Події
Перегляди: 3287
24 січня 2018

Майже половина громадських організацій в Україні відчуває тиск влади

Майже половина опитаних соціологами громадських організацій заявляють про наступ влади на їхню діяльність. Такі дані громадської думки оприлюднила директор  Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна  під час круглого столу  «Громадянське суспільство в нових умовах: виклики, проблеми, перспективи»,  який 24 січня  відбувся в Одесі.

За її словми, чверть опитаних організацій стверджує, що протягом минулого року стикалась із перешкоджанням їхній діяльності і 44% вважають, що це повториться в майбутньому. Водночас ще чверть не бачать навіть потенційних перешкод своїй діяльності.

Згідно з результатами дослідження, які презентували сьогодні в Одесі, менш ніж 7% українців говорять, що залучені до активної громадської діяльності, а понад 85% громадян не є членами жодних громадських об’єднань. Показник залученості українців майже не зріс за останні кілька років і не дуже відрізняється від показників року перед Революцією гідності, зауважила Бекешкіна.

«До Майдану близько 70% українців вважали громадські організації невпливовими чи майже невпливовими. Одразу після Майдану був різкий зріст оцінки впливовості, а потім вона поступово знижувалася», – заявила Бекешкіна. Оцінка самим громадськими організаціями своєї ефективності розділилася майже навпіл – 49% представників організацій вважає роботу ефективною або скоріше ефективною, а 41 – неефективною.

При цьому 63% представників громадських організацій вважають, що громадським активістам треба йти в політику, аби якісно її оновити. При цьому голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін, найбільш «популярний» серед громадських активістів в якості майбутнього політика, має лише 6,3% підтримки. На другому місті кандидатура «проти всіх» – 4,2%, на третьому – політичний експерт і колишній голова політради партії «Сила людей» Олександр Солонтай із 3,1%.

Згідно з дослідженням, в середньому громадяни оцінили рівень розвитку громадянського суспільства на 2,5 балів із 5. При цьому самі представники громадських організацій оцінили рівень власного розвитку небагато вище – 2,9 балів.

Опитування українців Фонд проводив разом із соціологічною службою Центру Разумкова з 15 до 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2004 респонденти віком від 18 років, похибка не перевищує 2,3%. Представників громадського суспільства опитували з 9 листопада до 19 грудня 2017 року. Всього опитали 192 представника різних громадських організацій.

 Оригінал: Радіо Свобода

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024