде через обговорення всіх проблем міжнародної глобальної безпеки на Мюнхенській конференції.

“Бо від того, яку роль зможуть і відіграватимуть Сполучені Штати Америки й у найближчому майбутньому, й у середньостроковій перспективі, залежатиме ефективність західних країн в їхніх зусиллях у протистоянні сучасним ризикам та загрозам міжнародній безпеці. І вже зараз ми бачимо, що на Мюнхенській конференції очікується досить авторитетний десант американських топ-чиновників. І звісно, що головний фокус їхніх дискусій та обговорень із європейськими колегами буде спрямований на згладжування риторики Трампа. Американці намагатимуться заспокоїти своїх європейських колег, що насправді Сполучені Штати Америки нікуди не подінуться, і їхня стратегічна підтримка залишається непохитною, залишається завжди із західними союзниками в цілому”, — пояснив Тарас Жовтенко.

Водночас він вважає, що ситуація у Вашингтоні для Європи має бути не лише приводом для тривоги, а й імпульсом для посилення власних позицій.

“У тому, що стосується власної обороноздатності, забезпечення функціональності інструментів зміцнення європейської безпеки, які вже існують. І, відповідно, шанси рухатися далі, зміцнювати інструменти, які вже є, і нарощувати свій потенціал у нових напрямках. Насамперед у тому, що стосується європейської архітектури безпеки. Цьогорічна Мюнхенська конференція багато в чому матиме стратегічний характер, і, безумовно, завдаватиме тон найближчому саміту НАТО, який цього року очікується у Вашингтоні”, — підсумував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024