Крим у громадській думці українців

Опитування
Перегляди: 7785
21 жовтня 2018
Read this article in English

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 16 по 22 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння наводяться результати загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 11 по 16 травня 2016 року.

Опитування  фінансується за проектом МАТРА Посольства Королівства  Нідерландів.

  • Переважна більшість (69%) населення України вважає, що Крим має й надалі залишатися частиною України, і цей відсоток є незмінним порівняно з травнем 2016 р. Підтримують існування Криму як окремого державного утворення 12% (стільки ж, що й у 2016 році), а  належність до Росії визнають 4% (у 2016 році – 7%).  У питанні щодо статусу Криму мають місце  регіональні відмінності: в Західному та Центральному регіонах переконання в належності Криму до України поділяють понад  80% опитаних, на Півдні –   56%,  на Сході – 45%. Водночас і  на Півдні,  і на Сході  російську належність Криму теж підтримує абсолютна меншість – відповідно, 3% і 10%. Натомість певна частина населення цих регіонів вважає, що Крим має бути незалежним (на Півдні – 24%, на Сході – 18%). 
  • Більшість населення України (66%) вважають неприйнятним пропозицію «обміняти» Крим на Донбас, тобто, визнати анексований Крим російським «в обмін» на відхід Росії з окупованих територій Донбасу (підтримують такий «обмін» 16%). Найбільш категорично налаштовані проти подібного варіанту встановлення миру на Заході (81%) та у Центрі (77%). Проти такого варіанту  переважно налаштовані й на  Півдні (56%) та  Сході (41%), проте у цих регіонах певна частина жителів згодні з тим, що «треба погоджуватися на будь-які пропозиції, які приведуть до миру, навіть за рахунок Криму» (23% на Півдні і 18% на Сході).
  • Оптимістичні оцінки перспектив повернення українського контролю над Кримом перевищують песимістичні оцінки:   48% громадян України  вважають таке повернення реальним, а 36% – не вірять у таку можливість.  Водночас лише 5% вважають, що таке повернення можливе у найближчій перспективі (у травні 2016 року таких оптимістів було 22%).  Дещо зріс і рівень невизначеності думок щодо цього питання (з 8% до 17%).
  • Перевага оптимістичних очікувань щодо можливості повернення Криму формується головним чином мешканцями Заходу та Центру (серед яких відповідно 65% та 54% вважають повернення Криму реальним), тоді як серед мешканців Півдня та Сходу, навпаки, переважають думки про малоймовірність чи й неможливість такого розвитку подій (в обох регіонах песимістичну думку висловили 51% опитаних).
  • Водночас лише меншість населення (34%) згодна підтримати відновлення фінансових дотацій для Криму з державного бюджету у разі його повернення до складу України, не згодних на дотації істотно більше – 49%.  Навіть серед тих  респондентів, які висловилися за відновлення належності Криму до України,  рівень згоди з витратами на його утримання становить менше половини опитаних (43%), тоді як 41% респондентів не згодні з подібними витратами.  Причому порівняно з травнем 2016 р. рівень згоди на дотаційну підтримку Криму знизився (на 7%), а рівень незгоди – трохи зріс (на 6%).
  • Особисту готовність фінансово підтримати ті чи інші програми, спрямовані на інтеграцію Криму до України, висловили 22% громадян, найбільше – у Західному регіоні (29%), найменше – на Півдні (10%).
  • Серед чинників, які сприятимуть поверненню українського контролю над Кримом, респонденти, які вважають повернення Криму реальним, найчастіше згадували зміну влади в Росії (39%), посилення санкційного тиску на Росію (32%) та зростання рівня життя в самій Україні (31%). Така трійка чинників залишилася незмінною порівняно з травнем 2016 р., лише дещо  зросли сподівання на зміну влади в Росії, та трохи зменшилися сподівання на вплив зростання добробуту в Україні. Силовий варіант повернення Криму підтримують лише 10% населення, причому ця частка трохи скоротилася (з 14%) порівняно з травнем 2016 р.
  • Уявлення про можливості повернути Крим до складу України різняться у мешканців різних регіонів. Зокрема, сподівання на зміну влади в Росії найбільш поширене у респондентів  Заходу (41%) та Центру (45%), тоді як в решті регіонів на це покладаються значно менше:  22% на Півдні та 28% на Сході. Натомість серед жителів Півдня найбільш поширеною (54%) є думка про значущість покращення рівня добробуту в Україні. На посилення санкцій проти Росії найбільше сподіваються в Західному регіоні (42%), тоді як в інших регіонах цю опцію зазначають значно рідше (30% в Центрі, 24% на Сході та 17% на Півдні).
  • Половина громадян України  підтримують, у разі звільнення від окупації, створення в Криму кримськотатарської автономії, не підтримують таку перспективу – 28%.   Найбільшу підтримку створення  в Криму кримськотатарської автономії висловлюють жителі Західного регіону (56%) та Центру (59%), тоді як на Півдні та Сході цю  ідею схвалюють 36–38% (рівень незгоди в цих регіонах приблизно такий самий).
  • Переважна більшість населення (41%) висловлюється за те, щоб максимально спростити в’їзд до Криму та виїзд із Криму громадянам України, зокрема й кримчанам, 30% опитаних вважають цілком прийнятним нинішній режим в’їзду-виїзду, а 11% виступають за більш жорсткий порядок, щоб дозволити в’їзд та виїзд із Криму лише за спеціальними дозволами за наявності поважних причин. Вимоги жорсткішого порядку перетину лінії розмежування з окупованим Кримом підтримують насамперед жителі Західного регіону (26%), а лібералізацію  системи  – жителі Півдня (51%) та Сходу (50%).

    ЗАВАНТАЖИТИ З ТАБЛИЦЯМИ

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024