Коментарі
Перегляди: 2470
5 вересня 2018

Майбутні вибори Президента не мають очевидних фаворитів

Майбутні вибори Президента будуть відрізнятися від усіх попередніх тим, що на попередніх президентських перегонах, починаючи з 1994 року, були очевидні фаворити.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK сказав науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань.

Гість програми, відповідаючи на запитання, чи можна нині визначити, хто із кандидатів на президентський пост може пройти до другого туру, зауважив, що велика кількість українців іще не визначилась. Поза тим у кожного з кандидатів від 40 до 50% прихильників можуть змінити свою думку. Окрім того, наголосив Олексій Гарань, досі не відомо, яким буде остаточний список кандидатів.

«Остаточний список, я думаю, буде, коли розпочнеться реєстрація кандидатів», – зазначив Олексій Гарань і додав, що тоді й результати опитувань виглядатимуть по-іншому.

Гість програми зазначив, що майбутні вибори Президента будуть відрізнятися від усіх попередніх тим, що на попередніх президентських перегонах, починаючи з 1994 року, були очевидні фаворити.

«Були принаймні два кандидати щодо яких було відомо, що вони проходять у другий тур, а зараз ми цього не знаємо. Радше за все, якщо нинішня ситуація збережеться, якщо не буде якихось форс-мажорів, то Тимошенко буде у другому турі. А інтрига в тому, хто виходить у другий тур у тандемі з Тимошенко, тому що ми бачимо, що тут дуже велика щільність кандидатів», – зазначив Олексій Гарань.

Експерт також вказав на суттєву різницю між виборами в Україні та Росії.

«Чим українські вибори відрізняються від російських – це тим, що вони дійсно мають значення. У Росії вибори не мають значення», – зазначив Олексій Гарань і додав, що в Україні результат справді залежить від волі виборця, адже можна «вкинути» багато грошей у «медіа-розкрутку», дискредитацію кандидата, а результату все одно не буде.

Як свідчать дані опитувань Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, проведені у серпні цього року, 17,8% респондентів, які мають намір брати участь у виборах Президента, готові голосувати за Юлію Тимошенко. Далі йдуть Анатолій Гриценко – 8,4%, Петро Порошенко – 7,9%, Вадим Рабінович – 6,7%, Юрій Бойко – 6,4%, Володимир Зеленський – 6,1%, Олег Ляшко – 5,8%, Святослав Вакарчук – 5,6%. 15,5% опитаних важко відповісти.

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024